Zile libere prin lege

scris de Iulia Stoicescu, 10.04.2014   

zile-libere-prin-legeNu exista familie in care, macar o data la cativa ani, sa nu apara vreun eveniment: o nastere, un botez, o casatorie, vreo situatie mai deosebita sau, Doamne fereste, vreun deces. Pentru astfel de situatii, legea acorda salariatilor, pe langa concediul de odihna, un anumit numar de zile libere, de la caz la caz. La cate zile libere ai dreptul prin lege pentru evenimentele in familie afli chiar acum de la Iulia Stoicescu.

Potrivit Codului Muncii, fiecare salariat este indreptatit la un concediu de odihna de cel putin 20 de zile lucratoare anual, concediu care trebuie cerut si acordat in cursul anului respectiv. Insa, prin contractul colectiv de munca pe anii 2005 - 2006 (Art. 56. - (1)), care, avand dispozitii speciale, are intaietate in fata Codului Muncii, s-a stabilit, la nivel national, un concediu de odihna de 21 de zile lucratoare.

De asemenea, prin Contractul colectiv de munca pe anii 2005 – 2006, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005, s-au stabilit zilele platite pentru evenimente deosebite in familie. Astfel, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza: 

a) casatoria salariatului - 5 zile; 
b) casatoria unui copil - 2 zile; 
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura; 
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile; 
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi; 
f) donatorii de sange - conform legii; 
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile. 

Astfel, pentru casatorie, fiecare viitor sot are dreptul la 5 zile de concediu. Acestea pot fi luate inainte de casatorie sau dupa casatorie, dupa cum doreste viitorul sot, cu conditia aducerii unei copii de pe certificatul de casatorie. 

Citeste si:
8 sfaturi de la cei mai bogati oameni ai planetei

4 motive pentru a inchiria in loc sa investesti intr-o casa

Stimulentul de insertie. Cum se acorda?


In acelasi timp, salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior, seral si fara frecventa.

In afara de concediu, salariatul mai are dreptul si la zile libere de sarbatorile legale, care, conform Codului muncii, sunt urmatoarele:

- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti – in 2014, aceste zile sunt in 20 si 21 aprilie 
- Ziua Muncii - 1 mai 
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie 
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august 
- Sfantul Andrei – 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie

Pentru ca in 2014 1 Mai cade intr-o zi de joi, Guvernul a hotarat ca, pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 mai 2014 se stabileste ca zi libera.

Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concediu fara plata.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

5 Comentarii
 • gravatar
  CINEVA 2011-03-17 16:24:06    [Raspunde]

  VOI VA VAITATI DE ZILELE LIBERE?...LA NOI NU SE DAU CONCEDII..CEEA CE E SI MAI GRAV...MACAR SA STAU LA MUNCA IN ACELE ZILE LIBERE SI SA MI SE DEA CONCEDIU...

 • gravatar
  alexys_ady 2011-06-03 11:45:22    [Raspunde]

  ......am lucrat la cofetaria ioana din Bucuresti.....sefa nu respecta statul,tot timpul spune ca ea face legea in cofetaria ei...toate angajatele eram trecute la patru ore pe cartea de munca dar munceam 15 ore,concediul il plateste total diferit,adica din 21 de zile,avem dreptul dupa \\\'\\\'doamna patroana\\\'\\\'DOAR9 zile\\\'\\\'iar de sarbatorile legale acordate de lege nu mai vb ....uneia din colege i\\\'a murit mama si a trebiut sa stea acasa 5zile,\\\'doamna patroana\\\' i\\\'a oprit ptr 5 zile,10 zile,total absurd...ptr ca fata aia nu a stat acasa sa se distreze,pur si simplu nu putea sa stea in picioare si spre mirarea mea chiar ea, fiind cea care o incuraja sa stea acasa....dupa care sa ii bage ca zile de concediu de odihna.am plecat de acolo sa scap de tirania acestei femei,isi bate joc de angajatele ei in cel mai josnic mod...

 • gravatar
  niku 2012-03-30 06:02:46    [Raspunde]

  lucrez ca sofer pe tir la o firma din timisoara pe comunitate,adica in europa 2 luni non stop dupa cre ne aduce acasa 10 zile.Intrebarea mea ete are voie sa ne platesca la km?nu avem salar fix.Intrebarea nr.2Mea murit mama acum o saptamina,eream la paris,lam anuntat si raspunsul a fost NU POT SA TE ADUC ACASA,nu am cum eu pierd 2 saptamini trebuie sa tin masina oprita,am ajuns a venit cineva dupa mine,ma costat 300 euro drumul.intrbarea este;ESTE OBLIGAT SA-MI PLATESCA DRUMUL ?MULTUMESC

 • gravatar
  Teodora Bratu 2012-04-23 20:31:52    [Raspunde]

  lucrez la un magazin de haine si anul asta in octombrie am nunta..cand iam zis la patron ma felicitat iar cand a venit vorba de liber a zis ca pe el ca privat nu poate sa il oblige statul sa dea liber si el sa ma platesca..ca el daca inchide magazinul nimeni nu ii da bani pentru asta...si multe altele...ce vreau eu sa stiu daca ma puteti ajuta...Daca lucrez la privat si nu am semnat un contract colectiv de munca am dreptul la cele 5 zile libere in caz de casatorie care ti se da de la stat? Va multumesc!

 • gravatar
  victoria.secrets90 2014-04-10 17:47:52    [Raspunde]

  In tara trebuie sa spunem ''muktumesc'' ca avem unde munci ca sa mancam si sa ne imbracam, de zile libere nu poate fi vorba ,doar cine lucreaza ca un robot nonstop mai e tinut la munca la patron ca doar e coada lunga de someri :(

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te