Noua lege privind indemnizatia pentru cresterea copilului

Noua lege privind indemnizatia pentru cresterea copilului
Publicat la data de
Orice viitoare mamica stie deja ca a intrat in vigoare o noua lege privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Inca nu stii ce prevad noile reglementari? Iulia Stoicescu, jurisconsult, specialist 121, ne spune de-a fir a par:

Incepand cu 1 ianuarie 2006, indemnizatia pentru cresterea copilului a crescut la suma de 800 de RON lunar (8 milioane de lei vechi) pentru persoanele care in ultimele 12 luni anterioare nasterii au realizat venituri supuse impozitului pe venit, conform Ordonantei de Urgenta nr. 148/2005.

Modificarea perioadei de contributie la asigurarile sociale la 12 luni le nemultumesc pe proaspetele mamici. Motivul il constituie faptul ca, in momentul in care au ramas insarcinate, erau necesare doar 10 luni de munca inainte de nastere pentru a beneficia de indemnizatie.

Indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, respectiv 3 ani in situatia copiilor cu handicap.

In calculul celor 12 luni se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
e ) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
f) au beneficiat de indemnizatia lunara prevazuta pentru cresterea copilului.

Concediul si indemnizatia lunara se vor acorda doar pentru primele trei nasteri.

O noutate consta in stimularea proaspetelor mamici pentru reintoarcerea pe piata muncii, caz in care vor primi un stimulent in cuantum de 300 de lei RON (3 milioane lei vechi) pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani de catre copil. In aceasta perioada, plata indemnizatiei de 800 RON se suspenda.

© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

8 Comentarii
 • gravatar
  izabela 2011-02-20 15:37:30    [Raspunde]

  Buna ma numesc Izabela am 29 de ani si anul asta
  as vrea sa raman insarcinata . Dar am o mica mare problema, eu imi platesc din mana cartea de munca si nu stiu daca am voie la indemnizatia pentru copil . Am fost la casa de pensi dar ei nu stiu ce sa-mi raspunda. unde pot sa ma interesez
  Asigurare o supoarta sotul pentru ca el lucreaza la stat iar la trei luni trebuie sa merg la casa de penis sa duc acte cum ca ,
  inca sotul lucreaza . Daca stiti va rog sa imi dat un sfat.

 • gravatar
  andriescu alina 2011-03-23 16:29:40    [Raspunde]

  am fost in concediu pentru ingrijirea copilului cu probleme pana la varsta de 7 ani a acestuia,iar acum cand trebuia sa ma intorc la servici de la firma la care lucram am fost data in somaj.cei de la somaj se pare ca nici nu stiu de indemnizatia pana la 7 ani si desi indeplinesc perioada de cotizare si celelalte conditii au spus ca nu pot intra in somaj.cui ma pot adresa in acest caz?stie cineva?varog frumos sa-mi raspundeti.

 • gravatar
  dafina 2011-05-05 10:35:11    [Raspunde]

  buna ziua va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii.sunt studenta anul 3 la upg ploiesti cursuri de zi fara taxa la sf lunii acesteia urmeaza sa am un bebelus.eumi s.a spus k as putea beneficia si eu de cic dar nimeni nu ma lumineaza si pe mine sa imi spuna c acte mi.ar trebui in vederea obtinerii acestei indemnizatii.ma intereseaza mai mult ce presupune actul care il voi cere de la facultate pentru ca eu nu ma pot duce la toate examenele din sesiunea 10 mai 5 iunie si am considerat k nici licenta sa nu mi.o dau acum ci in sesiunea martie 2012...deci automat voi avea niste absente...in concluzie c act mi.ar trebui de la facultate care sa dovedeasca ca nu am absente?astept raspuns cu nerabdare pe adresa teo_milton@yahoo.com

 • gravatar
  KrmenG 2011-10-25 12:39:11    [Raspunde]

  buna,
  va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil in cazul urmator: am terminat facultatea anul acesta si apoi am intrat in somaj. chiar acum, la inceputul somajului, am ramas insarcinata (deci mai am 6 luni de somaj). daca voi plati dupa terminarea somajului cotizatiile necesare la stat pana la nastere se ia in considerare faptul ca inaintea acestor 9 luni am fost studenta? voi beneficia de indemnizatie?
  Va multumesc anticipat !

 • gravatar
  Zamfir Nicoleta 2011-12-07 20:16:12    [Raspunde]

  va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil in cazul urmator: am terminat facultatea anul acesta si apoi am intrat in somaj. chiar acum, la inceputul somajului, am ramas insarcinata (deci mai am 6 luni de somaj). daca voi plati dupa terminarea somajului cotizatiile necesare la stat pana la nastere se ia in considerare faptul ca inaintea acestor 9 luni am fost studenta? voi beneficia de indemnizatie?
  Va multumesc anticipat

 • gravatar
  cristina 2012-02-22 11:33:34    [Raspunde]

  Buna ziua,am si eu o intrebare ,sunt angajata din 10 oct.2011 si trebuie sa nasc la sfarsitul lunii sept.2012 se ia in calcul si concediul post-natal?Pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
  Multumesc anticipat

 • gravatar
  Geany 2013-09-15 23:59:55    [Raspunde]

  Buna!!am si eu o intrebare sunt studenta in an terminal,adica mai am 6 luni pana la licenta si as vrea sa raman gravida cu 3 luni inainte de licenta mai pot beneficia de indemnizatie???Va multumesc

 • gravatar
  alynutza 2014-01-31 09:18:54    [Raspunde]

  buna!sunt studenta la upg plioiesti anul lll.m-ar interesa daca ma pot incadra la idemnizatia pentru copil tinand cont ca nasc in martie 2014.nu voi intrerupe cursurile,nu am restante si m-am inscris si pentru licenta.mai pot da licenta daca o sa ma incadrez la idemnizatie?
  astept un rasp va rog.......pentru ca mai este putin si vine bebele.multumesc din suflet!

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te