Casa din lemn

scris de marie jeanne, 20.07.2009   

Ma apucasem intr-o vreme sa ma interesez de case cat mai usor de construit, daca se poate gata facute. Alternativele de baza nu sunt multe: casa din prefabricate si cabanele din lemn. Sa fiu sincera, daca nu ar fi oarecum deplasat, mi-as instala o cabanuta de lemn chiar aici in Bucuresti.

Din pacate, oroarea unei case construita in cartierul meu din piatra de rau si barne, ornata la mansarda cu coarne de cerb ma urmareste neincetat. Asa ca planul cu cabana de lemn ramane valabil doar pentru o locatie de vacanta sau pentru eventualitatea ca apare o zona in imprejurimile Bucurestiului din care sa se faca naveta fara sa stau doua ore blocata in trafic. Pentru mine e mai usor, insa chiar in timp ce scriu, o gramada de persoane proaspete proprietare de terenuri prin comunele ce marginesc orasul se intreaba cum sa o scoata la capat cu o constructie cat mai rapida, totusi estetica si functionala.

Ei bine, in afara Bucurestiului nu este nicidecum penibil ci cat se poate de potrivit sa ridicam o casa din lemn. In mod normal asociezi lemnul cu risc de incendiu, i-as linisti de la inceput pe panicati: lemnul se trateaza iar riscurile sunt egale cu ale oricarui alt tip de cladire. Daca e sa arda, arde, exemplul cel mai recent este cladirea de birouri de pe Armeneasca, cea despre care se spunea ca nu va putea lua foc niciodata. Asadar, cabana din lemn este o solutie. Constructia e foarte rapida, mai ales daca apelam la firme care au casele deja proiectate si realizeaza productie in serie. Pretul este un avantaj extraordinar, o astfel de casa, cu proiect, executie, izolatie si tamplarie ajunge undeva pe la 50.000 de euro daca are o suprafata de 100 mp.

Ganditi-va ca acesta este pretul unei garsoniere mai mari in Bucuresti. In general, ca sa estimati costul unei case de lamn, scadeti jumatate din costul aceleiasi suprafete construita cu zidarie. Aveti aici cateva idei de pret.  Lemnul are avantajele lui de netagaduit: repsira, este sanatos, e un material ecologic si are o rezistenta extraordinara daca este tratat cum trebuie. Ganditi-va la cate case din lemn sunt conservate la Muzeul Satului si la vechimea unora dintre ele.

Pai, lemnul acela a rezistat fara sa fie tratat, o casa din lemn bine intretinuta poate dura o vesnicie. E o solutie foarte buna pentru cei alergici, pentru oamenii care se simt restransi intre patru pereti, pentru cei satui de pesiajul betoanelor si zidurilor. Amintit-va cat de intim si placut vi se pare daca in vacanta nimeriti la o pensiune care va cazeaza intr-o camera cu peretii acoperiti cu lemn, cat de placut este sa vezi barne in tavan. Daca ai copii, se pot simti intr-adevar intr-o casa de poveste iar seara, venind de la serviciu nu e nimic mai relaxant decat sa-ti odihnesti ochii pe culoarea de lemn natur.

Cred ca cea mai importanta calitate a lemnului ca material de constructie este ca evolueaza in bine in timp. Structura devine mai rezistenta, lemnul insusi pe masura ce se usuca devine un protector mai bun al celor dinauntru. Nu acelasi lucru se poate spune despre orice alt material de constructie care in timp se degradeaza. Lemnul ofera o protectie perfecta impotriva umiditatii, a frigului de iarna, a caniculei si mai ales a insectelor. Sa amenajezi interiorul unei case de lemn poate fi o placere enorma.

O cautare Google iti aduce atatea idei incat nu stii de unde sa incepi. Se potrivesc atat de mult decoratiunile traditionale, cele exotice, motivele montane incat cred ca de fapt asta e partea cea mai grea la a avea o casa din lemn. Dar si cea mai frumoasa.

Oferte pentru case din lemn gasiti la:

http://www.caselemnconstructii.ro/

http://www.stefansibogdan.com/

http://www.case-cabane.ro/

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te