Divortul si partajul

Divortul si partajul
Publicat la data de
Divortul este reglementat de legislatia noastra in Codul familiei (capitolul IV - art. 37-44), iar regulile procedurale speciale cu privire la desfacerea casatoriei se regasesc in Codul de procedura civila (art. 607-619).
V-ati inteles bine… pana la un moment dat. Acum, divortul pare cea mai buna solutie. Inainte de a va intalni pe culoarele tribunalului, afla tot ce trebuie sa stii despre divort si partaj de la Iulia Stoicescu, jurisconsult specialist 121.

Potrivit legislatiei romane, casatoria se poate desface prin divort, care poate fi de doua feluri: "standard" si o procedura simplificata de divort, care se aplica numai in anumite cazuri.

Divortul standard
Pentru a declansa actiunea de divort se depune o actiune la judecatoria in raza careia sotii au avut ultimul domiciliu comun sau, daca nici unul dintre soti nu mai locuieste acolo, la judecatoria aferenta domiciliului sotului impotriva caruia se porneste actiunea. Sotul care doreste divortul, adica reclamantul, depune o cerere la judecatorul delegat prin care arata motivele care afecteaza grav relatiile dintre soti, astfel incat o continuare a casatoriei nu mai este posibila.

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar, daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.

Aceste motive vor fi dovedite sau combatute in cadrul procesului de catre martorii fiecarui sot, care pot fi chiar si rude cu sotii. In cererea de divort se vor specifica numele copiilor minori rezultati din casatorie - daca exista -, anexandu-se si o copie dupa certificatul de nastere a acestora in scopul stabilirii pensiei de intretinere a minorilor, aspect asupra caruia instanta se pronunta obligatoriu. Tot pentru solutionarea acestei laturi a procesului sotii va trebui sa aduca dovada veniturilor. Exista si instante care nu mai cer aceste dovezi atunci cand partile cad de acord asupra cuantumului pensiei.

La desfacerea casatoriei sotii vor hotara daca acela dintre ei care in timpul mariajului a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior. Totusi, pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta poate incuviinta acest drept chiar in lipsa unei acord intre soti.

Procedura simplificata de divort, prin care acesta se poate obtine foarte usor, se poate aplica in conditiile in care:
Ambii soti sunt de acord cu divortul;
Pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
Nu exista copii minori rezultati din casatorie.

Cererea de divort va fi semnata de ambii soti. In timpul sedintei, presedintele instantei va verifica existenta consimtamantului sotilor si va fixa un termen de 2 luni pana la judecarea divortului in sedinta publica. La termenul de judecata instanta va verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si, in caz afirmativ, va trece la judecarea cererii fara a mai administra probe cu privire la motivele de divort.

In acesta procedura, judecatorul hotareste desfacerea casatoriei fara a pronunta, insa, divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Casatoria este desfacuta din ziua in care hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.

Partajul
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca. O solutie fericita ar fi ca sotii sa se puna de acord asupra modului de partajare a bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Acest lucru se poate face fie in fata instantei, fie prin intocmirea unui act notarial.

Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine comun; exista, insa, si bunuri proprii, aflate in proprietatea unuia din soti, dar acestea sunt stabilite de lege:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, in afara cazului in care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia din soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

De pilda, daca unul din viitorii soti este proprietarul locuintei in care sotii vor locui impreuna iar, pe parcursul casniciei, sotul neproprietar face anumite investitii in cladirea respectiva (zugraveli, gresie, faianta, etc), sotul proprietar nu trebuie sa-si inchipuie ca in urma partajului risca sa "piarda" propria locuinta in favoarea celuilat. Locuinta respectiva este bun propriu, deoarece a fost dobandit inaintea casatoriei, sotul celalalt putand avea, cel mult, un drept asupra cheltuielilor facute cu imbunatatirile.

O alta problema la partaj este reprezentata de darurile de nunta. In general, s-a considerat ca darurile de nunta devin comune pentru ca sunt dobandite in timpul casatoriei. Insa, daca aceste daruri au valoare deosebita, constand in autoturisme, sume mari de bani, fara precizarea expresa ca darurile se fac ambilor soti, atunci bunurile vor fi proprii copilului parintilor donatori.

Partea cea mai disputata atunci cand se face partajul bunurilor comune este criteriul dupa care se realizeaza stabilirea bunurilor comune si impartirea acestora. In practica judiciara, cota-parte ce se cuvine fiecaruia dintre soti se stabileste in raport cu contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune. Este vorba despre dobandirea tuturor bunurilor comune, deoarece acestea se afla in proprietate devalmasa, adica nu se poate stabili o cota-parte asupra bunurilor si, cu atat mai putin, asupra unui anumit bun. In stabilirea aportului fiecarui sot se va lua in considerare si munca pe care femeia o depune in gospodarie si pentru cresterea copiilor.

Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.

Instanta competenta pentru stabilirea partajului este cea de divort, daca impartirea se face in cadrul procesului de divort; in caz contrar, partajul este guvernat de dreptul comun.

Chiar daca divortul nu este o experienta tocmai placuta, trebuie sa iti pastrezi optimismul si dorinta de a-ti schimba viata in mai bine. Ti-o datorezi tie si le-o datorezi copiilor tai! Capul sus!
Mai citeste despre: Viata dupa divort
© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

17 Comentarii
 • gravatar
  cristiansz 2011-03-29 19:49:27    [Raspunde]

  as dorii sa aflu cat costa toate taxele pt partaj.va multumesc

 • gravatar
  vlad 2011-04-08 19:11:53    [Raspunde]

  In cazul unui divort partile sociale ale unei societati fac obiectul partajului? Cu multumiri.

 • gravatar
  angelica 2011-05-17 11:33:35    [Raspunde]

  buna ziua sant antrun proces de partaj in urma divortului si nu sant an tara avocatul care al am mia spus ca ma citat judecatorul pentru un interviu dar eu nu pot veni deoarece am serviciu in strainatate si avocatul mia promis ca se poate judeca si an lipsa va rog ajutatima sant disperata cred ca am dat banii degeaba avocatului si ami este frica sa nu-l pierd cu mii de multumiri

 • gravatar
  socheri carmen mariana 2011-10-09 20:08:53    [Raspunde]

  Buna seara ! Divortul de fostul sot,in urma acordului partilor, s-a pronuntat in noiembrie 2010. Locuim in acelasi apartament,proprietate comuna, dar doar eu platesc cheltuielile comune si pot dovedi cu facturi, chitante;situatie complicata pt ca majoritar intretin un copil student la medicina generala, anul II, tatal dand doar o pensie de 145 lei. Doresc sa stiu cam cat costa toate taxele pt partaj si daca m-as bucura la evaluari de principiul contributivitatii intrucat in toti anii de casatorie eu am fost salariata, iar fostul sot nu tot timpul(somer,prelungiri etc)

 • gravatar
  socheri carmen mariana 2011-10-09 20:13:25    [Raspunde]

  Buna seara ! Divortul de fostul sot,in urma acordului partilor, s-a pronuntat in noiembrie 2010. Locuim in acelasi apartament,proprietate comuna, dar doar eu platesc cheltuielile comune si pot dovedi cu facturi, chitante;situatie complicata pt ca majoritar intretin un copil student la medicina generala, anul II, tatal dand doar o pensie de 145 lei. Doresc sa stiu cam cat costa toate taxele pt partaj si daca m-as bucura la evaluari de principiul contributivitatii intrucat in toti anii de casatorie eu am fost salariata, iar fostul sot nu tot timpul(somer,prelungiri etc)

 • gravatar
  costy 2011-11-16 09:29:28    [Raspunde]

  daca am lut un bun comun impreuna si eu am avut salariu dublu si ceva fata de al sotiei as dori sa stiu bunu se imparte jumi juma sau astept raspuns va multumesc

 • gravatar
  mihaeliza 2011-12-09 09:03:52    [Raspunde]

  Daca una din parti a achizitionat un apartament inaintea casatoriei, a platit avansul dar ratele le-a platit in timpul casatoriei apoi au schimbat apartamentul pe unul mai mare si cealata parte a platit diferenta si pe noul act de proprietate apar amandoi, cum se imparte apartamentul?

 • gravatar
  miami 2011-12-26 13:46:02    [Raspunde]

  Am descoperire pe doua carduri, ambele pe numele meu, din timpul casatoriei. Banii au fost folositi, bineinteles, in scopuri casnice, familiale. Il pot face partas la plata datoriei, pe jumatate?

 • gravatar
  Petru Mustateanu 2012-01-12 21:56:37    [Raspunde]

  Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata ?

  As incepe discutia despre partaj cu avantajul real oferit de restituirea taxei de timbru de catre instanta in cazul in care partajul a fost incheiat la mediator, ceea ce nu este de neglijat in ecuatia discutiei noastre.

  Dincolo de asta as vrea sa va reamintesc faptul ca mediatorul lucreaza cu materialul clientilor, cu dorintele si necesitatile sale, in timp ce instantele de judecata lucreaza dupa niste tipare numite legi oferind o solutie ”de-a gata” care nu intotdeauna se potriveste intereselor partilor ce se afla intr-un conflict.

  Sa ne imaginam ca, pentru fostul sot argintaria, cadou de nunta primita de la bunici, este o valoare de familie inestimabila in timp ce pentru fosta sotie nu reprezinta mare lucru. Cu toate acestea, argintaria este ceruta in partaj de ambele parti, pentru ca, asa cum stim, in partajele in instanta incercam sa cerem cat mai mult pentru a obtine… cat putem. Pe acelasi principiu, masina, cumparata in timpul casatoriei, care fostei sotii ii este indispensabila fiindca locul sau de munca este la distanta de oras este ceruta de ambele parti pentru ca… partajele in instanta au solicitari pe principiul “ sa ii iau tot “ chiar daca fostului sot nu ii este atat de necesara.

  Instanta de judecata, in baza legilor, va oferi fiecaruia cota legala din masa partajabila, iar, argintaria si masina, fiind evaluate la valori sensibil egale sunt distribuite, argintaria fostei sotii, si masina, asa cum poate parea fiesc, fostului sot, o distributie normala atata timp cat intre parti nu exista negocierea prezenta numai in procesele de mediere.

  Care este diferenta intre solutia oferita de mediere si cea oferita de o hotarare judecatoreasca ?

  Sar peste avantajele date de cheltuieli reduse, timp redus, confidentialitate, restituirea taxei de timbru si ma refer strict la solutie, cea scrisa in hotararea finala.

  De ce cred oamenii ca pot obtine in instanta mai mult decat pot dovedi ca au nevoie si ca li se cuvine, totul intr-o discutie libera, in cabinetul unui mediator?

  Sincer, comparand mai multe hotarari judecatoresti date pe baza acordurilor de mediere cu hotarari date in baza legilor, constat ca partile au primit ca si valoare tot atat indiferent de baza in care a fost emisa hotararea. Singura diferenta este ca in hotarile primite in baza acordului de mediere partile au primit ceea ce aveau nevoie in timp ce in partajele pe baza legii partile au primit numai ceea ce aveau dreptul.

  Este medierea cea mai buna solutie pentru un partaj in urma divortului ?

  Daca vrei sa afli mai multe despre mediere apeleaza la un mediator. Informarea este gratuita.  Mediator Petru Mustateanu
  http://mediatorbucurestimustateanu.ro/2012/01/cabinet-de-mediator-partajul-in-urma-divortului/

 • gravatar
  daniel bucuresti 2012-01-29 09:01:25    [Raspunde]

  daniel bucuresti
  Buna ziua Divortul de FOSTA SOTIE S-A PRONUTAT SEPTEMBRIE 2011 PRIN ACORD IN CEREA RECONVENTIONAL A A DEPUS PARTAJUL CARE ESTE IN PROCES
  APARTAMENTUL ESTE BUNUL PROPRIU INAITE DE CASATORIE ACUM STA IN APARTAMENTUL MEU EU VREAU SA PLECE POLITIA NU SE BAGA NU MAI JUSTITIA DACA PARTAJUL DUREAZA MAI MULT DE UN AN SINT OBLIGAT SA STEA CU MINE
  VA ROG RASPUNDETI URGENT
  VA MUTUMESC

 • gravatar
  irina 2012-05-10 22:39:02    [Raspunde]

  buna ziua..a-si dori sa stiu se se poate intampla daca sotul meu inainteaza cererea de divort in lipsa mea...eu fiind in strainatate la munca.si ce-sa-ar intampa cu bunurile comune neavand copii minori?
  si cum a-ai putea afla daca a depus cerea de divort.eu nefiind in tara?va multumesc......astept un raspuns

 • gravatar
  Dora 2013-03-15 20:13:11    [Raspunde]

  Buna!!!As dorii sa stiu cum se face partajul banilor de la nunta? Dupa nunta sotul meu a luat banii si a plecat.... El nu are niciun bun material sau imobil si nici loc de munca...cum imi pot recupera banii???

 • gravatar
  paula 2013-12-05 14:32:53    [Raspunde]

  Buna ziua! Sunt casatorita cu sotul meu de o luna si intentionam sa ne cumparam un apartament impreuna. Sotul a fost divortat in 2007, are impreuna cu fosta sotie un apartament la care nu a fost facut inca partajul. In cazul in care noi ne cumparam un imobil si ulterior fosta sotie sa deschida partajul exista riscul sa aiba drept si la casa noastra??

 • gravatar
  alex 2014-05-29 12:58:14    [Raspunde]

  nu inteleg de ce trebuie sa treaca 1 an de casatorie sa ceri divortul, de ce nu se poate dupa trei luni, asta ce insemna ca pana nu se pronunta divortul nu te poti recasatori.nu mi se pare normal asa ceva.

 • gravatar
  marius 2014-09-12 19:13:37    [Raspunde]

  Buna ziua,

  AM O INTREBARE ,
  AM UN APARTAMENT CARE L-AM MOSTENIT INAINTEA CASATORIEI
  SI VERAU SA-L VAND CA SA-MI CUMPAR APARTAMENT CU 3 CAMERE.
  SI ACUMA SUNT CASATORIT , DACA IL VAND SI IMI CUPAR ALTUL SI DACA DOAMNE FERESTE DIVORTEZ SE IMPARTE APARTAMENTUL.

 • gravatar
  Baltaretu Alina 2014-10-20 14:07:28    [Raspunde]

  Buna ziua, sint casatorita de 14 ani dar in ultimi 7 ani lucrurile au inceput sa scartaie , in urma casatoriei avem 3 copii minori . probleme este ca acum chiar nu mai santem pe aceeasi lungime de unda , mi s-a spus sa-mi gasesc pana la 1 dec 2014 o locuinta si am si gasit dar intrebarea mea este ce se poate intampla daca eu ma mut si copii raman la sotu si nu ca nu vreau eu sa-i iau cu mine dar nu am o scoala aproape, ei nu vor sa vina ca raman fara prieteni etc. Va multumesc astept un raspuns

 • gravatar
  Bordeianu 2014-11-16 18:16:42    [Raspunde]

  Am 56 de ani sunt divortata de 4 ani si ma chinui sa vind apartamentul care l-am cumparat impreuna cu fostul sot dar nu reusesc deoarece nu am deschis partaj prin tribunal ca e deacord sa il vindem, de comunacord si mereu gaseste motive cind se iveste un cumparataor,ce pot face ?Daca fac partaj prin tribunal (avocat) il poate obliga sau ce as putea face sa pot vinde,ca sa imi cumpar o garsoniera sa am locusorul meu......... Va multumesc astept raspuns.

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te