Pentru o evolutie profesionala de succes

scris de Cosmina Cornea, 09.04.2010   

In managementul resurselor umane, domeniul dedicat imbunatatirii performantelor individuale se numeste 'training & development'. Aici sunt integrate procesele generale de invatare - transferul de know-how, instruirea, formarea de competente necesare practicarii la anumite standarde a unor activitati.
de Cosmina Cornea

Sunt convinsa ca ai tot auzind vorbindu-se despre interesul pentru dezvoltarea profesionala, despre nevoia de a evolua continuu in cariera ori despre dedicarea pentru dobandirea/stapanirea unor competente la nivelul stabilit de standardele cele mai inalte de performanta.

Este foarte bine daca lucrezi intr-o companie in care sunt standardizate procesele de evaluare si dezvoltare. Probabil ca treci anual printr-o evaluare 360o si, in plus, probabil ca ti s-a comunicat un plan al nevoilor de instruire (training).

Indiferent de mediul sau de profilul companiei in care lucrezi acum, cred ca ai remarcat deja ca evolutia ta profesionala se masoara, cu o anumita frecventa, atat prin indicatori - sa le spunem - 'tehnici', cat si prin note 'subiective' pentru impresia artistica.

Ori de cate ori mai auzi vorbindu-se despre dezvoltare/evolutie profesionala, te poti gandi la:
- acumularea de cunostinte si abilitati necesare unei profesii (sau meserii);
- invatare informala - prin practicarea unei profesii sau prin training on the job;
- internalizarea de informatii de ultima ora, dintr-un domeniu specializat sau dintr-o comunitate profesionala cu performante recunoscute.

De asemenea, progresul tau profesional se poate recunoaste si in maniera in care te raportezi la procesele de munca, in viteza si acuratetea cu care livrezi rezultatele cerute, precum si in modul general in care comunici in echipa sau in afara acesteia.

In orice job, cele mai importante sunt asa-numitele 'core competencies'. In momentul in care ai exercitiul sau abilitatea de a-ti manifesta competentele necesare unui job, poti fi considerat - tehnic vorbind - un specialist in acea profesie. Performantele tale vor trebui sa fie constante pentru ca tu sa te poti mentine pe un anumit nivel, sa evoluezi si sa 'ramai in piata' (cum se spune).

Evolutia ta profesionala poate fi vazuta simplu, ca o monitorizare a raportului obiective/rezultate. Poti avea sau nu strategii personale, le poti adapta, poti imprumuta strategii si tactici sau poti sa le schimbi, atunci cand consideri oportun. Intotdeauna iti va fi utila o evaluare a 'modului in care stau lucrurile' si a 'modului in care stai' (sunt fortate cumva aceste expresii, pe o piata in care dinamismul este cuvantul-cheie).
Cel mai cunoscut (si simplu de utilizat) instrument este analiza SWOT (detalii pe site-ul nostru, aici si aici: aici).

Citeste in pagina 2, 10 sfaturi pentru cei interesati de o evolutie profesionala de succes:

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te