Deschiderea succesiunii

 
Deschiderea succesiunii
Publicat la data de
Deschiderea procedurii succesorale poate fi solicitata de catre orice persoana interesata, adica de catre mostenitorii celui decedat, dar si de catre consiliului local al localitatii in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, dar numai in situatia in care mostenirea cuprinde bunuri mobile. In acesta situatie, consiliului local ii revine obligatia sa trimita sesizarea pentru deschiderea procedurii succesorale notarului public care tine opisul de evidenta a procedurilor succesorale in cel mult 30 de zile calendaristice de la data decesului.
de Iulia Stoicescu

Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.


Pe baza declaratiei mostenitorilor, se completeaza dosarul de succesiune, care se inainteaza Camerei Notarilor Publici de la ultimul domiciliu al decedatului. Dezbaterea succesiunii are loc la biroul notarului public, la ora stabilita si comunicata prin citatie mostenitorilor.

Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc de catre notarul public prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau alte mijloace de proba.

Notarul va stabili, de asemenea, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor acestora, precum si intinderea masei succesorale. In cazul in care succesiunea priveste bunuri comune ale defunctului si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.

La fiecare termen acordat pe timpul dezbaterilor succesorale, notarul intocmeste un act, numit incheiere, care va cuprinde mentiunile referitoare la indeplinirea procedurii, declaratiile partilor, prezenta martorilor si masurile dispuse in vederea solutionarii cauzei. In succesiunea in care exista bunuri, s-a realizat acordul intre mostenitori si s-au administrat probe indestulatoare, notarul public va intocmi incheierea finala a procedurii succesorale.

Pe baza acestei incheieri finale, in termen de 20 de zile se va redacta certificatul de mostenitor ce va cuprinde constatarile din aceasta incheiere la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului. Un exemplar al certificatului de mostenitor se elibereaza fiecaruia din mostenitori, insa numai dupa achitarea taxelor succesorale si a onorariilor. Certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor ce se cuvin fiecarui mostenitor in parte.

In unele cazuri, este necesara luarea unor masuri speciale de inventariere si conservare a bunurilor succesorale. In acest sens, notarul public sau prin delegat va face inventarierea bunurilor succesorale, cererea de inventariere tine loc si de cerere de deschidere a acestei proceduri. Procesul verbal de inventariere va cuprinde enumerarea, descrierea si evaluarea provizorie a bunurilor ce se aflau in posesia defunctului la data decesului si mentiuni cu privire la pasivul succesoral.

Desi taxele notariale ramin la nivelul stabilit in 2003, Codul Fiscal prevede scutiri pentru taxa asupra succesiunii. Aceasta nu va mai fi platita daca procedura succesorala se dezbate in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor.

Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Important! Desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).

Important! Dupa eliberarea de catre Biroul Notarial a Certificatului de mostenitor, mostenitorii trebuie sa se inscrie pe rolul Administratiei Financiare competente - sa rectifice rolul fiscal.
© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

28 Comentarii
 • gravatar
  alina 2011-03-19 16:59:10    [Raspunde]

  buna.am si eu o intrebare.oare cum trebuie sa procedez??bunicii mei au 2 copii mama si fratele ei.bunicul a murit acum 7 ani.nu s-a facut succesiunea.de pe urma bunicului.anul asta a murit si mama mea.eu mai am un frate.doar ca mama nu vroia sa stie de el,sunt martori in privinta asta.furase din banca de la ea bani isi luase calculator,celular prin intermediul internetului.am foi doveditoare.ramasese ca anul asta facem acte cum ca asi fi cumparat eu partea ei sa nu aiba dreptul si fratele meu,numai ca...nu a mai apucat.bunica este in viata,daca nu ma insel,fratele meu ar avea dreptul la 1/6,nu? este vorba de casa bunicii la tara si pamanturi.cum ar trebui sa fac eu ca el sa nu aiba nici un drept?astept raspuns

 • gravatar
  Nita Vasile 2011-02-27 21:19:39    [Raspunde]

  Cum se pot obtine informatii de la banci, daca mostenitorii stiu ca defunctul a avut sume de bani la mai multe banci , dar nu stiu si la ce banci. Va multumesc

 • gravatar
  legalowl 2014-09-25 14:08:56  

  In cazul aceasta nu se poate nicicum.

  Doar in cazuri de urmarire penala se pote cere de catre organele competente accesarea bazelor de date a tuturor bancilor.

 • gravatar
  BOLDUR MARIUS 2011-03-02 17:56:10    [Raspunde]

  Mama mea , BOLDUR ALECSANDRINA a decedat pe data de 06.12.2010.

  In urma stabilirii succesiunii , ce parte din masa succesorala revine sotului supravietuitor , BOLDUR STEFAN si copiilor defunctei , in parte , pe nume BOLDUR MARIUS si BOLDUR ADRIAN , copii naturali si legitimi ai defunctei BOLDUR ALECSANDRINA si ai sotului supravietuitor , BOLDUR STEFAN ?

  La ce interval de timp , fata de data decesului defunctei BOLDUR ALECSANDRINA , trebuie efectuata procedura de succasiune si cine stabileste , in drept , valoarea masei succesorale ?


  Subsemnatul astept raspunsul dumneavoastra competent , per adresa mea de e-mail : mariusboldur@yahoo.com

  Cu stima!
  BOLDUR MARIUS
  E-mail : mariusboldur@yahoo.com

 • gravatar
  Doina COSTACHE 2011-05-10 13:33:38    [Raspunde]

  Buna ziua!
  Ce acte trebuie sa aduc (singurul mostenitor) pentru dezbaterea mesei succesorale in conditiile in care mama (defuncta) poarta un nume iar eu altul?
  Cu speranta ca-mi veti raspunde va multumesc,
  Doina COSTACHE

 • gravatar
  Mut Liuta 2011-05-29 14:47:30    [Raspunde]

  Buna ziua!Am si eu o intrebare,locuiesc impreuna cu parintii mei in casa bunicilor care sunt decedati de mai multi ani,parintii mei au ingrijit-o pe bunica mea timp de 10 ani cat a fost bolnava la pat deoarece s-a facut un acord intre frati ca dupa moartea acesteia casa o sa ii ramana tatalui meu,tot atunci s-a facut si un testament al bunicii in care ii lasa tatalui meu partea ei din casa,insa partea bunicului se imparte intre cei 7 frati.Dintre toti o sinfura matusa e plecata in strainatate si nu stim cum sa procedam pentru a putea intabula casa pe tatal meu (si daca este necesar ca ea sa vina in tara).Va multumesc anticipat!

 • gravatar
  mihaela 2011-05-30 09:26:52    [Raspunde]

  buna ziua . am o intrebare , va rog , daca am facut taxa succesorial dupa deces tata am ramas 2 mostenitori mama si fiica , cit revine fiicei mai mult decit mamei daca sint bunuri comune ale parintilor.....si inca ceva poate mama face act vinzare cumparare sau donatie altei persoane , pe partea ei.....se poate ataca in instanta vinzarea sau donatia de fiica unic copil ....va multumesc

 • gravatar
  ramona2011 2011-06-20 19:54:15    [Raspunde]

  Buna la toata lumea am o intrebare ,,cum se procedeaza daca tata-l meu a murit si vreau sa deschid o sccesiune ,,,sa mi pot ajuta fratii mei care sunt minori !mama mea nu vrea sa la faca buletine si eu nu pot accepta asa ceva , VA IMPLOR SA MI SCRIETI PE ADRESA MA ramona1986ro@yahoo.com

  va multumesc

 • gravatar
  Gheorghe manea 2011-07-09 09:48:59    [Raspunde]

  Va rog sa ma lamuriti privind urmatoarea situatie:
  Parintii au decedat in urma cu 7 ani. Nu am realizat mostenirea cu cie doi frati.
  Ce situatpot aparea in acest caz? Este prea tarziu?
  Cm sa procedam?
  Este mai bine sa ne adresam la judecator?
  Multumesc pentru raspuns.

 • gravatar
  lacramioara neacsu 2011-10-20 14:00:55    [Raspunde]

  La 3 luni dupa moartea mamei, un notar a eliberat tatalui un certificat de mostenitor in care s-a inscris doar cetificatul de actionar al mamei, cu unic mostenitor tatal, desi exista trei copii majori la acea data. Certificatul a fost eliberat pe loc, fara nici o dezbatere succesorala.
  Anul acesta, cu 5 luni in urma moare tatal, si cei trei copii doresc sa deschida succesiunea ptr apartamentul detinut de cei doi soti decedati. si restul masei succesorale de pe urma tatalui. Notarul spune ca va intocmi un sertificat suplimentar pentru mama in care vor mosteni cei trei copii partea mamei din apartament (desi ei nu apar in certificatul de mostenitor de acum 10 ani), pentru care calculeaza impozit, dupa care va intocmi certificatul de mostenitor dupa tata, posibil(!) scutit de impozit.
  Este corect?

 • gravatar
  nico 2011-10-08 18:21:35    [Raspunde]

  in caz ca nu locuiesc in ROMANIA se poate face succesiunea fara mine.tata a murit acum oluna am doi frati si vor sa faca taxa de mostenire

 • gravatar
  Deaconescu Ion 2011-12-06 14:31:22    [Raspunde]

  Va rog sa imi comunicati in baza carei Legi se face succesiunea lam Instanta?La notar nu se poate face deoarece mostenitorii nu se inteleg in privinta impartirii
  masei succesorale.Doresc sa-mi redactez singur cererea catre instanta
  multumesc!

 • gravatar
  Anonim 2012-03-26 18:13:30    [Raspunde]

  Sunt in partaj succesoral dupa moartea tatalui meu.Reclamanta(mama mea) si ceilalti frati nu au declarat completa masa succesorala ascunzand 2 loturi de teren obtinute in instanta de tatal meu.Am depus intampinare solicitand completarea masei succesoarale.La urmatorul termen au depus actele numai pentru un teren sustinad fals ca de celalalt nu stiu nimic. Instanta mi-a solicitat sa completez masa succesorala(cu incheiere,certificat fiscal,taxa de timbru,evaluarea terenului,etc).
  Eu detin copie dupa Titlul de Proprietate si copie a Deciziei Definitive Judecatoresti ale terenului si pot demonstra cu martori ca tatal meu avea in posesie terenul,insa pe acest teren nu este platit impozitul de ani de zile.Cine trebuie sa-l plateasca?
  Instanta a procedat corect?Trebuie sa completez masa succesorala sau sa aduc numai dovezi? Taxa de timbru cine trebuie sa o plateasca ?Pentru unul sau ambele terenuri?Am un venit sub 1000RON,am dreptul la scutire,reducere sau amanarea taxei de timbru?Am dreptul la un avocat din oficiu?Pentru o plangere penala unde sa ma adresez? Ce acte imi trebuiesc?

 • gravatar
  Anonim** 2012-04-14 12:37:11    [Raspunde]

  Am si eu o intrebare: In cazul in care unul din mostenitorii defunctului este decedat si copiii acestuia declara ca renunta la succesiune,in acest caz mai este nevoie de dovada de proprietate a defunctului?

 • gravatar
  Anonim 2012-05-10 17:07:57    [Raspunde]

  Sunt in partaj succesoral.Instanta a numit doua expertize:una pe teren pentru o parte si alta pe constructie pentru cealalta parte. Avans de 500 Ron pentru fiecare . Expertizele se platesc la valoarea expertizata? Contributia partilor pentru plata succesorala se face conform cotei parti ce le revine din masa succesorala?

 • gravatar
  florina varga 2012-06-26 17:18:34    [Raspunde]

  la mine e o problema pe care nu o inteleg tatal meu a decedat si acum dupa 6 luni sora mea vrea sa faca succesiunea si mama traieste si noi suntem 3 surori cea mare renunta dar nustiu in a cui favoare cea mica a lucrat in italia si a inbunatatit si casa si apartamentul< acestea sunt de inpartit>si sora cea mica vrea totul si mama vrea sa-i cedeze ei totul dar mie nu imi plateste nimic acum va intreb ce pot face?eu i-am zis sa imi dea ceva bani pt ca eu stau in chirie si sa imi pot face si eu ceva pt ca ea ramine cu casa si cu apartamentul,dar ea a facut imbunatatirile le-a facut cind amindoi parintii erau in viata acum e decit mama si a facut toate astea fara nicio promisiune deci in final nu vor sa imi dea nimic.dar i-am zis ca pot sa renunt la tot daca imi dea acea suma de bani o suma prea mica pt valoarea imobilelor pt ca si eu nu sunt plecata de mult de acasa cel mult de 2 ani jumate

 • gravatar
  Dan 2012-07-01 18:37:52    [Raspunde]

  Sunt singur la parinti si as dori sa stiu ce implica eliberarea unui certificat de mostenitor.Pret, termen limita de cerere pt eliberare.Parintii au decedat.

 • gravatar
  claudia71 2012-08-03 10:09:38    [Raspunde]

  va expun o situatia din familia mea....socrii decedati de mai mult de 10 ani....6 frati suntem,unul din ei are testament(nu stiu ce fel de testament ca nu ni l-a aratat niciodata)noi locuim in aceeasi curte cu cel ce are testament(fiecare cu casa lui) curte in care au locuit si socrii.....ce sa facem,sau cum putem rezolva situatia actelor tinand cont ca SI CEILALTI FRATI VOR ....cate o parte din 'mostenire' nu stim incotro sa ne indreptam. au dreptul si ceilalti 4 frati la mostenire? fratele ce sta in curte cu noi tinand cont ca are testament,poate obtine acte si pe casa noastra?

 • gravatar
  gabi 2012-10-26 18:16:31    [Raspunde]

  mama mea inpreuna cu sora ei au in mostenire,(dupa succesiune)un apartament ce acte imi trebuiesc ,s-au ce trebuie sa fac,ca sa intru in posesia acestui apartament,ele fiind deacord cu aceasta. va multumesc

 • gravatar
  soare v 2013-07-30 11:01:49    [Raspunde]

  tata decedat mama supravetuitor cu testamentcu rezerva drepturilor copiilor suntem doi frati sora sifratefratele contesta testamentul mama este in ingrijirea mea fica iar fratele meu foloseste casa parintilor terenu din curte intra vilan si teren extravilan fara acordul meu si al mamaisi nu vrea ss plateasca impozitdaca eu mama nu folosesc nimicmama aplecat din casa eipentru ca este batrina 88de ani nu amnici opretentie sa plateasca impozitl

 • gravatar
  soare v 2013-07-30 11:01:52    [Raspunde]

  tata decedat mama supravetuitor cu testamentcu rezerva drepturilor copiilor suntem doi frati sora sifratefratele contesta testamentul mama este in ingrijirea mea fica iar fratele meu foloseste casa parintilor terenu din curte intra vilan si teren extravilan fara acordul meu si al mamaisi nu vrea ss plateasca impozitdaca eu mama nu folosesc nimicmama aplecat din casa eipentru ca este batrina 88de ani nu amnici opretentie sa plateasca impozitl

 • gravatar
  albu costel 2013-11-19 11:12:57    [Raspunde]

  mama amurit acum 30ani,mai am o sora casatorita de acum 20ani,ltatal traieste in casa care nu are definitivate actele a fost un teren dat in sat plevna com.grebanul persoanlor care au pierdut casele in com.pardosi la lunecari de teren..am locuit in alta loc.10 ani m-am intors in casa parinteasca care a fost construita de parintii mei pe terenul de la plevna.cat detin din partea mamei(surorii mele i sa facut casa in loc.)si ce voi obtine la moartea tatalui.vreau sa modernizez si sa stiu ce ma asteapta.trebuie sa imi legalizez partea mamei pt a nu avea probleme la moartea tatalui.mutumesc

 • gravatar
  gheorghe 2014-01-05 13:14:32    [Raspunde]

  Bunici mei sunt decedati. Ultimul in 1998. C aurmasi sunt doua fete, mama si sora ei. Pana acuma nu s-a facut nimica, legal, pentru impartirea bunurilor buinicilor. Ce trebuie facut in acest caz, avand in vedere timpul trecut din 1998? De mentionat ca pe tereneurile agricole s-a eliberat titlul de proprietate, terenuri care s-au impartit intre cele doua surori , fara probleme? Una dintre surori isi revendica dreptul pe o gradina, gradina pe care ceaialata sora are titlul de proprietate.

 • gravatar
  carmen 2014-01-13 18:46:42    [Raspunde]

  Tatal meu a trait 20 de ani cu o a-IV-a sotie timp de peste 20 de ani ,iar in 2003 el a decedat..sotia lui a decedat dupa 3 ani si a lasat mostenire apartamentul in care a stat cu tatal meu la o nepoata de a ei...eu ce drepturi am?mai ales ca nu am nici un act ramas de la el(certificat de deces) etc....

 • gravatar
  bianca 2014-05-17 10:35:49    [Raspunde]

  buna ziua, pentru succesiune martorii trebuie sa aibe acelasi domiciliul cu mostenitorul? o zi placuta in continuare.

 • gravatar
  ardeleanu florica 2014-06-02 17:53:56    [Raspunde]

  cine poate sa imi raspunda si mie la urmatoarele intrebari? -se poate face succesiunea fara cadastru sau intabulare , noi suntem 2 surori ne impacam bine vrem sa facem succesiune dupa parintii nostrii care au deccedat-tata a decedat in 1995 iar mama in martie 2o14 - cum trebuie sa procedam ca nu prea avem banii necesari pentru cadastru si intabulare - noi suntem de acord sa vindem casa ca numai locuieste nimeni acolo dar cum ?ca nu avem succesiune -daca ne puteti ajuta cu un raspuns.-va multumescc anticipat .

 • gravatar
  ardeleanu florica 2014-06-02 17:54:03    [Raspunde]

  cine poate sa imi raspunda si mie la urmatoarele intrebari? -se poate face succesiunea fara cadastru sau intabulare , noi suntem 2 surori ne impacam bine vrem sa facem succesiune dupa parintii nostrii care au deccedat-tata a decedat in 1995 iar mama in martie 2o14 - cum trebuie sa procedam ca nu prea avem banii necesari pentru cadastru si intabulare - noi suntem de acord sa vindem casa ca numai locuieste nimeni acolo dar cum ?ca nu avem succesiune -daca ne puteti ajuta cu un raspuns.-va multumescc anticipat .

 • gravatar
  Mimi 2015-01-22 14:50:33    [Raspunde]

  Buna ziua. Am un frate si o sora vitregi. In urma decesului tatalui lor fratele vrea sa faca succesiunea, sora nu. Toate actele doveditoare sunt la ea si refuza sa le dea. in aceste conditii care sunt pasii de urmat ca sa se poata demara aceasta succesiune?? Va multumesc anticipat!

 • gravatar
  sarca claudia 2015-02-20 11:50:19    [Raspunde]

  Daca deschid o succesiune dupa mama mea si mai am si o nepoata mosteni toare alaturi de mine eu am mostenire trei parti si ea o parte sau avem drepturi egale? Multumesc.

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te