Cum se prepara slanina afumata?

scris de Cristina Tarziu, 29.01.2014   

cum-se-prepara-slanina-afumataIata o intrebare pur romaneasca si demna de o iarna grea! :)

Daca ti-e pofta de un pic de slaninuta si nu vrei nicidecum sa te apropii de cea din comert, uite cum poti sa ti-o prepari singura! (Daca nu ai afumatoare, familie sau prieteni cu afumatoare,  sau casa la tara, chiar si mediu urban iti ofera destule oportunitati. Anumite magazine si depozite de carne isi pun la dispozitie afumatorile pentru cei interesati. Contra cost, bineinteles.).

Si daca tot vorbim de mancaruri consistente, decadente, de iarna, ce-ar fi sa incerci si o tocanita delicioasa de pui cu usturoi?

Iata ce trebuie sa stii si sa faci:

- Slanina nu trebuie sa fie mai lata de 3-4 cm pentru ca cea mai apropiata de sorici are o cu totul alta textura, este mai gustoasa, se sareaza mai bine si nu rancezeste asa usor. Daca, totusi, ai cumparat o bucata de slanina mai groasa, taie din ea pana ajunge la grosimea optima.

- Slanina se poate sara in doua feluri: cu apa si sare sau doar cu sare.

- In primul caz, slanina trebuie portionata, sarata si apoi pusa intr-un borcan in care vei turna saramura cat sa o acopere. Daca iti place, poti adauga si crengute de cimbru sau catei de usturoi. Dupa aproximativ 5 zile, slanina se scoate, se spala si se pune la loc in borcan, iar peste ea se toarna saramura noua. Procesul se repeta din 5 in 5 zile, de 5 ori (deci pana se implinesc 25 de zile de la momentul in care ai pus-o initial). Apoi slanina se scoate din borcan, se leaga cu ata si se da la zvantat 1-2 zile. Cand s-a uscat, se pune la afumatoare.

- Daca vrei s-o sarezi folosind doar sare, trebuie sa freci bine bucatile de slanina (inclusiv pe partea cu sorici) cu sare alba, curata si apoi sa pui slanina intr-un vas de lemn sau de plastic. Dupa zece zile, sareaza din nou slanina adaugand sare si frecand-o bine pe ambele parti; acum poti adauga si condimente dupa gust – cimbru, usturoi, piper, etc. Dupa 3 saptamani de la momentul primei sarari slanina se spala cu apa calduta, se leaga si se lasa sa se zvante 1-2 zile. Apoi se da la afumat.

- Daca slanina provine de la un purcel tanar si are grosime mica (1-2 cm), se lasa la sarat numai o saptamana.

- Slanina sarata si cea afumata trebuie pastrate in loc racoros, intunecos si uscat, pentru a evita rancezirea. 

Pofta buna si Doamne ajuta sa treaca repede iarna si sa trecem din nou la salate! :)

Sursa foto: www.combis.ro

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

2 Comentarii
  • gravatar
    estera12 2014-01-29 09:50:11    [Raspunde]

    Imi place cu aroma de usturoi

  • gravatar
    Tilea Elena 2014-01-29 12:54:04    [Raspunde]

    Cele mai nimerite retete pentru iarna grea care este afara , o idee excelenta pe care am sa o pun in practica .

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te