Targul National al produselor traditionale

Adauga eveniment


  • Data: 29.10.2010
  • Ora: 00:00
Gulas din Maramures la Targul National al produselor traditionale de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice, in perioada 29 - 31 octombrie 2010,
editia a XXII - a


De la festivalul Gulasului, la Targul produselor traditionale de la Bucuresti

Dupa participarea la Festivalul Gulasului din Ocna Sugatag de acum cateva saptamani, doamna Rodica Tiplea, cea care ne incanta, de fiecare data, cu prajituri de casa traditionale - foi cu mere, prajitura caramel, cu nuca de cocos, dobos, bezele Sarah Bernhardt, salam de biscuiti, prajitura cu mac - va aduce vestitul gulas, pentru prima oara la Targul de la ASAS, sambata, 30 octombrie. De asemenea, placinta creata de Maramures, va fi preparata direct in fata dumneavoastra iar doritorii pot participa direct, alegand sortimentul de branza pentru umplutura.

'La Ocna Sugatag are loc Festivalul Gulasului, o competitie intre bucatari amatori si profesionisti in prepararea celui mai gustos gulas - mancare traditionala maghiara. Cuvantul 'gulas' in maghiara inseamna 'pastor de vite'. Pe vremuri, aceasta mancare a fost numita 'carne de gulas', insemnand carne care este pregatita de pastorul de vite. Prima reteta care explica metodele de preparare a gulasului dateaza inca din 1787, fiind semnata de Jozsef Gvadanyi. Prepararea gulasului nu a cunoscut modificari semnificative de-a lungul anilor, ingredientele folosite si combinarea lor ramanand neschimbate. Iar mancarea trebuie musai udata cu horinca. Ne-am gandit sa aducem acest festival si in Bucuresti. In 3 ceaune, de diferite dimensiuni vom pune zarvat, costita, carne de porc si vita, cartofi, condimente , boia iute si boia dulce, pasta de ardei. Chiar si lemnele sunt din Maramures si va invitam pe toti sa gustati si sa mancati un gulas mostenit, se pare, din Ungaria dar cunsocut si la noi aici'' , a spus Rodica Tiplea.


Strop de sanatate din fructe

Pentru ca iarna bate la usa este esential sa ne ferim de bolile care vin odata cu sezonul rece. Asadar, trebuie sa ne ghidam dupa vorba din popor, 'un mar pe zi tine tine doctorul departe' pentru ca merele au un continut bogat de vitamina C, fibre si antioxidanti. De asemenea, fibrele din mar reduc colesterolul si trebuie sa stim ca merele contin potasiu, care este important in normalizarea presiunii arteriale. Consumate in cursul toamnei si al iernii, merele ajuta la cresterea imunitatii si la prevenirea racelilor si a infectiilor aparatului respirator. Sucul de mere contine celuloza, saruri minerale, vitaminele C, A, B1 si este indicat in astenia fizica, anemie, reumatisme, stari de febra, obezitate, guta, ulcer gastric sau insomnii. Datorita aciditatii reduse, merele ajuta digestia, iar cuprul, fierul si zincul inlesnesc arderile in organism.
De altfel, toate fructele de toamna (merele, perele, prunele, strugurii, gutuile, nucile sau castanele) sunt tonice pentru organism. Si asta pentru ca au un continut mai ridicat de fructoza. Astfel, zaharul natural ajuta organismul din punct de vedere energetic, imbunatatindu-i tonusul. Copiii in crestere, tinerii care depun efort fizic si intellectual dar si persoanele in varsta ar trebui sa consume zilnic aceste fructe pentru a-si intari organismul.
La a 22-a editie a 'Targului national al produselor ecologice, traditionale si naturale produse in ferme si gospodarii taranesti' va asteptam sa va bucurati de minunatiile pe care aceasta toamna vi le ofera, direct de la producatori autohtoni pentru ca, cu ajutorul fructelor si al legumelor va veti puteti pregati organismul pentru anotimpul rece, fortificandu-l in acest fel cu minerale si vitaminele de care corpul nostru are nevoie.

Din Oltenia - o cura de sanatate cu mere si suc de mere din Horezu, Valcea

Familia Conecini detine in comuna Maldaresi, langa Horezu in judetul Valcea o plantatie de meri cu soiuri diverse, atat din cele clasice romanesti, cat si cateva soiuri mai noi ce au fost plantate mai curand. Din soiurile noi se disting soiul ' Generos' si soiul 'Florina'.
Marul 'Generos' este un soi romanesc, creat din incrucisarea mai multor varietati, printre care Frumosul de Voiesti si Ionatanul. Merele, supramijlocii si mari, sunt sferice sau un pic turtite, aproape simetrice, cu pelita neteda, usor ceroasa. Culoarea rosu-deschis pe un fond verde-galbuile este foarte atragatoare, iar pulpa galbena, cu textura fina, suculenta si crocanta, avand un gust placut, fin aromat, le face de-a dreptul irezistibile. Aceste mere dulci si frumoase, care se recolteaza la sfarsitul lunii septembrie, rezista pana in luna martie.

Marul ' Florina' este un soi foarte rafinat, aparut pentru prima oara in Franta. Fructele sunt supramijlocii sau mari, si, inainte de a fi culese de pe ramurile incarcate, sunt protejate de un strat fin de pruina, care le da un aspect foarte interesant. Altfel, lustruite, au o pielita rosu-visinie cu luciu pronuntat. Forma usor tronconica, uneori sferic turtita, le face usor de remarcat in orice cos de fructe. Aceste mere sunt excelente pentru a fi mancate crude datorita pulpei consistente de culoare crem, potrivit de dulce si slab acidulata, dar cu o aroma deosebita. Recoltate in octombrie, se pastreaza cel mai bine toata iarna, fara a-si pierde din calitati.
'Sucul veritabil de mere produs de familia noastra chiar in incinta livezii, din mere proaspat culese este preparat dupa o reteta din batrani de prin partea locului. Secretul savorii si aromei inconfundabile al sucului nostru consta in combinatia speciala dintre mai multe soiuri de mar, fiecare intr-o anumita proportie ', ne precizeaza Andra Conecini.

Complexul Apicol Veceslav participa la Targul National al produselor ecologice traditionale si naturale

Produsele Complexului Apicol Veceslav Harnaj se vor alatura in acest weekend produselor traditionale, naturale si ecologice de la Academia de Stiinte Agricole. Produsele apicole sunt recomandate in orice casa in anotimpul rece, fiind energizante si imuno-stimulatoare naturale. Polenul, laptisorul de matca, laptisorul de matca omogenizat in miere de flori de salcam, mierea propolizata, Apivitas Forte si insasi mierea sunt intaritoare ale organismului in perioada de expunere la viroze si afectiuni gripale. Efecte apiterapeutice extraordinare are si otetul de miere si mere, obtinut prin fermentatie naturala, despre care se spune ca poate vindeca 100 de boli.
Complexul Apicol Veceslav Harnaj va prezenta si mierea recent premiata cu 3 medalii de aur la concursul 'Best Honey' in Slovenia. Alaturi de produsele stupului, intaritoare ale organismului, Complexul Apicol va aduce si liniile de cosmetice, fara parabeni, conservanti si coloranti, creme dupa retete traditionale de 45 de ani. Gama Apidermin ce incorporeaza laptisorul de matca, gama Floral cu propolis sau gama Floramin cu miere, va invita sa testati beneficiile produselor apicole pentru o piele minunata. 'Vrem sa aducem produsele noastre naturale cat mai aproape de consumator. Prin prezenta la targuri si preturile de producator practicate, speram ca produsele apicole romanesti sa devina accesibile oricarui cumparator' a declarat Constantin Popa, director general Complex Apicol Veceslav Harnaj.

Serbet, dulceturi fine si gemuri cu zahar si fara zahar

'Se spune ca in ziua de Sfantul Dumitru, lupii mananca caldura si abia de acum se face cu adevarat frig. Zilele se fac mai scurte, seara vine repede, focul arde in sobe si uneori pofta de dulce ca de vara ne invadeaza simturile. Si daca deschidem camara, de pe unul din rafturi ne imbie serbetul. De fructe ori de flori, de zahar ars, cafea sau cacao, acest dulce este perfect pentru dupa-amiezile de acum reci care vor veni.
Serbetul este de fapt o dulceata orientala care se serveste cu multa apa rece musafirului obosit de drum. La prepararea lui trebuie sa tinem cont de niste reguli. In primul rand zeama fructelor trebuie sa fie foarte bine limpezita, altfel serbetul se va zaharisi, iar vasul de fierbere si lingura cu care amestecam trebuie sa fie curate. Se recomanda folosirea unui ceaun gros, cu fundul rotund, pentru a putea fi frecat mai usor. Traditional, bunicile noastre foloseau la prepararea dulcetei si a serbeturilor tingiri de arama cositorite.
Totul porneste de la un sirop de zahar care se fierbe pana se leaga. Incercarea siropului, ca sa vedem daca e suficient de legat, se face dand drumul la cateva picaturi intr-un pahar cu apa rece. Daca picaturile se pot lua intre degete, siropul este gata si se poate lua de pe foc. In timpul fierberii trebuie sterse marginile tingirii, pentru a evita zaharisirea serbetului. Amestecatul serbetului se face dupa o verificare cu varful degetului. Daca suportam caldura, putem incepe amestecatul. Acesta se face intr-un singur sens, cu viteza constanta, pana cand devine ca un aluat mai tare si poate fi luat cu mana fara sa curga. Apoi il punem in borcane curate, il indesam bine ca sa nu ramana goluri de aer, il asezam frumos in camara pe raft si asteptam sa ni se faca pofta '
- invitatie facuta catre bucuresteni si nu numai de la Anca Corduban din Dragomiresti, Suceava.

Carne de porc din rasa Mangalita din Lapusel

Porcilor de Mangalita le prieste o crestere 'deschisa', in libertate, fara constrangeri si custi. Aceasta rasa are nevoie de multa libertate de miscare, fiind adaptati pasunatului. In felul acesta, carnea lor va fi delicioasa, de o culoare mai inchisa. Carnea acestei rase de porc contine putina apa, in comparatie cu cea rezultata de la porcii crescuti intensiv, in spatii inchise. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obtinerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.
Carnea este recomandata pentru mezeluri de factura speciala, fara sa fie necesar adaosul de slanina. Specialisti in nutritie sustin ca este considerabil mai mic continutul de colesterol atat in carnea, cat si in slanina porcilor Mangalita. Grasimea nesaturata a porcului Mangalita este mai sanatoasa decat a porcului obisnuit, este mai curata si se topeste la o temperatura mult mai scazuta.
Spre deosebire de alte rase de porci, indiferent de efortul depus de crescator, animalele din aceasta rasa au sporuri reduse de crestere in greutate. Totodata, daca porcii din complexe ajung la greutatea optima de taiere la varsta de 6-7 luni, cei din rasa Mangalita depasesc cu mult un an.

'Am testat piata cu cateva kilograme in saptamanile trecute, carnatii ecologici din carne de Mangalita, au fost foarte bine primiti asa ca mai venim cu noi preparate pentru ca dorim sa fim pe linia produsului traditional si sa oferim sanatate, chiar daca pretul e mai ridicat dar garantam calitatea. Dorim ca marca maramureseana a produselor TOTO sa fie cunoscuta atat in tara cat si in strainatate', a precizat Ion Tataran, administrator firma Toto SRL.

Asa cum v-au obisnuit, Doina si Marius Bratu, producatorii sapunului natural handmade SANFLORA, va intampina cu un sapun diferit de orice alt produs comun pe care l-ati utilizat pana in prezent. Sapunul SANFLORA este un sapun in intregime natural, fara coloranti, conservanti sau parfumuri artificiale, este imbogatit cu extracte din plante, miere, propolis, lapte de capra si argile si este inmiresmat cu uleiuri esentiale din plante. Un alt ingredient definitoriu al sapunului SANFLORA este timpul. Sapunul SANFLORA este facut fara fierbere si lasat la macerat vreme de 4 saptamani, pastrand astfel active proprietatile plantelor, ale uleiurilor si ale celorlalte ingrediente naturale.



Dulceturi si halva
La a 22-a editie a Targului veti putea alege din feluritele tipuri de dulceata realizata in stil turcesc, foarte concentrata si dulce - dulceata de smochine, dulceata de trandafiri, dulceata de smochine, nuca si susan, dulceata de mure, dulceata de vinete.
Daca va este dor de halva, nu trebuie sa ratati acest Targ pentru ca aici veti gasi halva cu fistic si halva cu cacao. Acest produs este realizat din seminte de susan (nu floarea soarelui). Halvaua din susan este de o calitate superioara si are un gust deosebit. Pentru curiosi, trebuie sa mentionam ca halvaua nu se poate face in casa, deoarece se folosesc niste prese puternice, de cateva sute de kilograme, ca sa uniformizeze pasta de halva.
Va invitam la editia 22-a a Targului din parcul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice sa descoperiti produsele a peste 25 de producatori din toate zonele Romaniei - Maramures, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat. Haideti alaturi de noi sa va bucurati de preparate inedite, cum ar fi painea la test, pastrav prajit cu mamaliguta si mujdei cu leustean, vin fiert cu scortisoara, mozzarella de bivolita, iaurt de bivolita, bulz ciobanesc si pastrama, sarmalute cu pasat maramuresene, legume, fructe proaspete dar si conserve de toamna pentru iarna ce va sosi.

Detalii despre toate produsele pe care le gasiti la 'Targul national de produse ecologice, traditionale si naturale', pe site-ul www.media-link-business.ro. Va asteptam! Sursa: Media Link Business

Au spus ca participa 0 persoane.

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te