Tipuri de CV-uri

Tipuri de CV-uri
Publicat la data de
In fiecare zi primim mai multe mesaje cu cereri de “modele de CV-uri” pentru diverse interviuri si job-uri. Insa pana la urma, cv-ul este ceva personal si, decat sa-l copiezi pe al altcuiva, mai bine inveti sa-l scrii pe al tau asa cum trebuie. Alege deci formatul potrivit si treci la lucru!
de Albert Budica


Nu sunt expert in domeniul HR, dar pot da sfaturi din punctul meu de vedere, al unui manager care examineaza CV-uri si care trebuie sa ia o decizie in privinta angajarii. Ceea ce ma intereseaza cel mai mult la un CV este identificarea persoanelor cu aptitudinile ce se potrivesc cerintelor postului.

Managerii cauta, de obicei, sa angajeze persoane care au anumite aptitudini (limbi straine, utilizarea anumitor programe de calculator, etc.), dar tin cont si de alte aspecte, precum disponibilitatea de a calatori in interes de serviciu sau de a munci intr-un mediu periculos, etc.

Tipuri de CV-uri
Din punctul meu de vedere, exista doua tipuri de CV-uri: cele care au succes si cele care nu au succes. Un CV de succes este cel care iti ofera sansa de a participa la un interviu. Factorii care fac ca unele CV-uri sa fie de succes, iar altele nu, tin de continut, forma, sansa, imprejurarile in care a ajuns pe masa celui care le analizeaza.

Resume sau CV?
Resume-ul se defineste ca fiind rezumatul unui Curriculum Vitae. Este, deci, mult mai concis si contine elemente esentiale privind experienta si/sau educatia candidatului. Aparitia resume-urilor a fost determinata de nevoia angajatorilor de a evalua cat mai multi candidati si din dorinta acestora din urma de a-si pune in valoare capacitatea de sinteza si iscusinta in utilizarea limbajului de specialitate.

Iata cele mai frecvent intalnite structuri de CV-uri si resume-uri:
cronologic functional orientat (directionat) creativ alternativ.
Tipul cronologic prezinta educatia si activitatea profesionala a candidatului in ordine cronologica (de obicei, inversa, adica incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu primul). Principalul avantaj al acestei structuri este ca subliniaza evolutia in cariera, iar informatia este usor de urmarit.
Tipul functional scoate in evidenta cunostintele candidatului in activitati specifice sau aptitudini cerute de unele departamente (marketing, vanzari, management, finante, productie, etc). Acest tip de CV subliniaza nu locurile de munca anterioare, ci experienta propriu-zisa. Pozitiile detinute si educatia cad pe planul doi, punandu-se accentul pe gruparea si prezentarea cunostintelor in diverse domenii de activitate.Un avantaj il constituie faptul ca nu se repeta activitatile indeplinite la fiecare loc de munca detinut de-a lungul timpului; adica, daca ai lucrat ca secretara la trei firme, nu se repeta de 3 ori atributiile, daca acestea au fost aproximativ aceleasi). Acest format este de preferat mai ales in situatia in care se doreste o reorientare profesionala (schimbarea domeniului de activitate).
Tipul orientat de CV se redacteaza in functie de cerintele postului scos la concurs (in acest caz, nu functioneaza principiul «one fits all»). Acestea sunt adaptate unei oferte de munca lansate de o anumita companie si ating, in special, aspecte cerute de respectivul angajator. Acest gen de CV-uri este destul de greu de realizat, fiindca este necesara adaptarea lui la fiecare post si la fiecare companie careia ii este trimis spre a fi evaluat, dar prezinta avantajul ca angajatorul isi poate face o imagine clara asupra calitatilor candidatului si a compatibilitatii acestuia cu postul scos la concurs. Prin aceasta forma de CV sunt scoase in evidenta aptitudinile si realizarile candidatului (grupate separat).
Tipul alternativ de resume este, de fapt, o scrisoare de intentie prin care candidatul incearca sa treaca pe planul doi lipsa de experienta in domeniu si isi sustine calitatile si cunostintele in speranta ca angajatorul nu va cere si un CV standard. Acestea sunt preferate de studenti si de persoanele cu putina experienta profesionala.
Tipul creativ de CV este utilizat mai ales de persoanele ce activeaza intr-un domeniu ce implica creativitate (copywriter, designer, art director, regizor, actor, pictor, desenator, fotograf, specialist in relatii publice etc). Acest gen de CV este mai dificil de realizat, dar unul reusit va fi cu siguranta citit si va avea sanse de reusita mai mari.
Structuri de CV-uri si resume-uri
 
© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te