Calathea

Calathea
Planta este originara din padurile calde si umede din America Centrala. Este inrudita cu Maranta si necesita aceleasi conditii. Unele specii de Calathea si Maranta sunt sinonime. Numele provine din modul de asezare al frunzelor: "kalathos" in limba greaca insemnand cos, paner.
Biolog Drd. Adela Boieriu, Colaborator 121
Publicat la data de
Este foarte decorativa prin frunze. In cultura exista numeroase specii si varietati cu frunze colorate in nuante de grena, verde, alb, galbui etc., lucioase sau catifelate, de marimi si forme variate.

Formeaza in general tufe dese. Tulpina, scurta, este subpamanteana (rizom), iar radacinile sunt fine. Tecile frunzelor creeaza uneori impresia de tulpina. Speciile de Maranta au lastarii usor taratori si sunt de talie mai mica. Florile sunt si ele uneori decorative, grupate in forma unui spic sau palnie.

Calathea vegeteaza continuu. Trebuie sa i se asigure in permanenta un loc cald, iarna temperatura sa nu scada niciodata sub 16 grade Celsius. Are nevoie de multa umiditate atmosferica. Daca aerul e foarte uscat si cald si i se da in permanenta apa in sol, frunzele vor fi mereu uscate si innegrite pe margine. Optimul de temperatura este 18-25 grade Celsius. Iubeste semiumbra. Nu se va plasa niciodata in bataia directa a razelor soarelui.

In apartamente si birouri este destul de greu de realizat mediul potrivit pentru aceasta planta. De aceea, ea este mereu cu frunzele uscate si rulate. Ar trebui tinuta in spatii unde se poate obtine o atmosfera usor umeda. Trebuie stropita mereu cu apa pe frunze.

Substratul trebuie sa fie afanat, poros, hranitor. Poate fi folosit un amestec pe baza de turba, pamant de frunze si nisip. Poate fi crescuta bine si pe pamantul tip turba care se gaseste pe piata. Solul nu trebuie sa retina apa in exces, deoarece se poate produce putrezirea radacinilor si rizomilor.

Inmultirea se poate face usor, primavara devreme (februarie-martie), prin divizarea tufei. Planta se separa in fragmente de rizom cu frunze si radacini. Dupa plantare, ghivecele cu noile plante se tin la cald si li se asigura umiditate constanta in aer si sol. Transplantarea se poate face primavara, la interval de 2-3 ani. In perioada primavara-vara poate primi solutii slabe de ingrasaminte 0,05-0,1% bilunar.

Pentru crearea unei atmosfere umede, vasele se pot pune pe un strat de pietris care se mentine umed. Suporta si aerul conditionat, daca diferenta de temperatura nu e prea mare si daca nu e plasata direct in calea curentului de aer.

Unele specii de Calathea si Maranta, cand intensitatea luminii scade, isi ridica si ruleaza frunzele, care se apleaca unele peste altele ca niste maini. De aceea, ele se mai numesc "plante care se roaga".
Ai intrebari legate de plantele de apartament?
Scrie-ne.


Vom incerca, alaturi de specialistul 121, sa-ti raspundem.
© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te