Gardul viu din hibiscus

Gardul viu din hibiscus
Publicat la data de
„As dori sa formez un gard viu din hibiscus. Cum trebuie sa procedez?” Drd. biolog Adela Boieriu, specialist 121 in flori si gradina, va raspunde la intrebare:

Hibiscus-ul este un arbust foarte decorativ, de maxim 3 - 4 m inaltime, cu inflorire in perioada iulie-septembrie, care se preteaza foarte bine la tundere. Se foloseste, ca exemplar izolat, in peluze sau, pe marginea gradinilor, in grupuri si, de asemenea, pentru alcatuirea gardurilor vii.

Conditii de cultivare
Necesita un teren insorit si, eventual, adapostit. Pentru a stimula o inflorire mai abundenta, ramurile se taie scurt primavara.

Plantare
Se planteaza toamna sau primavara, cand nu este in vegetatie, dar, daca planta este cu balot de pamant intreg sau in ghiveci, se poate planta in toata perioada calda a anului, cu conditia sa nu fie foarte cald si seceta. De obicei, exemplarele mai mici se planteaza cate 1-3 (la buchet), pe doua randuri, in zigzag, la distante de 25 – 40 cm si, la plantare, se tund mai scurt, pentru a stimula ramificarea. Apoi, in fiecare primavara se fasoneaza cu o foarfeca speciala pentru garduri vii.

Inmultire
Se inmulteste foarte usor prin seminte, butasire, marcotaj sau altoire. Cel mai simplu, pentru un amator, ar fi sa incerce sa culeaga, spre sfarsitul verii, capsulele cu seminte fine de pe arbustii care au inflorit si sa le scuture, pur si simplu, in gradina, toamna sau primavara, langa un gard, acoperindu-le cu un strat subtire de pamant. Daca nu sunt precipitatii, se uda, din cand in cand, locul respectiv. Rasarirea se poate produce in 2-3 saptamani, dar poate dura si mai mult. Puietii rasariti se pot replanta in asa fel incat sa fie mai rariti sau pot fi lasati asa pana cand mai cresc (1- 2 ani). Hibiscus-ul este unul din arbustii cu crestere rapida si putin pretentioasa. Mult succes!
Ai intrebari legate de plantele de apartament?
Scrie-ne.


Vom incerca, alaturi de specialistul 121, sa-ti raspundem.
© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

2 Comentarii
 • gravatar
  POPA 2013-11-08 10:06:23    [Raspunde]

  Buna ziua. Am primit de curand la asociatie, din partea primariei gard viu si anume hibiscus. Doresc sa-mi spuneti daca am procedat corect cu privire la plantare.
  1. am sapat un sant la adancimea unei pene de harlet.
  2. am mocirlit santul.
  3. am pus firele in acel pamant mocirlos
  4. am pus un rand de frunze(in ideia ca acestea vor putrezi si vor deveni un ingrasamant natural dar in acelasi timp vor pastra si umezeala) dupa care am acoperit cu pamant presandu-l la baza cu piciorul.
  5. l-am udat pana cand apa baltea la suprafata(in apa am pus si un ingrasamant solubil pentru plante cu flori - vita flor.
  6. l-am taiat pe tot la acelasi nivel.
  Intrebarea este daca am procedat corect in toate operatiunile. daca da, inseamna ca la primavara-vara vom vedea rezultatele dorite.
  Va multumesc.

 • gravatar
  DAN 2014-05-04 00:30:19    [Raspunde]

  Ati procedat corect.

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te