Hartuirea la locul de munca

Hartuirea la locul de munca
Nu ma atinge! S-ar putea sa te coste!
Publicat la data de
Majoritatea dintre noi, cand auzim de „hartuire“, ne gandim automat la termenul de „hartuire sexuala“. Numai ca hartuirea la locul de munca inseamna mult mai mult decat cea sexuala. De altfel, pentru aceasta forma de presiune se foloseste termenul „harassment“, in timp ce hartuirile, in ansamblul lor, poarta denumirea generica de „mobbing“ (de la „mob“= „gloata“, „multime“, dar si „mitocan“). Iata asadar ce insemna mobbing-ul - „mitocanie“ - un termen care spune multe, dar nu totul.
de Adrian Bujenita – redactor, Revista CARIERE

Ce este mobbing-ul?
Andreea Calin, Senior Human Resources Consultant, AIMS Human Capital, spune ca hartuirea poate fi asociata cu activitatea care duce la crearea unei situatii tensionate, cauzate de un comportament necorespunzator din partea unuia dintre angajati, comportament directionat asupra unei persoane anume din cadrul mediului de lucru. In literatura de specialitate, adauga Andreea Calin, hartuirea este legata de aspectele referitoare la sex, religie, orientare politica etc. Daniela Neagu, psiholog si Director General al Animaplus, considera ca discriminarile in legatura cu religia si orientarea politica sunt hartuire, dar nu mobbing.

Cele cinci tipuri de hartuire
Pe o scara de la unu la cinci, pe primul loc regasim acea forma de hartuire care are drept scop reducerea angajatului la tacere. Acestuia i se interzice sa-si exprime parerea, nu mai este implicat intr-o actiune de comunicare, este izolat fata de colegi, acestia nu ii mai vorbesc, iar managerii nu ii mai furnizeaza feed-back. E grav daca aceasta atitudine porneste de la sef, pentru ca, in acest caz, subalternii vor prelua aceasta atitudine printr-un soi de rezonanta (peste tot exista „yes-meni“!) si se vor comporta dupa chipul si asemanarea managerului. Iar cel hartuit va intra intr-o stare de autism.

O a doua forma de mobbing este cea prin care se urmareste izolarea fizica a unui angajat. Acestuia i se da cel mai indepartat birou, unde nu ajunge aproape nimeni, nu vine nimeni sa vada ce mai face. Este uitat acolo, parasit „pe o insula pustie“. Nimeni nu ii simte lipsa si nimanui nu ii e dor de el.

Pe locul trei, se afla tipul de hartuire care consta in nevalorificarea intentionata a intregului potential al unui salariat. Nu i se da mai nimic de facut sau i se dau sarcini usurele, si asta nu in scopul de a-l menaja! In acest fel, i se induce ideea ca e aproape nefolositor organizatiei, o „persoana dispensabila“ sau, pur si simplu, incompetent, un om care nu e in stare sa duca la indeplinire sarcini mai serioase.

A patra forma de mobbing consta in ridiculizarea unei persoane. „Sunt luate in deradere chiar si lucruri care, in mod uman, etic si legal, nu pot fi ridiculizate. Se ajunge sa se rada pana si de felul in care acea persoana merge, de felul in care arata“, afirma psihologul Daniela Neagu.

In fine, locul cinci este ocupat de agresiunile fizice, unde pot intra si cele de natura sexuala, si care, evident, au cele mai grave, rapide si directe efecte. Din fericire, aceasta forma de mobbing este cea mai putin intalnita. Destul de rar se vad cazuri in care oamenii ajung sa fie loviti la locul de munca.
© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te