Ghiudem (babic, sugiuc)

scris de Jurnalul National, 05.12.2010   

Intr-o editie de colectie, Jurnalul National ne aduce 7 volume cu retete si povesti despre mancarurile romanesti, culese si aduse sub ochii nostri de regretatul Radu Anton Roman. Cu sprijinul cotidianului Jurnalul National va prezentam cateva retete din volumul 1 al seriei 'Povestile bucatariei romanesti' - 'Dobrogea si Campia Romana'.

Ghiudem (babic, sugiuc)

- 3 kg carne de vaca
- 3 kg carne de oaie
- 500 g osanza
- 500 g seu crud
- chimen, usturoi, piper, dupa voie
- 0,5 litru vin vechi, tare (adaos recent si blasfemator)
- daca ii puneti si boia iute, devine babic
- mate de vaca, bine grijite
- sare, cata va place (dar nu prea putina, ca e carnat aici, nu cartof fiert de regim)

- Carnea se mai poate toca si la masina, dar osanza si seul numai la cutit;
- Se freaca bine tocatura cu sare si miroase, se inmoaie-n vin;
- Se umplu matele indesat, se leaga si se pune ghiudemul la teasc, 1 zi, apoi la vant, 3 zile, si iar la teasc 1 zi; apoi se lasa sa se usuce, la rece, in camara, destul, pana-i vine randul.

Prin excelenta sudice si semilunice, ghiudemul si babicul (li se mai spune si sugiuc) sunt mezelicuri (nu zic de tuica, ca ne taie jihadul prunii) de mestecat indelung (cam cat asediul Constantinopolului) langa o telemea si o maslina, cu niscai 'icre moiu'. Retete 'modernizate' (si dessegiulcizate) vorbesc despre frageziri revolutionare si acrobatice (ca un salttri-mortal intre materiile si anti-materiile spiritualitatii), obtinute cu carne de vier, asociata cu slanina cruda (vedeti, lumea se schimba, altadata babicul, pe langa ca era cuser - din punct de vedere islamic - mai trebuia sa tina si de joi pana la sfarsitul erei noastre).

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

2 Comentarii
  • gravatar
    adsdg 2011-12-16 08:33:36    [Raspunde]

    nu se face cu vin ca e reteta turceasca si nu de foloseste alcool ati stricat reteta nenorociti care duceti lumea in eroare, nu sunteti in stare sa postati o reteta traditionala,cu respect pentru traditia ei

  • gravatar
    Abdulah Nemedin 2014-01-08 10:25:16  

    Cred ca babic nici nu era cu numele cind ghiudemul se facea in Dobrogea
    Cu sute de Ani.si cei care dau retete sa faca specificatie.nu sa se trezeasca
    Vorbind aiurea.ca fapt divers.ce Romani aveau afacer in Constanta pin a anii
    1960.

  • gravatar
    poto 2011-12-16 18:13:33    [Raspunde]

    reteta pare buna,dar ar mai trebui niste coreandru in locul vinului care produce in general oxidare si gust de cocleala

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te