Drepturile copiilor cu parinti despartiti

Drepturile copiilor cu parinti despartiti
Publicat la data de
Zilnic, primim pe adresa redactiei 121 cateva intrebari ce implica casatorii destramate si copii ce se "impart" intre mama si tata. Iulia Stoicescu, jurisconsult, specialist 121 , ne lamureste acum cu privire la cateva dintre cele mai pregnante probleme ivite in astfel de situatii.

Copilul meu locuieste cu mine in strainatate fara ca tatal sa-si fi dat acordul. Poate fi constrans sa si-l dea?
"Sunt casatorita in Franta si copilul meu este cu mine, dar, pentru ca nu am acordul scris al tatalui, situatia lui nu poate fi legalizata. El merge aici la scoala, nimeni n-o sa-l dea afara, dar nu poate parasi tara. Exista vreo modalitate legala de a-l constrange pe tata sa-si dea acordul sau vreo alta solutie?" 

Nu se poate constrange o persoana sa faca ceva impotriva vointei sale printr-o metoda legala, pentru ca, in acea, situatie s-ar incalca libertatea persoanei respective.

Pentru a rezolva situatia copilului trebuie sa vii in tara si sa intentezi un proces de stabilire a custodiei asupra copilului, in urma caruia sa ceri ca tu sa fii parintele ce-l va avea in grija si crestere. Pentru acest lucru ai nevoie de un avocat bun, care sa te ajute sa castigi acest dosar.

Fiica mea primeste de la tatal ei o pensie alimentara de 450.000 lei. Cum pot obtine o majorare?
"Sunt divortata de 4 ani si cresc o fetita de in varsta de 8 ani, care primeste de la tatal ei o pensie alimentara in valoare de 450.000 lei. Ce trebuie sa fac pentru a obtine marirea pensiei alimentare? Mentionez ca fostul sot s-a recasatorit si are un copil in varsta de 1 an."

In cazul in care nu veti putea ajunge la o intelegere privind modificarea cuantumului pensiei de intretinere, ai dreptul sa pornesti in instanta judecatoreasca o actiune privind revizuirea cuantumului pensiei alimentare. Instanta judecatoreasca solutioneaza litigiul tinand cont de starea materiala si familiala a partilor si de alte circumstante importante. Pentru marirea pensiei alimentare trebuie sa-l dai in judecata pe tata pentru recalcularea pensiei si plata ei. Prin lege, instanta judecatoreasca poate obliga pe parat sa plateasca pana la 25% din venit pentru intretinerea copilului. Insa, poate acorda si mai putin, daca se considera ca nevoile personale ale copilului sunt mai mici.

Cum voi imparti timpul liber al copilului cu tatal sau, dupa divort?
"Sunt pe punctul de a divorta, dar la mijloc este si un copil. Intrebarea mea este: care este programul de vizita pentru minor, in cazul in care minorul va ramane in ingrijirea mea? Precizez ca intentionez sa imi schimb domiciliul, respectiv orasul de resedinta, dupa divort si, din acest motiv, ma intereseaza cum voi imparti timpul liber al copilului cu tatal sau."

Nu-ti pot spune care este programul, pentru ca nu exista un astfel de program prestabilit. Instanta, in momentul in care e judecat cazul, in functie de fiecare situatie in parte, stabileste programul de vizita. In acelasi timp, ar fi indicat sa incerci sa ajungi la o intelegere cu tatal copilului in privinta programului inainte de a ajunge in fata instantei. Copilul are dreptul sa comunice cu ambii parinti si cu rudele sale, indiferent daca parintii locuiesc impreuna sau casatoria lor a fost desfacuta.

In cazul in care parintii locuiesc separat, domiciul copilului pana la 14 ani se determina prin acordul parintilor. In lipsa unui astfel de acord, domiciliul minorului se stabileste de instanta de judecata si se iau in consideratie interesele copilului si anume atasamentul lui fata de fiecare dintre parinti, calitatile morale ale parintilor, varsta copilului si posibilitatile parintilor de a crea conditii adecvate pentru educatia si dezvoltarea copilului.

Pentru a lua o astfel de decizie, instanta va cere si avizul autoritatii tutelare. Parintele care locuieste cu copilul nu are dreptul sa impiedice contactul dintre copil si celalalt parinte. In acest sens, parintii pot incheia un acord privind exercitarea drepturilor parintesti de catre parintele care locuieste separat de copil. Parintele care locuieste separat de copil are, de asemenea, dreptul de a primi informatii referitoare la copil de la toate institutiile educative si curative.

In timpul procesului de divort se poate discuta si situatia copilului, instanta urmand sa determine cuantumul pensiei; aceasta se ridica, in general, la 25% din venitul parintelui care o plateste. Acest procent poate fi micsorat sau majorat in functie de starea financiara a ambilor soti. Daca parintele care trebuie sa plateasca pensia de intretinere nu are un venit stabil, atunci judecata va stabili o suma fixa pe care va trebui sa o plateasca lunar.

Pentru a calatori in strainatate impreuna cu copilul am nevoie de acordul fostului sot? Ce fac daca acesta nu e de gasit?
"Sunt divortata si am un copil minor care mi-a fost incredintat. Doresc sa calatoresc in strainatate impreuna cu el, dar am auzit ca am nevoie de acordul fostului sot. E adevarat? Ce fac daca fostul sot nu e de gasit? Nu plateste nici pensia alimentara si nici nu a venit vreodata sa vada copilul."

Pentru a pleca cu copilul, mama are nevoie de acordul tatalui. In cazul in care nu se poate gasi tatal pentru a obtine acest acord, se poate intenta o actiune si obtine o hotarare judecatoreasca prin care tatal este decazut din drepturi, iar mama poate pleca cu copilul.

Conform legii, un parinte poate lipsi pe celalalt de drepturile parintesti doar daca acesta se eschiveaza de la obligatiile parintesti, sufera de alcoolism sau narcomanie cronica sau are un comportament amoral/violent fata de copil. Insa, te incurajez sa te consulti cu un avocat care sa te reprezinte in fata judecatii si sa aduca probele care sa arate ca este in interesul copilului sa plece cu tine si ca ii poti asigura viitorul in cel mai bun mod.
© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

128 Comentarii
 • gravatar
  maria 2011-02-20 01:14:48    [Raspunde]

  am divortat si din motive necunoscute fetita a fost ancredintata tatalui si baiatul mie.numi da voie sa-mi vad fetita cu toate ca am dreptul.fetita mea sta cu bunicii din cauza ca tatal este mereu plecat.bunicii ansa au an angrijire un baiat an varsta 16-17 ani nu sant sigura care este bolnav mintal .copilul meu este an pericol ce pot sa fac sami iau fetita?fiica mea vrea sa stea cu mine dar ai este frica de tatal ei ,ami spune ca o ameninta.va rog ajutatima.unde ma pot adresa?

 • gravatar
  maria 2014-02-15 16:05:08  

  Sărut mana doamna Maria daca nu are cine sa va ajute duceti-vala secția de poliție si spune-ți acolo tot ce vi se întâmpla despre fetita dumneavoastră si, fostul sot. Le povesti-ți ce vi sa întâmplat si, ce vi se întâmpla incontinuare numai ASA va pute-ți lua copilul înapoi numai prin anuntarea poliției de unde aparține-ți. Eu mă numesc cristi. Numele meu complect este: Galit Cristinel. Sunati La numărul de mobil si sa-mi spune-ți daca ATI rezolvat problema cu fetita si, daca va este acasă langa dumneavoastră. Mobil: 0039/320.441.2472

 • gravatar
  maria 2011-02-20 01:16:48    [Raspunde]

  am divortat si din motive necunoscute fetita a fost ancredintata tatalui si baiatul mie.numi da voie sa-mi vad fetita cu toate ca am dreptul.fetita mea sta cu bunicii din cauza ca tatal este mereu plecat.bunicii ansa au an angrijire un baiat an varsta 16-17 ani nu sant sigura care este bolnav mintal .copilul meu este an pericol ce pot sa fac sami iau fetita?fiica mea vrea sa stea cu mine dar ai este frica de tatal ei ,ami spune ca o ameninta.va rog ajutatima.unde ma pot adresa?mcodrea34@yahoo.com

 • gravatar
  Georgiana 2011-02-23 20:21:02    [Raspunde]

  Buna.Ca multe persoane am si eu o problema in legatura cu dreptul de a ma stabili in strainatate.Sunt divortata,am obtinut custodia copilului,am plecat in Belgia si vreau sa ma casatoresc aici cu o persoana din Romania dar care are resedinta si dreptul de sedere aici. Intrebarea este,i-mi trebuie acordul tatalui sa pot sta aici cu copilul?

 • gravatar
  Nelia 2014-11-18 21:07:23  

  Legea la Moldova e interpretata de fiecare in felul sau. Asa ca daca doriti sa plecati peste hotare cu copilul care este incredintat in custodie e necesar doar sa aveti un pasaport biometric a copilului si atit. Fostii asa zis "tatici " cind o sa vada ca nu-i mai dati bani pentru orice semnatura pentru copil, se calmeaza si va lasa in pace. Ei de curind isi gasesc cite una la fel ca ei si le trece pofta de bani. Asa ca aveti posibilitatea de a locui unde vreti cu copilul minor, doar in hotarire trebue sa scrie ca copilul este incredintat in custodie si domiciliul cu mama, dar nu-i scris unde-i domiciliul. Asa ca succes si nu va fie frica, in Moldova autoritatile nu se preocupa tare de copiii nostri, au si ei treaba lor de a corupe de undeva si cite ceva.....

 • gravatar
  nat 2011-03-27 06:08:49    [Raspunde]

  buna ziua.am o problema care simt ca ma depaseste.sunt o mama disperata.su t casatorita de 2 ani am un baietel de 1 an si 7 luni,sotul m-a batut grav toata perioada cat am fost rgavida,acum ma inseala,nu ma lasa sa muncesc,il ajut pe el n afacere atat dar nu vrea sa am acrte de munca nimic,avem banii dar tot ce cumparam se pune pe numele mamei lui.nu ma intereseaza de bunuri bani pensie alimentara vreau sa stiu daca am sanse sa castig custodia baietelului meu in situatia in care eu nu am casa pe numele meu nu am carte de munca nu am nimic.am uitat sa mentionez el nu are nici o treaba cu coplul chiar daca stam i aceasi casa nu a stat nici macar o ora cu el de cand s-a nascut.va cer o parere pt ca simt ca nu mai pot plang zilnic si nu divortez de frica ca voi pierde copilul.astept raspuns.multumesc dn suflet

 • gravatar
  katty 2011-04-29 00:05:02    [Raspunde]

  buna!vreau sa ma despart de concubinul meu cu care sunt de 7 ani si din care au rezultat 2 copii un baietel de 6 ani si o fetita de 5 luni jumate pt ca nu se ocupa absolut de copiii iar noi 2 nu mai avem ce imparti ,practic nu mai avem o relatie.care sunt conditiile ca eu sa imi pot pastra copii?i-am spus ca vreau sa plec iar el m-a amenint ca imi ia copii

 • gravatar
  robert 2011-05-12 13:47:11    [Raspunde]

  Va rog sa ma ajutati!!!!in urma divortului copilul a fost incredintat fostei mele sotii.Copilul e foarte atasat de mine si locuieste cu mine ,ducandu-se la maicasa odata la 2-3 saptamani ramanand doar 2-3 ore dupa care cere sa fie adus la mine ,deci eu platesc pensie alimentara platesc caminul ,custodia o detine fosta sotie iar copilul e la mine.Pana si alocatia tot ea o ia.Va multumesc

 • gravatar
  flavia 2011-06-22 11:45:12    [Raspunde]

  Buna ziua! Ma numesc Flavia ,am 13 ani si parintii mei sunt divortati de 11ani.Tatal meu nu imi mai trimite pensie alimentara de 2 ani,de vizitat nu m-a vizitat niciodata si nici nu a tinut legatura cu mama ca sa afle de mine.El mai are 2 copii de varsta intre 2-5 ani .Mama nu vrea sa il ea in judecata pe el ca sa imi plateasca pensia alimentara .La varsta de 14 ani eu il pot da in judecata ? Am dreptul sa il caut ,sa il trag la raspundere?
  Va rog sa ma ajutati ! Nu stiu cum sa pot sa iau legatura cu el avand in vedere ca e casatorit si ca are si copii.Mai am o intrebare:Pana la ce varsta el e obligat sa imi dea pensie alimentara?

 • gravatar
  andrea 2011-07-07 15:11:36    [Raspunde]

  am divortat in 28aprilie am primit deja si sentinta de divort acasa.am o fetita de 8luni in custodia mea.eu si fostul sot avem o relatie deloc buna.el fiind arestat,imi tot cere sa ii duc fata la penitenciar,si pe langa asta ma si ameninta prin scrisorii spunand ca va iesi el afara si imi va lua fata.din data de 12.01.2011 trebuia sa imi dea pensie de intretinere,insa pana acum nu am primit nici un ban.cand a fost in libertate ia luat si alocatia de 200de lei.iar acum a facut un recurs.am primit termen in septembrie ce se va putea intampla ,are ceva sanse sa imi ia fata???sau ce anume ar trebui sa fac eu

 • gravatar
  DANIELA 2011-10-09 22:02:25    [Raspunde]

  ce pot face ca nu am primit pensia alimenara dupa divort de 2 ani?

 • gravatar
  Balan Lidia Anca 2011-10-24 15:01:39    [Raspunde]

  Sunt o mamica a unei fetite de 12 ani divortata de tatal ei inca din timpul sarcinii,mentionez ca in prezent sunt recasatorita din 2007 si mai am o fetita de 3 anisori.Tatal primei fetite ,incepand cu luna august 2010 a inceput a se sustrage de la plata pensiei de intretinere,in sensul ca o luna imi plateste una ba.El este preot si hotararea de acordare a pensiei este de 25% din venitul net lunar ,insa el imi palteste doar 2 milioane de lei vechi si nici acestia cum trebuie...Imi puteti da un sfat ce pot face pt a recupera banii sau cum pot actiona?

 • gravatar
  AURORA 2011-11-17 20:07:32    [Raspunde]

  AM UM BAIAT DE 14 ANI IN URMA UNEI RELATII DE CONCUBINAJ.CAND AVEA VARSTA DE 3 ANI M-AM DESPARTIT DE TATAL LUI.NU MI-A PLATIT PENSIE ALIMENTARA,NU S-A OCUPAT DE EDUCATIA LUI,FIIND PLECAT PRIN EUROPA...BAIATUL ESTE SPORTIV, (DE CURAND)COMPONENT AL LOTULUI NAT.DE ATLETISM,SI TATAL( PUNE TOT FELUL DE CONDITII)REFUZA SA-I DEA ACCEPTUL DE A PLECA DIN TARA.CE MA SFATUITI SA FAC?SUNT DISPERATA,TOT IMI PROMITE CA VINE LA NOTAR SA-MI DEA O PROCURA SI IN FINAL NU VINE!CE MA SFATUITI SA FAC?CARE ESTE CEA MAI SCURTA PROCEDURA? MULTUMESC

 • gravatar
  raluca drag 2011-11-24 12:08:47    [Raspunde]

  raluca.am i o fetita de 2 ani jumatate impreuna cu concubinul si situatia merge din greu in muit mai greu.nu ne poate intretine eu tin casa si fata undeva la 2ooo de ron pe luna sau chiar mai bine.el nimic doar parintii lui .am posibilitatea sa plec cu fata in alta tara si sa ma stabilesc acolo dar cum pot face asta legal ptr ca acolo vreau ca fata sa poata beneficia da medic gradinita etc?numai din vanzarea ap meu imi asigur locuinta acolo plus ca mama are cetatenie si lucreaza legal cu contact nederminat ca farmacist.nu am cum sa il mai schimb.ce ma sfatuiti sa fac?

 • gravatar
  Pana Aura 2011-12-10 18:08:35    [Raspunde]

  buna am un copil de 2 ani si 3 luni rezonat dinrt-o relatie pe care tatal copilului nu a vrut sa-l recunoasca.Copilul e trecut pe numele meu.eu am avut alocatia de 2 milioane vechi timp de 2 ani + o alocatie de sustinere timp de 11 luni in care mi sa taiat zicandumi ca am avut ajutor socialde 250lei la care mi la marit la un milion jumate vechi si alocatia de stat 420 de lei vechi.as vrea sa stiu daca dreptul copilului meu este sa i se dea si monoparentara?avand suma mentionata mai sus.in caz de mi se aproba monoparentara mi se tae din sumele de mai sus?astept raspuns va multumesc din suflet

 • gravatar
  simona 2012-01-29 22:13:36    [Raspunde]

  am un baietel de 5 ani si sunt despartita de tatal lui.odata cu procesul de incredintare a avut loc si cel de pensie alimentara.in noiembrie am plecat la mama mea in italia pt 2 luni fara sa il anunt iar el nu mi-a mai dat pensia copilului.in februarie e a 4 a luna in care nu imi da banii.intrebarea mea este:este adevarat ca el nu este obligat sa imi plateasca daca nu l-am anuntat?ce pot face eu in aceasta situatie?el nu si-a cerut si nu are stabilkit program de vizita...

 • gravatar
  marius 2012-03-06 12:51:29    [Raspunde]

  lucrez in strainatate si nu pot veni in tara decat de 2 sapt pe ani, perioada pe care vreau sa o petrec cu copilul meu. sunt despartit de mama sa si copilul i-a fost incredintat ei, dar aceasta nu imi permite sa il vizitez.Pot solicita instantei stabilire program vizita minor doar cele doua saptamani pe an, perioada in care pot veni in tara?

 • gravatar
  roxana1988 2012-03-12 12:31:19    [Raspunde]

  buna ziua.am o fetita de 10luni cu un cetatean italia,de curand ne-am despartit.nu am fost casatoriti,dar as vrea sa stiu ce pot face pentru ca el sa plateasca pensie alimentara fetitei.va multumesc

 • gravatar
  madalina 2014-03-07 17:07:08  

  Nu poti face nimic, in acest caz fata ta merita o pensie alimentara doar de la sotul tau, e absurd ce spui nu are nici o obligatie asupra lui ;) ! omul acela doar in caz de erea tatal lui :)

 • gravatar
  alis 2012-04-04 01:11:40    [Raspunde]

  sunt divortata de 1 ansi 6luni ce pot face ca sami vad copilul pt ca este la fostul sot si nu vrea sa mil dea in vaccanta de paste desi ii platesc pensia alimentara
  ciu trebuie sa ma adresez pt ami putea vedea copilul baietelui are 13 ani si 8 luni
  Scrie aici raspunsul tau

 • gravatar
  tudor0740 2012-05-01 13:15:59    [Raspunde]

  in tara asta daca ai bani castigi ori ce proces vrei.....
  la procese nu se tine cont de legi......
  cam asta fac toti ......
  si cei de la protectia copilului de si-ar face meseria cum trebuie nu s-ar ajunge unde ajung alti.......

 • gravatar
  :) 2012-06-21 15:28:16    [Raspunde]

  Invatati sa scrieti dragi concetateni.

  :)

 • gravatar
  patricia 2012-06-21 17:50:52    [Raspunde]

  buna ! sunt o mama cu un copil de 15 ani ! sunt divortata de 5 ani , si tatal copilului trebuie sa imi plateasca o pensie de 950 lei lei pe luna , suma care nu mia platito niciodata de 5 ani , ba mai mult el ea si alocatia de stat de 7 ani de zile !cum trebuie sa procedez sa imi plateasca suma integrala ce nu mia platit de 5 ani si alocatia ce mi la furat de 7 ani de zile , si as vrea sa blochez alocatia sa nu il mai primeasca el la adresa lui dar nu stiu cum sa fac !!! va multumesc pt raspuns !!

 • gravatar
  deea 2012-06-21 20:50:21    [Raspunde]

  sunt o mama minora si doresc custodia copilului rezultat dintr-un concubinaj mentionez ca nu mai locuiesc cu parinti deoarece nu ma sprijina in noua relatie eu locuind la actualu meu concubin si aici intentionez sa locuesc cu fetita mea de un an si opt luni.exista vreo sansa sa castig custodia fetitei.va rog sa-mi raspundeti cat mai curand.va multumesc mult

 • gravatar
  Cristina 2012-07-04 05:04:09    [Raspunde]

  Sunt mamica unui baietel in varsta de 9 ani .Am divortat de tatal lui i sa stabilit o pensie alimentara de 150 lei pe care nu am vazuto pana in prezent. Mentionez ca nu am un venit foarte bun si nici locuinta stau cu chirie .As dori sa stiu daca statul ma poate ajuta in privinta asta cu o un venit sau altceva,

 • gravatar
  mutu_fast 2012-08-22 14:28:00    [Raspunde]

  am si eu un baietel de 8 luni sunt despartita de tatal lui nu am fost cununata si alocatia e pe numele lui si nu vrea sa mio dea ce pot sa fac?

 • gravatar
  marianamire 2012-09-26 10:02:37    [Raspunde]

  am sa va pun si eu o intrebare daca este corect urmatoarea fapta ma numesc mariana si sunt bunica unei fetite de 7 anisori eu am crescut fetita timp de 4 ani parintii fiind in spania deci de la vreo 7 luni pina la 4 ani si ceva l apoi parintii sau intors si nora mea a inceput sa indeparteze copilul de mine deoarece era geloasa ca tine fata la mine asta timp de 2 ani apoi baiatul meu a plecat in spania iar acum e in germania unde lucreaza legal datorita faptului ca ei nu sau prea inteles intre ei baiatul a intrerupt relatia dar trimitindui lunar norei mele bani pt fetita cite 250 de euro asta iarna au fost si mai multi trimisi iar domicilul norei mele si al fetitei se afla la noi in casa unde a crescut fetita dar ce vreau sa va intreb nora mea sa mutat la alexandria si a transferat si copilul acolo la scoala ca am uit sa mentionez ca a inceput clasa intii aici in zimnicea iam oferit sansa de a sta cu noi si sa creasca copilul aici unde e obisnuita si ea sa se duca sa se angajeze ca ea nu are niciun venit iar aici aveau toate conditiile mai ales pt fata dar a plecat si a luat fata cu ea e corect fara acordul celuilalt parinte sa paraseasca casa unde a crescut copilul si sal transfere la alta scoala in alt oras ne fiind divortati ? va multumesc si astept un raspuns

 • gravatar
  Maria 2012-09-28 20:45:01    [Raspunde]

  daca copilul meu are virsta de 14 ani si eu doresc sal iau peste hotare dar tatal nu da acordul cu pot sa rezolv aceasta problema

 • gravatar
  ghd8 2012-10-18 20:09:31    [Raspunde]

  da

 • gravatar
  maria 2012-10-26 16:32:46    [Raspunde]

  ma numesc maria si sunt divortata am un baietel instanta mea da mie copilulu spre crestere fostu achiteat o pensie dar cum as putea sa imi ea baietu peste hotare ..daca fostu nu da acordu multumesc mult

 • gravatar
  ana 2012-11-15 20:39:55    [Raspunde]

  buna seara numele meu este Ana am un baietel de 9 luni copilu este trecut pe numele meu ca tata copilului era plecat in strainatate urma sa ne casatorim dar din pacate ne_am despartit . El acum sa intors in tara nu ma ajutat cu nici un ban as dori sa stiu daca il dau in judecata pt pensie atunci sunt obligata sa il trec pe numele lui sau copilu va avea tot numele meu ? astept cu nerabdare raspunsul dvs.

 • gravatar
  adriana 2012-11-20 10:49:12    [Raspunde]

  Buna am 17 ani si sunt din buc...doresc sa plec in anglia londra dar nu stiu unde ar putea sami dea mama semnatura...puteti sa ma ajutati plz...

 • gravatar
  anca 2012-11-25 19:38:26    [Raspunde]

  Buna,sunt divorta de 7 ani,am un baietzel acum in varsta de 12 ani...in urma divortului am primit custodia copilului,fostul sot acum doi ani a aplica pt emigrarea in canada,am fost amandoi de acord ca copilul sa mearga cu el,dar a trebuit sa ii cedez custodia copilui...cu care am fost de acord,pt ca era singura cale,ca copilul sa poata pleca cu el...sunt de 1 an jumate in canada...iar de ceva vreme imi interzice sa mai am contac cu copilul,nu imi da voie sa vb cu el la telefon,nici pe internet,am vrut sa il aduc la mine pe perioada vacantei dar mi s-a interzis...intrebarea mea este: Ce pot sa fac?Ce drepturi am?Va rog sa imi dati un sfat sunt disperata :((( Va multumesc anticipat

 • gravatar
  julia 2013-01-08 10:25:33    [Raspunde]

  Scrie aici raspunsul tau.Am o fata de 1an si 7luni,am divortat de sot,el ne-a parasit acum 8luni,el vrea sa imi ia fata desi nu sa interesat sa ne ajute niciodata,se leaga de faptul ca sunt bolnava de miastenie gravis ca sa imi ia fata,eu sunt angajata cu carte de munca lucrez ca sa imi intretin copilul,nu imi permit un avocat sa ne apere in schimb el da are,ce pot sa fac sa nu Raman fara copil?va rog sa ma ajutati.

 • gravatar
  maria 2013-02-22 21:31:54    [Raspunde]

  Buna ziua,eu sunt matusa,mi-am crescut nepoatele,mama lor fiind plecata in strainatate timp de 8 ani,acum cateva luni a revenit in tara,si a luat fetitele la ea,dar ca urmare a unor mici discutii,sora mea mi-a deschis dosar penal ptr frauda,cerandu-mi o parte din bani ce mi a trimis ptr intretinerea fetelor,aceasta suma fiind de 200euro lunar,eu nu am pastrat extrasele de la banca.ce as putea face in acest sens si cum trebuie sa procedez?

 • gravatar
  mihaela 2013-02-20 14:50:39    [Raspunde]

  Buna ziua,
  Am un copil de 8 ani in urma unei relatii de concubinaj,a carui "custodie" unica am obtinut-o in 2011. Intre timp m-am casatorit,sotul meu fiind cetatean canadian. Am depus dosarul in vederea emigrarii pt mine si copil,si tatal copilului,care de doi ani nu a fost deloc interesat nici macar sa vina sa-si viziteze copilul,m-a actionat in judecata cerand exercitarea autoritatii parintesti in comun. Va rog sa ma ajutati cu un sfat,sa stiu ce as putea face,pt ca nu pot pleca fara copil,avand in vedere ca tatal biologic este un om care bea f mult si este f agresiv,copilil fiind audiat de Instanta si spunind acest aspect.
  Va multumesc

 • gravatar
  paul 2013-03-29 21:47:39    [Raspunde]

  as vrea sa stiu daca in urma divorului care sa incheiat prin custodie comuna copilul a ramas la tata iar mama nu sia respectat nici o zi de vizita si nu sia platit pensia alimentara la minor pot sa o scot din drept pentru a putea pleca cu minoru din tara fara a mai depinde de ia, oricum nu are nici un fel de treaba fata de copil sau de cresterea lui.multumesc

 • gravatar
  Adriana 2013-03-31 13:36:00    [Raspunde]

  Buna , sunt Adriana , vreau sa te rog din toata inima sa ma lamuresti , d fapt vreau sa imi spui daca copilul meu o sa ajunga langa mn intr-o buna zi . Hai sa iti povestesc ce trag din cauza sotului meu .... M-am cerrat cu sorul meu in luna octombrie 15 .11.2011 , motivul fiind intoarcerea mea la servici . Din cauza motivului astuia a izbucnit mare scandal cu socrii implicati , pt ca locuiam in casa lor , a dat sotul meu in mn , soacra mea la fel , jignirii , vb urate , au fost multe in ziua aia care nu vreau sa povestesc ce am tras langa asa oamnenii . Tot ce imi vreau este copilul si d atat timp nu l-am vazut deloc . Am vrut sa plec cu copilul in brate in seara aceea pt ca se speriase d atatea tipete era in casa , am luat o paturica sa il invelesc , sa plec cu el dar nu am reusit pt ca mi l-au luat din brate si m-au dat afara . M-am dus la politie , batuta , plansa , disperata ca imi vreau copilul nimic mai mult si nu am avut nici cel mai mic ajutor . Am fost la protectia copilului , la fel nimic , nu ma puteau ajuta pt ca drepturile sunt comune dar al meu nu prea exista . Mi-am luat un avocat , am inaintat cerera d divort si ordonanta presidentiala , m-am mutat cu chirie asta pt a imi este frica sa nu imi i-a copilul d langa mn pt ca sotul meu unde sta la parintii lui are apartament cu patru camere . Am carte d munca , imi doresc din toata inima mea copilul langa mn , mai ales ca nu il vad d atat timp , nu stiu nimic din ce face , cum creste , ce mananca , tot ce ace un copil , nu are decat un an si patru luni . Invatati-ma cum sa fac sa fie totul bn si sa il am langa mn cat mai curand , va implor , nu stiu ce sa mai fac sa il strang in brate . Incerc sa il sun p sotul meu , dar in zadar nu imi rasp , ii trimet mesaje , am fost acasa la el si m-a batut , m-au jignit si copilul era inchis intruna din camere sa nu il pot vedea . Ajutati -ma va rog .....

 • gravatar
  adrian 2014-06-26 12:47:16  

  e greu ce spui dar si eu am patit la fel ma bn vorbeste cu un avocat zic eu sau poate ai vrea sa ne cunoastem sa rezolvam totul impreuna

 • gravatar
  Mihai S 2013-04-07 08:57:23    [Raspunde]

  Sotia mea nu a bagat divortul si nu ma lasa sa vad copilul, nici nu mil da o zi sau o ora sal vad,numai la gradinita ma duc sal vad.
  Ce ar trebui sa fac

 • gravatar
  nicoleta 2013-06-13 12:25:04    [Raspunde]

  buna ziua am un baietel de 1 si 3 luni m_am despartit de tatal copilului de cand eram gravida ne_a parasit si a plecat cu alta din tara acum sa intors acasa dar nu ma cautat sau sa il recunoasca . Intrebarea mea ce pot face sa il dau in judecata si daca pot sa il oblig sa imi plateasca pensie la copil va multumesc

 • gravatar
  Irina 2013-06-18 00:01:17    [Raspunde]

  Salut ma numesc Irina sunt di Republica Moldova vreau sa dau la divort si am doi copii acum copii cui ramin la mama sau la el.Mama mea cu tata tot au divortat dar legea a facut in fel si chip si am ramas ambele la mama

 • gravatar
  Florina 2013-06-24 13:02:42    [Raspunde]

  am o fetita de 2 ani cu fostul meu iubit. nu am fost casatoriti si nu imi plateste pensie alimentara pt fata dar este pe numele lui. vreau sa stiu daca pot scoate fata din tara fara aprobarea lui?

 • gravatar
  isabela 2013-07-04 14:56:56    [Raspunde]

  buna ziua ...poare ma ajutati si pe mine cu un sfat....stau k el de 8 ani avem un baietel de 3 anii eu am plec at in strainatate in spania la parintii mei si muncesc copilu a ramas cu el are grija de el nu munceste....nu are casa...nikk....ma ameninta camo ia copilu ca prosti a mea a fost ca nu am anuntat la primarie ...nu miai fc actele pt plecare...ce sa fac vreau sa merg acasa acuma simi zice ca nu ma lasa sa stau cu copilu sau sal vad...ce sa fc va rog datimi un sfat

 • gravatar
  denisa 2013-07-10 19:00:41    [Raspunde]

  sunt batuta de catre mama tatalui meu si parinti mei sunt fiecare in cite o tara si sunt divortati cum pot proceda sa ajung la tatal meu?

 • gravatar
  georgiana 2013-07-12 05:04:54    [Raspunde]

  buna dimineata.am si eu o mica problema...sunt casatorita din 2008 am un baietel de 5 ani si jumatate si un sot care este plecat in strainatate din septembrie 2012 fara sa fi mai revenit in tara pana in prezent.acum nu mai are de munca,dar tin sa mentionez ca in cele 10 luni de cand este plecat nu a trimis nici un ban pentru intretierea copilului si nici nu sa mai interesat de el.in 10 luni a sunat de maxim 20-25 de ori pentru a vb cu copilul,nici cu mine nu mai vb...ce este de facut?ar putea fi decazut din drepturile parintesti din acest motiv invocand parasirea caminului conjugal?ce ar trebuie sa fac ca sa terminam?eu am servici si imi pot creste linisita copilul.multumesc anticipat

 • gravatar
  andreea 45 ani 2013-07-15 22:05:22  

  divortati si viata va fi mult mai fericita fara el

 • gravatar
  Alexandra 2013-07-18 03:27:37    [Raspunde]

  Buna,am 23 de ani si un baietel de 6 ani ,am trait in concubinaj 7 ani iar acum nu mai sunt cu el din cauza la batai,gelozie si Mai nou droguri. Am fost nevoita sa plec din tara de frica k ma ameninta ca ma omoara.vazand ca tot ma ameninta am lasat copilul cu el si am plecat.parinti mei sunt in Anglian de 3 ani iar eu as fi vrut sa ma stabilesc Aici cu copilul dar el nu Vrea sa imi dea nici copilul nici procura.eu acum vreau sa intentez un proces si sa imi Iau copilul,am sanse sa parasesc Tara cu el dak castig custodia copilului chiar dak e recunoscut de tata adica pe numele lui.ast raspuns,multumesc

 • gravatar
  ciobanu florentina carmen 2013-07-31 19:35:42    [Raspunde]

  am divortat de sotu meu din motive personale din casatorie a rezultat minora mara maria elena dupa divort cu acordu meu iam ancredintat fata amenintanduma ca ma omoara si cand merg sa o vad nu ma lasa la ea cu toate ca am dreptu la fetita prin lege va rog ajutatima sa pot sa mio iau va rog

 • gravatar
  bogdan 2013-08-03 13:38:09    [Raspunde]

  buna ziua,sunt despartit de femeie,mai mult m-a dat afara,mi-a zis sa plec. avem 2 copii si nu suntem casatoriti.suntem in Spania si dupa ce am plecat ea a facut niste acte si acum ia un ajutor. si acum isi cauta de munca,a chemat-o pe mama ei si vrea sa arate ca se descurca singura. acum a trecut o luna de cand suntem despartiti si nu face fata cu banii si am inteles de la cineva ca ar vrea sa se duca sa ceara pensie alimentara la copii. are sanse?....si daca s-ar duce as avea si eu sanse la un copil?...pana sa plec ea mi-a spus ca nu vrea sa mai aibe de a face cu mine si sa nu o mai caut......eu am incercat sa o sun,imi respinge...i-am dat mesage cu ce sa le dau la copii,alimente si ce le trebuie.dar nu mi-a dat nici un raspuns,insa ea ar vrea bani de la mine dar prin justitie....eu aici nu am contract de munca.ea a preferat sa steu cu mama si sora ei....ea inainte a mai fost despartita ,mama ei la fel,a facut copii cu 2 barbati cu care s-a despartit,e ceva genetic la ele.....as vrea un raspuns daca are dreptul la pensie din partea mea si daca pot lua un copil si eu....eu am mesage salvate trimise catre ea cum ca le dau la copii ce le trebuie,le tin pt orice eventualitate.va multumesc.

 • gravatar
  scripcariu mariana 2013-08-08 19:47:57    [Raspunde]

  buna ..daca mi-as rapi propiul copil ce as putea pati?(..mentionez ca si ea vrea sa stea la mine ..copilul sta cu bunicii iar tatal ei este plecat in strainatate.)

 • gravatar
  dorina doryol 2013-08-13 14:09:27    [Raspunde]

  eu sunt divortata,locuiesc in italia,am doi copii minori ce legea din romania a stabilit domiciliul la mine,dar nu pot sai scot din tara pentru ca tatal nu -mi da acordul.mentionez ca vreau sa-mi dau copilul la scoala in italia.are 6 ani deci trebuie sa ma grabesc.ce sa fac?unde sa ma adresez?nu vreau sa-mi creasca soacra copilul si sa mi-l educe pentru ca bea si are doar 4 clase
  pot sa dau statul roman in judecata pentru ca a acordat o astfel de custodie comuna,in timp ce eu stau fara copii mei?proprii mei fii?

 • gravatar
  daniel caruceru 2013-09-23 15:05:58  

  eu zic sai cresteti in romania nu sai abandonati mai ales tu femeie fara respect

 • gravatar
  dorina doryol 2013-08-13 14:17:22    [Raspunde]

  deci custodia este comuna,du domiciliul la mine in italia.dar fostul sot nu vrea sa auda.el nu contribuie cu mai nimic pentru ca nu are prea mult din ceea ce cistiga.dar ceea ce trimit eu pentru copii pentru mincare ii ia el si in 2 zile nu mai are.este obligat la pensie alimentara.fata are 17 ani si vreau sa o las in romania sa termine scoala dar baiatul are 6 ani si vreau sa-l dau la scoala in italia.eu am casa cu chirie aici ,s-a facut ancheta sociala,totul bine si frumos si la urma custodie comuna.sfatuiti-ma ce pot face mai departe.multumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • gravatar
  daniel caruceru 2013-09-23 15:16:15  

  eu zic sa mergi acasa de ce ai abandonat copii,tata ii creste si da si pensie,ce sa mai zic sinteti femei de nimic pacat sa va fie rusine............

 • gravatar
  dinca 2013-08-24 23:56:17    [Raspunde]

  Buna seara am un baiat de 3 ani dintr-o relatie si fosta mea concubina nu a vrut ca eu sa recunosc copilu sa fie la numele meu sau sa am vrun drept asupra lui sa ma aibe la mana cu baiatu sa nu o parasesc.Neam despartit baiatu a ramas la ia sa dus la mama iei akasa unde nu exista conditii apa...toalete....sta intr-o casa care mai mult e abuziva doarme cu 4 adulti si 1 minor intro camera si nici pe aia nu are contract de propietate poate la ori ce ora sa vina propietaru sa ai dea afara din casa cum pot face sa iau si eu baiatu credetima ca sunt disperat sa nu creasca acolo va multumesc

 • gravatar
  nicoleta 2013-08-26 22:44:30    [Raspunde]

  Buna ziua!ma numesc Nicoleta.. am un baiat de 4 luni.Nu mai exista intelegere intre noi,.. Tatal copilului vrea sa-l ia de cateva ori pe saptamana(de 3ori a cate 6-7h pe zi ),nu sunt de-a cord cu asa ceva...Care-mi sunt drepturile ca sa nu ajung pana aici sau de-un proces..,va multumesc!

 • gravatar
  gigi 2013-09-02 13:58:23    [Raspunde]

  Buna ziua.Ma numesc Gigi ma aflu in Italia si am si EU o intrebare.M-am separata de costa concubina IAR impreuna avem 2 ferite.EA m-a DAT in judecata pentru a Platì pensie alimentara la ferite.In momentul de fata EU nu lucrez in Italia.Va intreb care este pensia alimentara PE care EU trebuie sa i-o dau fetitelor dava EU un lucrez;va multumesc.

 • gravatar
  ion simona 2013-09-07 15:39:34    [Raspunde]

  Buna ziua ce trebuie sa fac ca sami trec copilu daca nu mai stiu nimic de 6 ani de zile de el nu am procura ce pot sa fac

 • gravatar
  ion simona 2013-09-07 15:55:32    [Raspunde]

  Buna ziua sint aceasi persoana de mai sus sint mama a doi copi dintre care fetita este pe numele tatalui copii sint in rominia eu muncesc ca badanta in italia fetita are 6 ani ce pot sa fac sami aduc fetita in italia nu am acordul lui pt ca ma abandonat cu doi copi va mutumesc.

 • gravatar
  stan 2013-09-13 10:51:56    [Raspunde]

  vreau si eu un raspuns va rog din suflet am un copil de 3ani si viata mea este un amar cu sotul meu vreau sa ma despart de el dar vreau sa raman cu copilul meu vreau sa spun ca mereu il cearta il blesteama copilul nu vb zi de zi ne certam eu am un contract de munca in spania si asi vrea sa muncesc in continoare acolo este bun contr ce sanse ar fi sa raman cu el sa plec

 • gravatar
  simona 2013-09-25 11:03:32    [Raspunde]

  sotul meu inainte de casatorie a avut o aventura in urma careia chipurile a aparut un copil.spun chipurile pt ca sotul meu nu e sigur ca e al lui.nu s-a facut nici un test de paternitate
  ea a venit la el si la anuntat ca e gravida cind avea 6 luni de sarcina
  dupa ce a nascut l-a dat in judecata sa i se plateasca pensie alimentara
  neavind sprijin financiar sotul meu a recunoscut copilul platind pensie.problema e ca dupa ani de zile ea,mamica a luat copilul din tara fara sa i se ceara acordul sotului meu .sotul meu plateste in continuare pensie de care beneficiaza parintii mamei.ce putem face sa se faca dreptate.(sa scapam de pensie,sa faca testul de paternitate,cit costa si cum trebuie procedat,facem bine sa o dam injudecata ca a luat copilul din tara)Va rog din suflet sa ne invatati ce sa facem sa fie bine.multumim

 • gravatar
  gheorghe irina 2013-09-30 12:13:41    [Raspunde]

  buna ziua cum as putea sa fac sa optin tutela cipilului meu de un an si jumatate tatal este in inchisoare in Austria copilul este pe numele lui nu pot sal inscriu la o gradinita a fac nimica nu pot sa fac nimcopil ca imi trebuie procura de la tatal cum fac sa obtin tutela va rog sa_mi raspundeti sunt foarte disperata de situatia aceasta va multumesc frumos

 • gravatar
  cristina 2013-10-10 15:42:20    [Raspunde]

  buna ziua. As avea nevoie de un sfat. Sunt casatorita de 7 ani si am si o fetita de aproape 6 anisori. Sunt stabilita legal pe teritoriul Germaniei de mai bine de 2 ani timp in care am incercat sa imi aduc si fetita cu mine. Eu cu sotul meu nu mai suntem impreuna de 5 ani, fetita locuieste in prezent cu familia mea in Romania. Sotul meu nu vrea sa imi dea semnatura sa pot sa imi aduc fetita aici deoarece el crede ca asa ma poate face sa ma intorc la el. Ce mai vreau sa spun e ca el are mari probleme cu bautura si cu a gasi un loc de munca. In tot acest timp fetita mea nu a fost sprijinita nici moral dar nici financiar de sotul meu si mie imi e foarte greu sa o cresc, sa incerc sa ai fiu aproape chiar daca sunt foarte departe de ea. Vreau sa ma indrume cineva spre modalitatea in care pot sa imi aduc fetita aici cu mine chiar daca el nu imi da acceptul. Va multumesc anticipat

 • gravatar
  Tatiana 2013-10-13 20:29:31    [Raspunde]

  Buna am o fetita de 10 ani am divortata din 2008 alimente le

  plateste dar nu regulat dar el ma dat an sud sai dau partea lui de pamant bani care ia trimis din strainatate la cresterea copilului sai dau an jumate toate lea castigat dar nu se raspunde cu coplul nam nici casa nam nimic stau cu parinti mei nu pot sa plec cu copilul nicaieri la odihna sau la rude peste hotare el nu vrea sa auda sa dea acordu fetei ce pot sa fac pe el nul antereseaza coplul pricipalul ca el se distreaz[ peste hotare si ai bine copilul numai o data la vazut pe el avea 2 ani cad a plecat peste hotare dar eu de trei ani ma duc la judecate ci nu sa prezentat sa zica ceva de copil nul atereseaza eu pot sa scot de la alimente ci sal decid de copil

 • gravatar
  cornelia 2013-10-18 21:06:35    [Raspunde]

  Buna seara,fiica mea de 30 ani a divortat de comun acord la tribunal in 2010,s-a facut partaj voluntar,casa si copilul la ea,s-a hotarat dreptul la vizita..lui ii revin 20000 lei de la casa pe care nu ia primit deocamdata pt ca au locuit impreuna.Pana de curand parintii au locuit impreuna ,au tot incercat sa-si rezolve problemele dar acum sunt separati.Copilul de 9 ani sufera mai ales ca tatal luiil suna zilnic de cateva ori pe zi ii spune ca-i este dor de el,si normal este bulversat.Azi a primit o scrisoare recomandata sa mearga la mediere,se pare ca fostul sot doreste autoritate parinteasca comuna.
  Intrebare,\:
  1.daca sunt divortati de ...in ianuarie se fac 4 ani,elpoate sa vina cu alte pretentii-ex sa ia coplilul de vinerea in loc de sambata.
  2.Ce se intampla daca ea nu este de acord cu cerintele lui
  3.sa mearga insotita de un avocat?
  4.sa mearga cu copilul la psiholog pt ca tatal lui nuintelege sa il ocroteasca ci consider ca-i face rau.-am uitat sa va spun ca el a hotarat sa-i spuna singur cu mama lui ca ei au divortat,mi se parea normal ca acest lucru sa fie spus de ambii partii iar in acest caz copilul spune ca mama e rea ca a divortat de tata.
  Sunt o bunica disperat,ma doare sufletul pe copil.Va rog astept un sfat.Va multumesc.

 • gravatar
  Felicia 2013-10-19 01:21:48    [Raspunde]

  Buna as dori sa stiu ce poate pati o mama daca se desparte de sot si vreau sa ii lase fata lui?dar el nu vrea sa o recunoasca ca zice ca nu este a lui dar in acte e trecuta pe numele lui.zice ca daca plec sa iau si fata cu mine si nu am posibilitatea sa o cresc!nu ma inteleg bine cu iei si vreau sa plec.poate sa imi dea fata fortat?ce pot sa patesc?astept raspun cat mai repede.www.121.ro

 • gravatar
  tatic curios 2013-10-22 18:09:00    [Raspunde]

  Care este suma necesara pentru intretinerea unui copil in varsta de 9 ani raportat la ... salariul mediu pe economie sau altceva realistic si nu procentul din venit,? Ceva de genul cosului zilnic. Va rog sa-mi dati si o baza legala daca se poate deoarece mama profita maxim de pe urma pensiei copilului. Exista alta varianta de a stopa acest lucru, de a profita si in ce mod?
  Va multumesc anticipat.

 • gravatar
  carmen 2014-07-06 04:30:25  

  depinde cat vrei sa-i sa-i faci cosul zilnic ..copilul are nevoie de cursuri de engleza de inot , de haine , de aniversari , de excursii , de muzee , de educatie ..nu doar de haleala ..asa ca lasa cosul zilnic , nu stiu cat ii dai tu la pensia alimentara , insa ce pot spune e ca un copil de 9 ani are multe cerinte ..sunt mama a unui copil de 9 ani , care ar vrea s aofere aceste lucruri copilului ei insa un ipocrit nici macar nu vrea sa se implice ..se imprumuta de la servici cica pentru copil ,si papa banii cu amanta ...

 • gravatar
  tatic curios 2013-10-22 18:21:32    [Raspunde]

  rog a nu se interpreta aceasta ca un refuz de a plati pensia ci doar protectie si ajutor pentru copil, doresc ca tot ajutorul meu sa se indrepte catre copil si nu pentru tigari, haine personale pt mama, bijuterii etc...
  Va multumesc din nou

 • gravatar
  andreea 2013-10-27 15:49:59    [Raspunde]

  sunt divortata de curind si pe fostul sot nu prea il intereseaza viitorul copilului, am discutat totusi si am reusit sa il conving sa imi lase autoritate totala asupra copilui pentru a putea si iesi cu copilul din tara,unde trebuie sa ma duc sa rezolv pentru asta ,care ar fi costul sh cam cat timp imi ia? pentru ca un proces am auzit ca dureaza undeva de la 6 luni fara un termine precis

 • gravatar
  florentina 2013-11-02 13:16:59    [Raspunde]

  buna ziua!! am trait in concubinaj timp de un an si jumatate din care a rezultat un baietel acum are 10 luni ..dar cand el avea 4 luni am hotarat sa ma despart de tatal sau nu mai suportam bataile injuriile ...la scurt timp el mi-a furat copilul impreuna cu parintii sai m-au batut si au plecat .. l-am dat in judecata pe cale de ordonanta .unde s-a stabilit si domiciliul la 5 zile dupa proces tatal concubinului a decedat si mi-a adus copilul ... nu i-am interzis niciodata sa vina in vizita sa vada copilul insa el a formulat ocerere legaturi personale cu minorul...precum ca in anumite zile ale lunii vrea sa il ia la el acasa ceea ce eu nu sunt de acord .. el de cate ori a venit nu a contribuit la cresterea bebelusului si nici nu se ataseaza de el.. vine cu scandal si cearta de fiecare data ma jigneste ba chiar a venit si beat ma ameninta si ma acuza de decesul tatalui lui....el nu munceste mama lui a plecat in italia si el doarme bunici .. a-s dori sa stiu ce sanse are el sa ia copilul in vizita avand in vedere ca are doar 10 luni .. va multumesc

 • gravatar
  maria 2013-11-05 13:23:29    [Raspunde]

  Buna ziua!

  Va rog daca se poate sa primesc o lamurire in problema mea...am 2 fetite pe care le cresc de 10 ani fiindu-mi date in incredintare....fata cea mare are 20 de ani si cea mica 15 ani....chiar daca am hotarari judecatoresti sotul nu-mi trimite nimic ptr. cea mica...avocata imi spune ca ar trebui sa am incuviintare si ca trebuie sa vb. cu un executor...nu inteleg procedura si va rog daca se poate sa-mi dati un sfat...

  Multumesc!

 • gravatar
  ioana 2013-11-20 21:03:30    [Raspunde]

  buna seara , ma numesc ioana , am o fetita de 13 ani in romania cu tatal ei ,care nu este , a fost sotul meu, acum fata nu mai vrea sa stea cu el si vrea sa vina la mine in strainatate ! Cum trebuie sa procedez legal ? avand in vedere ca el nu vrea sa auda de asa ceva ! va multumesc

 • gravatar
  octavian 2014-02-20 18:39:30  

  buna ioana parebine sa aud
  ok
  ioana daca tu sti ce necazi ai avut cu sotul tau nu mai merita sa dai respect fata de tine sau sa te paci cu iel ca iara osa tervina la normal cum afost ie ok acuma ie de cizea ta

 • gravatar
  Cristi 2013-11-25 12:31:03    [Raspunde]

  Buna ziua !Am si eu o problema care nu gasesc o rezolvare,si as vrea sa ma ajutati in cazul acesta.Sunt in divort cu sotia si am un copil de 6 anisori,cei de la judecatorie a trimis o ordonanta de urgenta in care spune ca,"minorul trebuie sa fie in grija mamei pana la finalizarea procesului de divort".Dar problema este ca fosta sotie a loat copilul acasa la mama ei si dupa vreo 2 saptamani a plecat in strainatate fara sa ma anunte si fara sa faca nici un act in care lasa copilul in grija mamei ei,ea acum este plecata si nu o data mi-a facut figura asta cu privire ca pleaca de la domiciliu copilului si se duce in strainatate sa munceasca.Am fost la scoala la copil si la-m gasit imbracat subtire,cu o pereche de sosete si in adidasi cu picioarele ude.Acum copilul este bolnav si imi face febra si cu gatul umflat.Va rog din suflet sa ma indrumati unde trebuie ca sa fac o reclamatie cu privire la aceste aspecte ,in legatura cu copilul
  si cu plecarea mamei de la domiciliu fara sa ma anunte si fara sa faca vreun act in care sa lase copilul in grija mamei ei.VA MULTUMESC.

 • gravatar
  alexutzzaa@alexandra 2013-11-30 19:26:35    [Raspunde]

  buna seara am si eu bo intrebare am fost dat in judecata [pentru pensia alimentara cat mi se va pune pensia pe luna tiinand cont ca lucrez locazionaql

 • gravatar
  Ioana Maria Hanu 2013-12-05 09:56:25    [Raspunde]

  Buna ziua!Ma scuzati ca va deranjez as dori daca se poate sa ma indrumati intr-o problema legata de copilul meu.In urma cu 12 ani am avut o relatie cu un barbat in urma careia s-a nascut fiul meu cel mare care acum are 11 ani.El locuieste in romania cu tatal meu iar eu sunt in Italia unde am o noua familie.Mi-as dori foarte mult sa-mi aduc copilul aici cu mine dar tatal lui nu este de gasit....l-am cautat de nenumarate ori ptr ai cere o semnatura ptr copil dar de fiecare data a refuzat...as mentiona ca baiatul ii poarta numele dar el nu a venit niciodata sa-l vada si nici nu a contribuit niciodata cu absolut nimic la cresterea lui.De 4luni a disparut pur si simplu,nimeni nu stie nimic de el si nu reusesc sub nici o forma sa i-au legatura cu el,ce ma sfatuiti sa fac ca sa pot sa-mi aduc copilul legal in Italia la mine?Va multumesc anticipat,daca se poate sa-mi raspundeti cat mai urgent.Ioana Maria

 • gravatar
  Cornelia 2013-12-27 12:09:37    [Raspunde]

  Sunt divortata iar copilul care este in grija mea nu vrea sa isi vada tatal . ce poate sa-i faca daca nu vrea sa il vada ?

 • gravatar
  anonim 2013-12-28 13:33:03    [Raspunde]

  Buna. Sunt divorțat de 15 ani de fosta soție, acum am o alta familie
  Din prima căsătorie a rezultat un copil care are acum 15 ani
  Acest copil imi face viata un coșmar mie si familiei mele actuale
  As vrea sa stiu daca pot sa renunt la tutela acestui copil si ce trebuie sa fac
  Menționez ca acel copil nu vrea nici măcar sa ma vadă are doar pretenții financiare de la mine.

 • gravatar
  onea sorin 2013-12-29 00:57:21    [Raspunde]

  o problema si va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.acum 6 luni am dat accordul fostei sotii sa plece in austria cu fetita de 7 ani in urma cu cateva zile am fost informat ca ea a batut fata si este in spital si ea este retinuta.cum as putea sa imi aduc fata in tara si cum sa procedez.va multumesc

 • gravatar
  iulia 2013-12-31 14:54:04    [Raspunde]

  buna ziua ! am 15 ani, ai mei sau despartit cind aveam 3 ani si nici o data nu mia platit alimentele...in punct de vedere legal poate sa faca asa or nu? daca nu ce poare sai intimple?

 • gravatar
  eduard 2014-01-05 21:25:21    [Raspunde]

  buna ziua am si eu o intrebare am un baietel de 1 an si vreau sa ma duc cu el si mama lui in spania,ca masura de precautie ce pot face sa nu imi ia copilul daca ajung acolo sa pot veni cu el in tara singur daca incearca sa mi-l ia.astept raspunsul dvs multumec

 • gravatar
  eduard 2014-01-05 21:25:26    [Raspunde]

  buna ziua am si eu o intrebare am un baietel de 1 an si vreau sa ma duc cu el si mama lui in spania,ca masura de precautie ce pot face sa nu imi ia copilul daca ajung acolo sa pot veni cu el in tara singur daca incearca sa mi-l ia.astept raspunsul dvs multumec

 • gravatar
  nel29 2014-01-23 18:58:41    [Raspunde]

  Buna ziua! Va rog mult daca se poate sa imi spuneti si mie cum sa procedez. Am un copil de un an si o luna cu un barbat, cu care nu sunt casatorita, copilul este trecut pe numele lui (tata doar pe certificat), iar micutul locuieste cu mine, este crescut doar de mine, iar alocatia de 200 de lei este pe numele tatalui si nu pot sa o iau eu, sa o folosesc pt copil.

 • gravatar
  Ramy 2014-01-24 13:10:44    [Raspunde]

  Buna ziua.as avea nevoie si eu de niste explicati dak se poate.Am 2 copii
  Si sunt divortata..locuiesc in spania,,la care in sentinta ia dat dreptul si tatalui..care el e in romania..el nu plateste pensia alimentara la copii de candam divortat de 4 ani si nici nu vrea sa imi dea semnataura la copii ca sa le fac pasaport copii avand. 13 si. 9ani .Intrebarea e ce trebuie ca sa fac ca sa pot sa fac acte la copii ?

 • gravatar
  cristina 2014-01-31 00:19:48    [Raspunde]

  Buna seara,am o fetita de 3 ani si sunt despartita de concubinul meu de aproape 2 ani,fetita a fost recunoscuta de catre acesta, l-am dat in judecata pentru intretinera alimentara iar el trebuie sa plateasca pensia stabilita de catre judecator, , eu vreau sa plec in strainatate sa muncesc cu contract de munca pe o perioada de 3 luni si as vrea sa l-as fetita in grija parintiilor,ce trebuie sa fac sa imi imputernicesc legal parintii sa aibe grija de fetita? va multumesc anticipat!!

 • gravatar
  Mihaela 2014-02-16 18:30:54    [Raspunde]

  Buna ,sunt o mamica care imi iubesc fetita foarte mult.Miam tinut fetita mereu langa Mine si iam oferit tot ce e Mai bun ,de trei Ani ma lupt sa am custodia fetei acum o am am castigat procesul aici in Germania ,am sunat la consulatul de aici din Bonn ca sa ii fac pasaportul fetei cu decizia de aci ,Ei miau spus ca nu se poate pt ca aceasta decizie trebuie sa o dau la un avocat din ro sa mio faca recunoscuta in ro .Intrebarea Este cat ma costa si cat dureaza aces proces?

 • gravatar
  Gabry 2014-02-20 22:40:15    [Raspunde]

  sunt divortata de doi ani,si am in crestere o fetita de 11 ani,eu sunt plecata in strainatate,iar ca sa aduc fetita la mine,imi trebuie procura de la tatal,iar el nu vrea sa io faca....cu toate ca el nu are dreptul la ore de vizite,avem cresterea in comun,ce se poate face?in acest caz ca sa nu mai depind de semnatura lui?

 • gravatar
  Gabry 2014-02-20 22:44:47    [Raspunde]

  si daca pensia alimentara nu se va da cat e stabilita de lege,ce ti se poate intampla,specific ca sa dat pensia,dar nu cat e stabilita de lege...plangere penala,a fost facuta,si solutionata inchisa,ca nu poate fi numit abandon de familie

 • gravatar
  MIHAELA 2014-02-26 10:23:55    [Raspunde]

  buna
  sunt divortata de un an si ceva iar tatal copilului are dreptul la vizita adica o ia la el de miercuri de la ora 10 pana joi la ora 18 asta nu ar fi o problema dar de cate ori mi-o aduce inapoi miroase hainele pe copil a fum de tigare a mucegai miroase enorm de rau nu stiu ce demersuri sa fac si in plus si copilul a inceput sa spuna ca la ''tati pute"

 • gravatar
  koren daniela 2014-02-26 21:04:02    [Raspunde]

  Buna
  Ma numesc dana si acum 12 ani am avut o relatie cu un barbat si in urma ei am nascut fetita measi eu acum locuiesc in israelsi astazi tatal barbatului cu care am trait atunci ia pus capat zilelor si fata a ramas cu bunica
  Eu as vrea sa stiu daca o pot lua la mine si ce ar trebui sa fac
  Va multumesc pt ajutor si pt indrumare
  Korennitzan@gmail.com

 • gravatar
  adela 2014-02-27 03:15:43    [Raspunde]

  Buna ma numesc adela am 19 ani sunt mama unui baietel de 1 an si 4 luni cooilu este pe numele tatalui eu vreau sal trec pe numele meu eu si tatal lui nu mai suntem impreuna banii i da doar cand vrea si at i da doar 1 milion pe luna o bataie de joc vreau sa plec din tara cu copilu la mama mea in italia pot sa plec fara acordul sau ?sau imi trebuie neapaarat procura pentru ac el nu vrea sami semneze nimic dar in acelasi timp nici nu se intereseaza de copil multumesc

 • gravatar
  alexandru 2014-03-05 06:38:30    [Raspunde]

  buna ziua , ma numsc alexandru sunt in divort cu sotia mea .. avem un copil de 2 ani jumate .. copilul este de 5 luni de zile la sotia mea , am incercat in nenumaret randuri sa discut cu ea pe tema sa imi acorde si mie cateva zile sa am copilul langa mine si nu vrea pe motiv ca asa ia spus avocata ei .. de multe ori mai vreau sa merg sa il vizitez dar sotia si-a schimbat numarul de telefon in nenumarate randuri , iar singurul numar de telefon este al soacrei mele cu care comunic sa stiu de copil ,de multe ori nu mi se raspunde la telefon . ce as putea sa fac sa pot avea si eu copilul langa mine pana va hotara instant de judecata cine va avea custodia copilului ???

 • gravatar
  alexandra 2014-03-16 12:47:26    [Raspunde]

  buna.am si eu o intrebare tatal meu vitreg are o fetita si nu a vazuto de vreo8 ani mama ei a luato cu ea in italia si nu putem lua deloc legatura cu ea ce e de facut va rog datimi un sfat...........

 • gravatar
  gabriela 2014-03-23 21:18:05    [Raspunde]

  Am si eu o intrebare cine ma poate ajuta
  Ce posibilitate are tatal copilului de a castiga custodia fetitei sale de 1 si opt luni
  Mama fetitei si-a abandonat familia lasand copilul cu tatal si ea a plecat cu alt barbat in toiu nopti copilul acum este cu tatal sau ce posibilitati sunt sa ramana cu el
  Va multumesc gabriela

 • gravatar
  Florica 2014-03-23 23:45:59    [Raspunde]

  Am un copil si a ramas cu taicoso, si eu traiesc in Spania, si vreau sa-mi iau copilu cu mine, dar nu am custodia, el a ramas cu taicoso. Copilu meu are 11 ani si la varsa lui nu este inteligent si nu prea invata din cauza ca nu se ocupo de el taicoso. Ce posibilitate am sa vina cu mine in Spania? Ma puteti ajuta, va rog.

 • gravatar
  Baroi Ioana Lavinia 2014-03-24 14:20:22    [Raspunde]

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la posibilitatea de divort in Germania. Ne-am casatorit in Romania acum 2 ani. Suntem cetateni Romani amandoi, dar locuim in Germania de 3 ani. Avem o fetita de aproape 1 an. Sotul meu bea foarte mult, nu se ocupa de copil aproape deloc. Situatia in casa este foarte tensionata. Pe fondul bauturilor de alcool in exces provoaca nenumarate scandaluri in casa, vorbeste foarte urat cu mine, iar daca eu ii raspund cateodata devine chiar violent.
  El lucreaza sofer de tir, castiga destul de bine. Nu imi da bani decat pentru copil, dar nu de ajuns. Mentionez ca primim de la statul german alocatia copilului in valoare de 184 euro si 300 de euro ajutor pentru parinti din partea statului pentru ca eu nu am lucrat inainte de sarcina. Eu nu primesc de la el pe Luna acesti bani.
  a rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pentru a putea divorta in Germania. El nu vrea sa semneze sa pot pleca cu fetita in tara.
  Multumesc anticipat.
  Baroi Ioana Lavinia

 • gravatar
  Cristian 2014-03-25 16:53:42    [Raspunde]

  va rog daca se poate sa imi da-ti un sfat... am 15 ani si sunt cu o fata de 1 an si 9 luni si fata respectiva a nascut o fetita ...parinti ei vor sa recunosc copilul dar nu stiu ce sa fac .... ma gandesc ca poate nu ii al meu.... mama ei mi-a zis ca daca nu recunosc copilul ajungem sa ne judecam si situatia financiara a mea cat si a mamei nu este deloc buna ... astept comentariile voastre

 • gravatar
  liliana 2014-03-27 11:59:08    [Raspunde]

  prin divort copilul sta la mine dar vreau sa plec din tara si sa las copilul in grija parintilor mei cum trebuie sa procedez

 • gravatar
  Giorgianna 2014-04-06 15:30:42    [Raspunde]

  La ce varsta are un minor dreptul de a alege cu care din parinti vrea sa locuiasca ?

 • gravatar
  liliana 2014-04-20 22:11:56    [Raspunde]

  am trait in concubinaj 9 ani din care a rezultat o fetita acum 2 luni tatal fetitei a venit baut si ma dat afara din casa cu fetita si acum ma ameninta ca ma da in judecata sa imi ia fata as dori sa stiu daca are vreo sansa fetita nu vrea sa stea cu el nu poate dormi fara mine si plange de fiecare data cand ii spune ca o ia de langa mine

 • gravatar
  ana 2014-05-14 19:12:23    [Raspunde]

  Vreau si eu o parere va rog,am 25 de ani,sunt casatorita si am un baietel de 5 anisori,stau in casa cu socri si socrul meu cand bea alcool este violent si ma bate sau ma injura in toate felurile posibile,la fel si pe sot si soacra,deci este un dement si de cate ori am vrut sa plec ma amenintat ca nu imi da copilul si ca ma omoara daca il iau.am incercat pana acum sa il conving pe sotul meu sa plecam in chirie pt ca eu lucrez in austria la batrani o luna in austria,o luna acasa,dar el nu vrea de frica responsabilitatii.in concluzie eu nu mai pot sa traiesc si sa-mi distru viata in casa asta,credeti ca daca plec fara copil ,este vreo sansa sa il pot lua cand sunt acasa la mine,prin lege ma refer?Astep pareri si sfaturi va rog

 • gravatar
  alina elena 2014-05-25 22:45:47    [Raspunde]

  Buna am si eu o antrebare cum sa procedez sa.mi pot lua baietelul de 7 ani an italia eu sunt divortata si recasatorita dar nu legitim iar tatal copilului nu vrea sa.mi dea procura va rog sa.mi dat un sfat va multumesc

 • gravatar
  hazapariu lacramioara 2014-05-27 21:51:24    [Raspunde]

  Buna seara!sunt intr.un proces de divort cu sotul meu ,de comun acord si custodie comuna a minorului,acum sotul meu s.a razgandit si ma ameninta ca vrea copilul ,mentionez ca eu lucrez si detin o locuinta anl,imi puteti zice care sunt sansele sa.mi ia copilul?

 • gravatar
  Puscasu 2014-05-30 10:46:19    [Raspunde]

  Buna ziua, va rog sa ma ajuta-ti , si pe mine. Am doi copii de 14 si 12 ani , sint despartit, iar fosta nu da nici un ban de pensie , nici nu vine sa-si vada copiii niciodata, iar acum eu m-am casatorit cu o femeie din Republica Moldova, care are si ea doi copii cu virste ca ai mei , si fosta nu-mi da semnatura ca sa scot copiii afara din tara, ce pot sa fac? V a rog daca cineva ma poate ajuta cu ceva. Va multumesc anticipat.

 • gravatar
  PIU COSTEL 2014-06-04 10:42:18    [Raspunde]

  Buna ma niumesc Costel si am 36 anii sunt din prahova , am fost casatorit timp de 7 anii , a fost o vreme cind lucram si ca agent paza si ordine , problema a fost in asa fel sa-mi gasesc sotia cu altul , am bagat divort imediat , am cistigat copii o fetita si baietel , minorii fiind , fosta imi plateste pensie alimentara , dar intreb si eu de-oare-ce nu stiu ? statul te ajuta in-trun fel cu ceva banii ? sau vre-o scutire la vre-un impozit ? sau alt ceva de alt gen ? cu respect piu costel

 • gravatar
  Ion 2014-06-08 00:21:13    [Raspunde]

  Cum pot afla adresa fiicei mele care e casatorita in Italia, Ce anume trebuie sa fac ?

 • gravatar
  Cristina 2014-06-12 01:29:26    [Raspunde]

  Buna seara,
  Ma numesc Cristina, am o fetita de 4 ani, am stat prin spitale incepand de la 1 ani, racea fregvent, apoi la 2 ani a depistat-o cu tahicardie, ii crestea pulsul, a ajuns la 250 batai/minut, am fost la Bucuresti, iar de 1 ani jum merg la Tg Mures din 3 in 3 luni, trebuie sa i se faca 2 interventii la Timisoara, dar cand va avea 20 de kg si sunt riscuri. Fetita mai are o usoara intarziere mentala, am pentru ea certificat de handicap grav.
  Sotul meu in acest timp si-a gasit pe cineva si ma ameninta ca nu mai imi da bani, gaseste motive de cearta mereu, nu ta cu fetita, are vicii. Eu nu lucrez, stau cu fetita, iar sotul meu este sofer pe camion si sta mai tot timpul plecat. Va rog sa-mi dati un sfat, cum sa fac sa primesc bani de la el pentru fetita, cheltui mult cu ea prin spitale si pe tratamente, el considera ca toate astrea pentru el o paguba, ca nu realizeaza nimic, Eu locuiesc la parintii mei, ei ma ajuta, eu cu sotul meu nu avem nici o proprietate. Eu vreau ca fetita sa stea cu mine si sa ma ocup de ea, dar cum sa fac legal sa primesc bani de la sot, tinand cont de nevole speciale ale fetitei.

 • gravatar
  Iuliana 2014-06-29 14:51:30    [Raspunde]

  Buna ziua, sunt mama unei fetite de 5 ani si am o mica problema. Deci cu 6 ani in urma ma aflam in Italia unde am cunoscut pe tatal fetitei mele care este italian. Dupa ce raman insarcinata tatal fetitei dispare. Pe certificatul de nastere roman si cel italian la tata este o liniuta. Dupa ce a facut un an fetita,am venit in tara de am facut certificatul de nastere al fetitei,dar am schimbat si cartea de identitate a mea ca scadea,dar cu adresa unei prietene care este casatorita. In 2011 tatal fetitei moare dar nu recunoaste fata,eu vin si locuiesc la parinti,prietena mea se separa de sot doar cu casa. Eu cand si cand ma duc in Italia cu fetita . Intrebarea mea este daca se intampla un accident cu mine si nu mai sunt,fetita cine o ia? Parintii mei si suroriile mele? Fetita are numele meu de familie,nu am adresa pe cartea de identitate a parintiilor mei desi locuim aici. Trebuie sa fac un act ca las fata lor incaz ca nu mai sunt? Sau este de la sine inteles ca le revine lor? Vreau sa fiu linistita ca nu ajunge in vreun centru pt copii Numai pt ca nu are mama. Va multumesc.

 • gravatar
  camy 2014-07-07 21:47:04    [Raspunde]

  Buna ziua!!!am si eu o intrebare,..pot sa il decad din drepturile parintesti daca acesta timp de 6 ani nu sa intetesat de fata nici pensie alimentara..nu am fost cadatoriti di fata este pe numele meu de fata...el este trecut in dreptul tatalui...vreau sa ma casatoresc si sa trevem fata pe numele sotului...am incercat sa vb cu el si sa ne dea procura dar nici nu vrea sa auda..ce ma sfatuiti sa fac...o zii buna..

 • gravatar
  IURA 2014-07-14 05:15:38    [Raspunde]

  Sunt in divort si am un copil de 7 ani. Care este sansa mea ca sot, juridic vorbind, de a castiga copilul la divort in conditiile in care la ordonanta presedentiala i se acorda domiciliul provizoriu mamei?

 • gravatar
  marian 2014-07-20 21:20:08    [Raspunde]

  buna , am semnat hartiile pentru fetia mea ca sa poata parasi tara impreuna cu mama ei si nu prea mai stiu nimic de ea , pur si simplu nu vrea sa ma lase sa vorbesc cu ea. ce pot face sau cum se face ca sa o aduc anapoi avand an vedere ca hartiile sant valabile 12 luni

 • gravatar
  florina 2014-08-25 18:26:02    [Raspunde]

  Buna ziua.am si eu o intrebare,aunt casatorita de doi ani si o fetita de 4 luni in astea doi ani sotul meu a plecat de la domililiul unde stam( stam la parinti mei pana ne luam o casa a noastra)a plecat de 5 ori la mama lui si motivul certurilor erau faptul ca vroiam sa scot un credit pentru casa si ca il rugam sa mai dam si noi o mana de ajutor prin curte...astea sunt motivele certurilor..intrebarea mea e ca daca se ajunge la divort la cine ar putea ramane copilul?

 • gravatar
  ana 2014-09-07 17:57:56    [Raspunde]

  Eu sunt despartita de tatal fetiitelor mele si nu sunt nici recunoscute de el...as vrea sa stiu si eu ce ar trebui sa fac sa il fac sa imi plateasca de cand sau nascut copii si daca pot face sa plateasca pt copii...nu sia dorit fete el a vrut baieti si pe motiv ca eu am facut fete ne lasaat cand aveam mai mare nevoie de el..acum intrun fel il.vad ca vrea copii dar nu merita nici o poza sa vada cu ele...

 • gravatar
  carmen 2014-09-08 06:00:25    [Raspunde]

  Sotul m.a parasit de o jumatate de an. Am un copil minor de 10 ani. Nu suntem divortati. Nu stiu nimic de el ptr ca nu vrea sa comunice cu noi. De ce nu este respectata de tata legea de intretinator de familie si de ce statul nu constrange astfel de oameni care.si parasesc familia? Eu am un contract de munca in strainatate si las copilul cu soacra mea in casa mea. El se vede ca nu locuieste cu noi ptr ca nu apare nici la intretinere. Eu voi reveni dupa sase luni timp in care voi face dovada de intretinere de minor. Bani telefoane zilnic discutii cu profesorii medicul de fam cand e nevoie . Intrebare. Dc soacra mea se aliaza cu sotul meu pot reveni in casa mea la copilul meu dupa 6 luni ?

 • gravatar
  carmen 2014-09-08 06:00:27    [Raspunde]

  Sotul m.a parasit de o jumatate de an. Am un copil minor de 10 ani. Nu suntem divortati. Nu stiu nimic de el ptr ca nu vrea sa comunice cu noi. De ce nu este respectata de tata legea de intretinator de familie si de ce statul nu constrange astfel de oameni care.si parasesc familia? Eu am un contract de munca in strainatate si las copilul cu soacra mea in casa mea. El se vede ca nu locuieste cu noi ptr ca nu apare nici la intretinere. Eu voi reveni dupa sase luni timp in care voi face dovada de intretinere de minor. Bani telefoane zilnic discutii cu profesorii medicul de fam cand e nevoie . Intrebare. Dc soacra mea se aliaza cu sotul meu pot reveni in casa mea la copilul meu dupa 6 luni ?

 • gravatar
  TataEgalMamaEgalParinti 2014-10-22 21:25:04  

  1)din cate am ci tit si eu e alte forumuri in cazul dvs ati putea vorbi de abandon familial si socitatea romana kiar pedepseste drastic acesta faptcel mai bn consultati un avocat inainte de a face ceva.
  2)imi pare rau sa fiu de alta parere cu dv dar cu toate ca leagea sa skimbat sunt in situatia sa constat ca in continuare legea, sau ma rog cei care o aplica, vad tatal ,de parca sexul ar conta, doar ca pe un buzunar cand vine vb de copii.

 • gravatar
  viktoria 2014-09-26 18:40:50    [Raspunde]

  buna eu am o intrebare....sunt divortata de sotul meu de 2 ani si impreuna avem un baitel de 4 ani,,,sta in grija mea..acum mam recasatorit si vreau sami eau copilul cu mine la viitorul sot la italiea cum sa procedez....va rog datimi o solutie.....

 • gravatar
  adrian 2014-10-14 14:49:32    [Raspunde]

  am un copil de 18 ani cum pot sa il dau afara din casa ca ne bate ne injura si u putem sa facem nimic ca sintem amendati de politie va multumesc astept raspuns pe email

 • gravatar
  TataEgalMamaEgalParinti 2014-10-22 21:26:44    [Raspunde]

  as dori si eu sa stiu ce pasi sunt necesari ptr a reusi sa vad o fetita de 11 luni in cazul in care mama imi interzice sau inventeaza tot felul de scuze ptr a nu ma lasa sa o vad

 • gravatar
  marta 2014-12-06 16:43:50    [Raspunde]

  Daca mama copilului a plecat in strainatate sa munceasca, tatal in lipsa mamei poate sa o dea in judecata pentru abandon familiar sau sa o decada din drepturile parintesti?

 • gravatar
  MUSTEATA IONEL 2014-12-07 13:09:54    [Raspunde]

  BUNA ZIUA Ma numesc MUSTEATA IONEL sunt din vladeni jud. ialomita, si am 40 de ani. in urma cu 2 saptamani am avut o mica cearta in familie cu sotia mea eu hotarand de a nu se mai duce la serviciu deoarece ma voi angaja eu ,iar aceasta ramanand acasa pentru a ingriji cele doua fice minore , cea din urma diacnosticata cu autism infantil grad grav. ne fiind acasa sotia mea a luato pe aceasta si a parasit domiciliul fara a fi anuntat.luand legatura cu sotia mea foarte greu prin telefon pentru ca nu mai raspundea , mia spus ca merge la serviciu in constanta femeie de serviciu la o vila a unei patroane iar copilul bonlav grav ramane acasa cu mama sotiei mele care consuma alcool si tutun. sotia mea numi da voie sa vad copilul iar eu nu pot dispune financiar pentru a deschide actiune judecatoreasca. va rog ami da un raspuns pentru a ce se poate face? va multumesc.

 • gravatar
  daniela 2014-12-24 13:15:14    [Raspunde]

  buna ziua,am avut un proces de 2 ani cu tatal copilului meu,fata de 5 ani,el vrand cu orice chip sa mi-o ia desi eu am crescut-o 5 ani cu mama mea la adresa mea.am avut o casatorie de calvar,aproape omorata si la proces nu mi s-au dat macar chletuielile de judecata inapoi,cerusem si daune si nu.copilul a ramas la domiciliul meu.vreau sa stiu,cel care urmeaza sa cresca copilul si il are la domiciliu are mai multe drepturi decat cel pasager?tatal in acest caz la proces nici nu a cerut drept de vizita.eu doresc sa ii dau cat mai putin,e o fire care era sa ma omaore in preajma copilului,care ma terorizeaza,nu a contribuit cu bani decat f putin mereu,se poarta f urat si nu vreau copilul sa ia din manifestarile lui.apoi nu educa copilul,vine doar la joaca si atat,nu respecta somn,masa,copilul e mic.daca instanta nu a spus de un program de vizita ca el nu a cerut ce va fi si daca pot cere unul scurt dat fiind ca la el acasa e si mare mizerie si el e si violent,ea e fata sa cer un program scurt deci in prezenta mea,o imbolnaveste mereu.deci pe scurt daca nu a cerut ce se intampla si daca cel la care ramane are mai multe drepturi ca el deja ma ameninta ca e custodie comuna si face ce vrea,o va lua cand vrea,ma ameninta de 5 ani asa mereu pana am intrat si in spital.cum pot da eu un copil la asa om si cum e cu legea asta cu custodia comuna daca tatal nu e capabil sa tina o familie sa aiba aceleasi drepturi cu cel care l-a crescut singur atatia ani.adica daca un tata vrea moartea mamei copilului mama sa fie obligata sa se supuna tatalui sa fie jignita ca s-a dat o lege cam stramba?ori tatal sta tot timpul cu copilul de la inceput ori daca nu sa nu mai aiba apoi aceleasi drepturi si mai putine indatoriri.cred ca prea se da dreptul la tati care nu merita prin purtarea lor sa aiba tot.e o lege data pentru barbati.noi mamele cu ce ne alegem dupa atatea sacrificii?sa fim injurate mereu de tati si sa le mai dam acum si copii sa faca ce vor cu ei daca nu au fost in stare de la inceput?ma pot opune cu ceva?am copilul la domiciliul meu si el nu a cerut drept de vizita,da telefoane sa intrebe de copil si ma terorizeaza mereu,m-a imbolnavit de inima si nici macar nu am primit daune la proces.

 • gravatar
  Ionuț 2014-12-27 14:32:26    [Raspunde]

  Am și eu o problema și nu știu ce sa fac am fost căsătorit patru ani am venit în Italia și după un an de zile fără nici o explicație am fost data afara din casa unde hi plăteam chiria toate sau întâmplat după ce a ajuns mama ei la noi am fost la asistenta sociala aici în Italia a fost de acord sa îmi lase copilul de sâmbătă pana duminica seara doar ca cu o seara înainte au fugit în românia și acum nici nu ma lasa sa vb cu copilul pe motiv ca el nu vrea sa vb cu mine are patru ani copilu am făcut denunțe la poliție aici unde știau despre caz ce as putea sa fac și cât pot să-l vad ca ea mia zis ca fără ea nu ma lasa să-l vad

 • gravatar
  Diana 2015-01-01 18:45:18    [Raspunde]

  buna seara ! Abia m-am despartit de tatal baietelului meu (in varsta de 1an jum ) . Noi nu am fost casatoriti , dar copilul are numele lui de familie. Ce pot face daca nu vrea sa ii schimbe numele , desi a renuntat la el ? Va multumesc !

 • gravatar
  serban maria 2015-01-07 11:54:58    [Raspunde]

  BUNA ZIUA AS DORI SA STIU SI EU URMATOARELE; FICA MEA TRAIESTE IN CONCUBINAJ CU UN CETATEAN NIGERIAN IN SPANIA A DAT NASTERE LA UN COPIL PE TERITORIUL SPANIEI IA DAT ACORDUL CA SA AIBA TATA ADICA LA RECUNOSCUT FICA MEA A VENIT CU COPILUL IN TARA IN ROMINIA CA SA POATA REZOLVA CU CERTIFICATUL EI SI AL COPILULUI CIND A VB CU EL PE INTERNET A ZIS CA EL NUTRIMITE NICI O COPIE DUPA CERTIFICATUL LUI SI NICI DUPA PASAPORT CE ESTE DE FACUT DACA EL NU VREA SA AL RECUNOASCA IN ROMANIA ? MENTIONEZ CA COPILUL SDE AFLA PE TERITORIUL ROMINIEI SI NU ARE CUM SA IASA CU COPILUL DIN TARA FARA ACORDUL LUI

 • gravatar
  Gaby 2015-01-12 23:34:48    [Raspunde]

  Buna ziua am nevoie de ajutor intr-un caz legat de copilu meu ( copilu are 5 ani )

  Sunt in spania de 8 ani cu contract de munca, cu acte in regula..copilu si sotia la fel tot in spania au stat

  Acus 4 luni mam despartit de sotie ( am fost impreuna avem un copil dar nu suntem cununati )
  Dupa ce neam despartit din anumite motive, dupa 2 luni la sfarsitu lui noiembie mia scos copilu din spania fara sa-mi zica nimic, pur si simplu mam trezit a doua zi fara copil la scos din spania si la dus in anglia ( la familiari de ai iei ) in DonCaster
  Am fost la politie in spania sa pun denuntie!!
  Politia ma trimis la judecatoria de familie in Madrid
  Intre timp vorbisem cu mama copilului si mia zis sa nu o denunt ca va fi bine, si am crezut din pacate tot ce mia zis
  Am fost de sarbatori in Anglia - DonCaster dar din pacate nu am putut sa ne unim din nou familia din anumite motive
  De un timp refuza sa-mi dea copilu sa vorbesc cu iel la telefon sal vad
  Copilu are sedere in spania (ampadronament) are N.I.E de spania...dar ie cetatean roman cu pasaport romanesc
  Sunt in situatia in care nu stiu ce sa fac...cand o mama ia copilu pe ascunse si fuge cu iel
  Nu am nici o denuntie la politie pentru violenta sau ceva de genu

  Sper ca sa-mi dati un sfat ce as putea face, cum copilu acum ie pe teritoriul Angliei


  Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face ca sa nu am probleme pe vitor sa nu se opuna mama copilului sami vad copilu sa vorbesc cu iel

  Unde so denut aici sau cum sa fac

  Va rog frumos sa ma ajutati


  O zi buna

 • gravatar
  ristea mirela 2015-01-25 10:56:15    [Raspunde]

  Buna ziua,am si eu o problema destul de grava.sunt singura la parinti,parintii sunt despartiti,iar mama a vandut o casa si a cumparat alta casa in care locuieste singura iar eu sunt pe drumuri cu un copil si cu concubinul meu pentru ca spune ea nu am niciun drept la aceea casa.va rog mult sa ma invatati si pe mine ce pot face ca sa imicastig dreptul care mi se cuvine,cu mult respect astept un raspuns pe adresa de mail mirela_marius@yahoo.com

 • gravatar
  emeric pal 2015-01-27 19:59:13    [Raspunde]

  am un baiat de 11 ani,sant despartit legal de fosta mea sotie si copilul este cu ea de la divorti ei a incredintat tribunalul.dupa spusele fostei sotie copilul nu este al meu si platesc pensie de antretinere.antrebarea mea este==daca fac testul de paternitate si iese ca copilulnu este al meu mai sant obligat prin lege sa platesc pensia de antretinerea,pot ataca hotararea judecatoreasca sa anuleze pensia de antretinerea.ce pot face an aceasta situatie.va rog raspundeti prin emailul meu imreionel@yahoo.com.multumesc.

 • gravatar
  aurel 2015-02-03 20:58:25    [Raspunde]

  Ma numesc Aurel am 33 de ani !!! puteti sa imi dati un sfat va rog ?? de la inceput noi am avut 2 apartamente la un etaj cu doua documente a venit timpul aceste apartamente le-am unit vasazica un apartament cu 2 odai celalalt cu o odaie dupa ce a decedat tatal meu apartamentul cu o odaie a ramas pe mine dupa document de binefacere celalalt apartament este iregistrat pe mama dar a venit timpul ca nu mai pot sa locuiesc cu mama in aceste apartamente .As fi vrut sa ma despart de apartamente sa trec sa locuiesc in apartamentul meu pe drept dar fiind faptul ca mama nu ma lasa .Nu stiu cum sa procedez ajutatima va rog ((

 • gravatar
  gabriel 2015-02-18 21:41:39    [Raspunde]

  ma numesc gabriel am 35 ani.as vrea sa ma ajutati cu un sfat.sunt divortat si am o fetita de 5 ani care este in custodia fostei soti dar drepturile parintesti sunt egale pentru ambi parinti si platesc pensie alimentara 200 ron.eu am semnat o procura notariala in care am dat voie 30 de zile fetitei sa mearga in excursie in portugalia inpreuna cu fosta sotie la parinti ei.dupa expirarea procurei mia spus ca nu se mai intoarce in tara.intrebarea mea este.as putea sa aduc fetita inapoi in tara?si ce as pute face pentru a aduce fetita in tara?va rog sa ma ajutati cu un sfat ce as putea face?

 • gravatar
  Andrei 2015-02-26 15:44:07    [Raspunde]

  Am si eu o problema, in august baiatul implineste 14 ani si trebuie sa ii fac buletinul, el este in custodia fostei sotii dar sta la mine de aproape un an jumatate deoarece mi l-a incredintat mie si a plecat in strainatate, dar nu mai stiu nimic de ea. Cum trebuie sa procedez ca am inteles ca imi trebuie o declaratie notariala ca ea este de acord ca copilul sa aiba adresa mea pe buletin, dar ea nu este de gasit??

 • gravatar
  nicoleta 2015-02-27 18:25:28    [Raspunde]

  buna ziua am locuit cu fostul meu 5 ani nu ne am casatorit dar am facut o fetita acum locuiesc in anglia si vreau sa imi iau fetita cu mine pentru ca aici am locul de munca cum as putea sa procedez in cazul in care el este plecat in alta tara si nu vrea sa imi dea procura sa imi aduc fetita aici fetita locuieste cu parinti mei as vrea sa stiu cum sa procedez sa il fac pe el sa imi dea aceasta procura

 • gravatar
  Cristiana 2015-02-28 23:31:29    [Raspunde]

  Vreau sa aflu daca copilul meu plange dupa mine si spune k vr lg mn eu ce pot face tinand cont k sunt despartita de fostul concubin?are 7 ani copilul

 • gravatar
  Nicoleta 2015-03-02 00:17:24    [Raspunde]

  Así dori si eu un raspuns .Sunt despartita de 13ani am o fetita caré mía fost increditata Mié dupa divort sotu ñu ia platit nimic DIN pesíe alimentara de 7ani locuim un spania fata mea are 17 jumate vrem sa mergem un tara as dori da imi spuneti fostu sotu poate sa ñu ma lase sa imi aduc fata inapoi in spania

 • gravatar
  andreea 2015-03-26 19:31:11    [Raspunde]

  Am o întrebare am născut in Germania copilul este trecut pe numele meu si la rubrica tata este prietenul meu daca ii fac pasaport nemtesc trebuie acordul lui sa pot pleca in Romania ?

 • gravatar
  Alice 2015-03-29 19:04:10    [Raspunde]

  Buna ziua.Am citit comentariile si situatia mea nu este cu mult diferita de restul.Din pacate.... Intrebarea mea este: cum este posibil sa traiesti intr-o tara unde dreptul copilului este "primordial" si in acelasi timp sa nu se faca absolut nimic? Sunt divortata de apx 3 ani si jumatate si mia fost acordata cresterea si intretinerea celor 2 minori, dar pe "acte" avem custodie deplina. Nu i-a vazut, nu s-a interesat, NU plateste pensia alimentara cuvenita prin lege, ba mai mult, ma da in judecata pentru dminuarea pensiei(cu castig) de cauza. Am facut plangere la Parchet sect 5, care dupa 1 an de investigatii, mi s-a comunicat ca :nu reprezinta un pericol public", total eronat fata de plangerea penala. Am continuat cu plangere penala pe raza sectorului 3, unde are domiciliul si ...povestea se repeta. L-am dat in judecata pentru custodie deplina, afland ca actuala lui sotie este condamnata la 2 ani cu suspendare si 4 cu executare pentru proxenetism si povestea continua. Intrebarea este EXISTA DREPTATE pentru minori sau este doar putem vorbi ca tram intr-o societate "civilizata"?(mentionez ca asa zisul tata in acte, are venituri....nedeclarate si nu are nici o intentie de a-si vedea, ajuta copii. Sper ca cineva sa citeasca mesajul si poate cine stie poate se rezolva. Am intrebat, daca nu as putea , ca mama, sa imi intretin copii ce se intampla Raspuns clar si dur:decadere din drepturi, dar pt ei ca tati, cand nu fac ABSOLUT nimic, de ce nu ii decade din drepturi?. Va multumesc

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te