Specii de plante

Specii de plante
Publicat la data de
Alegerea plantelor floricole se face in functie de inaltimea si forma tulpinii, forma, marimea si culoarea frunzelor, culoarea, abundenta si perioada de inflorire, culoarea fructelor, ciclul de viata, cerintele fata de sol si clima, posibilitatile de utilizare.
de Ioana Mustatea, specialist 121 in plante si gradina

Dupa inaltimea tulpinii avem specii de talie mica, intre 5 si 20 cm, mijlocie (20-50 cm) si mare, cu tulpina de peste 60 cm. Speciile mici se folosesc pentru crearea bordurilor, a mozaicurilor, a covoarelor. Cele de talie mijlocie sint folosite pentru realizarea rabatelor parterelor, grupurilor de peluze, iar exemplarele inalte se folosesc izolat sau pentru crearea de garduri vii in apropierea specilor arbustive sau arborescente.

Portul plantelor este dat de forma tulpinilor, care au diferite moduri de crestere si ramificare. Astfel intalnim tulpini erecte, la Impatiens balsamina, Papaver, Ricinus,tulpini taraitoare (Asparagus Tradescantie) sau tulpini urcatoare si cataratoare (Ipomea, Tropaeolum)

Forma, marimea si culoarea frunzelor constituie un alt element important in alegerea speciilor. De exemplu, dintre plantele anuale folosite in alcatuirea mozaicurilor, frecvent intilnite in parcuri si gradini, multe dintre ele sint utilizate datorita culorii frunzelor (Iresine, Pyretrum, Coleus)

Plantele floricole sint cultivate in spatii verzi datorita culorii lor care reprezinta elementul principal in decorul sezonier. In afara de culoare, speciile floricole sint apreciate si selectate pentru forma si mirosul lor.Culoarea florilor este data de petale; de la boboc si pina la deschiderea completa a florii iar apoi la ofilire, floarea isi schimba adesea culoarea. De exemplu la Myosotis alpestris florile sint roz liliachi in faza de boboc si devin albastre dupa inflorire. Forma si dimensiunile florilor contribuie mult la individualitatea unei specii. De exemplu, sint specii care retin atentia prin forma deosebita a florilor (gura leului, creasta cocosului, motul curcanului) sau prin marimea sau abundenta lor (margarete,ghiocei ,cana)si nu prin culoare, care uneori este comuna. Mirosul iimpresioneaza pozitiv de cele mai multe ori si sensibilizeaza vizitatorii spatilor verzi, astfel unele specii ne incinta cu parfumul lor pe toata perioada zilei (crin ,verbena ) iar altele spre seara (regina noptii).

Forma si culoarea fructelor dau plantelor un aspect decorativ deoarece dupa ofilirea lor acestea ramin pe plante (Papadie, Impatiens). La begonie, fructele- care sint capsule aripate, de un rosu intens, mentin aspectul decorativ al speciei.

Durata vietii plantelor este reprezentata prin perioada de timp care incepe de la semanat -transplantat - inflorire - si se incheie cu uscarea partilor aeriene si subterane. Aceasta are o deosebita importanta in alegerea si combinarea speciilor.
© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te