Parinte de profesie

Parinte de profesie
Un copil luat in ingrijire este ca si al tau, face parte din familie. Ii veghezi somnul, il duci la doctor cand e bolnav, ii organizezi timpul liber. La noi, parintii de profesie se numesc asistenti maternali. de Monica Dragomir
 
Publicat la data de
De catva timp, profesia de parinte a aparut si-n Romania, sub denumirea de asistenta maternala, ca solutie la problema reintegrarii copiilor abandonati in orfelinate.

Ce este asistentul maternal
Este persoana atestata care, pentru o perioada, ia unul sau mai multi copii in ingrijire la domiciliul sau, ca urmare a deciziei Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului. In momentul in care primeste in plasament sau in incredintare un copil, asistentul maternal semneaza un contract de munca. El beneficiaza de toate drepturile unui angajat la o institutie de stat, fiind platit, insa raspunde penal daca i se intampla ceva grav copilului.

Pentru obtinerea atestatului de asistent maternal, candidatii trebuie sa nu aiba un loc de munca stabil si sa indeplineasca mai multe conditii privitoare la sanatate, aptitudini, locuinta si mediu familial. Daca solicitantul e salariat, poate obtine atestatul numai daca renunta la slujba si dovedeste incetarea contractului de munca.
Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un candidat:
Trebuie sa dovedeasca capacitate deplina de ingrijire.
Sa prezinte, prin comportamentul lui in societate, garantiile necesare pentru ocrotirea si buna dezvoltare fizica, afectiva si educativa a copilului.
Sa aiba o locuinta care sa acopere necesitatile curente de preparare a hranei, de igiena, educatie si odihna ale copiilor (de regula, se cere strictul necesar, dar neaparat o camera separata pentru copil).

Cine poate fi asistent maternal
Nu exista conditionari legate de sex (si barbatii pot aspira la acest statut, mai ales cei care au pregatire si experienta - de exemplu, in institutii de ocrotire a copiilor).
Parinti cu experienta in cresterea copiilor.
Pensionarii care au o stare de sanatate foarte buna sau cei care sunt pensionati medical, dar care pot desfasura o astfel de munca. Acestia vor incheia conventii civile cu Directiile pentru Protectia Copilului si, in aceste conditii, isi pastreaza dreptul la pensie.

Cine nu poate fi asistent maternal
Cei care au fost condamnati (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva) pentru savarsirea de infractiuni.
Parintii decazuti din drepturile parintesti sau cei care si-au abandonat copiii (situatie consfintita prin hotarare judecatoreasca).
Suferinzii de boli cronice transmisibile.

Acte necesare pentru atestare
O cerere adresata Directiei pentru Protectia Copilului din judetul, respectiv sectorul municipiului Bucuresti, pe teritoriul caruia domiciliaza candidatul, sau fundatiilor autorizate sa angajeze asistenti maternali.
Cererea va include un Curriculum Vitae al solicitantului si motivele pentru care doreste sa devina asistent maternal profesionist.
La cerere vor fi anexate: copii legalizate ale actelor de stare civila si actelor de studii ale solicitantului.
O scurta prezentare a persoanelor cu care locuieste (va fi mentionat gradul lui de rudenie cu acestea).
Certificate medicale eliberate de policlinica unde sunt arondati solicitantul si persoanele cu care locuieste (dovada evaluarii complete a starii lor de sanatate).
Cazierul judiciar al solicitantului si al persoanelor din casa
Un document care atesta dreptul de folosinta a solicitantului asupra locuintei in care sta.

 
In termen de 90 de zile de la inregistrarea cererii, Directiile pentru Protectia Copilului sau fundatiile autorizate trebuie sa dea un raspuns solicitantului.

Evaluarea e facuta de asistentul social si, dupa caz, de un psiholog. Daca rezultatul anchetei e pozitiv, asistentul social mentioneaza numarul de copii pe care solicitantul ii poate primi in plasament sau incredintare, grupa de varsta si sexul acestora, precum si daca acesta poate ingriji copii cu handicap.

Perioada de proba. Cuvantul final il are Comisia pentru Protectia Copilului, care elibereaza atestatul. Asistentii maternali sunt angajati de proba pentru trei luni, timp in care urmeaza cursurile de formare profesionala (minim 60 de ore) organizate de angajator. Atestatul e valabil timp de trei ani, dar poate fi suspendat sau retras daca se constata nereguli (un rau tratament asupra copilului). Anual, asistentii maternali au obligatia sa-si faca analizele medicale.

Remunerare. A fi parinte profesionist e o meserie remunerata. Asistentul maternal e recompensat cu un salariu de baza (brut, echivalent cu cel al unui asistent social cu studii medii) de cca 2.200.000 de lei, la care se adauga 15% - spor de stres si spor de vechime in munca. Pentru fiecare copil, se primeste alocatia de plasament (500.000 lei) si alocatia de stat (210.000 lei). Uneori e posibil ca, din donatii si sponsorizari pentru copiii luati in ingrijire, asistentii sa primeasca ajutoare (imbracaminte, incaltaminte, mobilier pentru copii, rechizite). Asistentul maternal e remunerat doar pe perioada cat are un copil in ingrijire. Ca orice salariat bugetar, el isi poate lua transferul daca intre timp gaseste un loc de munca. Nu are dreptul la spor de noapte si nici la concediu in sensul clasic. Oriunde pleaca, trebuie sa ia copilul cu el, prin contract neavand voie sa-l lase in grija altcuiva.

Asistentul nu e "mama"
Copiii dati in asistenta maternala provin din familii biologice, dintr-o familie largita (de la rude) sau din institutii. Daca plasarea nu e urgenta (vezi cazul bebelusilor abandonati in spitale), are loc asa-numitul matching, potrivirea copilului cu asistentul maternal. "La intalnirile de cunoastere, conteaza preferintele copilului si nu alegerea asistentului", explica Mihaela Petre, dir. adj. la Directia pentru Protectia Copilului, din sectorul 3. O data luat in propria casa, asistentul incepe munca de pregatire a copilului pentru viata de familie. Regula de aur pe care un asistent maternal trebuie s-o respecte tine de cum il invata pe copil sa i se adreseze. "In nici un caz copilul nu trebuie sa-i spuna "mama". Asistentul (care cunoaste istoria copilului) nu are voie sa emita judecati asupra familiei de provenienta (de exemplu, ca mama lui a fost o betiva si ca l-a aruncat in strada). Copilului trebuie sa i se explice ca are o mama care, din anumite motive, l-a lasat in grija altcuiva si ca, la un moment dat, il va lua inapoi." Parintii naturali pot sa-si vada copiii dati in plasament numai la sediul Directiei pentru Protectia Copilului sau la asistentul maternal acasa, cu acordul acestuia. Asistentii sunt sfatuiti sa nu se ataseze foarte mult de copil, pentru ca, dupa o perioada, el se poate intoarce in familia naturala sau poate fi dat spre adoptie.

 
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

Tag-uri: Mama
28 Comentarii
 • gravatar
  adriana 2011-05-10 18:45:10    [Raspunde]

  daca nu avem acte pe casa pot sa devin asistent maternal?

 • gravatar
  Amalia 2011-05-16 14:12:28    [Raspunde]

  Nu ai cum sa nu te atasezi de un copil sau ca el mai ales daca este mic in momentul in care este crescut de un asistent maternal sa nu iti spuna mama. Mama mea este asistent maternal si a trecut printr-o experienta dureroasa , adica a trebuit sa se desparta de o fetita pe care a crescut-o 3 ani si care a plecat in adoptie. A suferit foarte mult... Asistentul social ar trebiu sa fie inainte asistent maternal si apoi sa dea sfaturi ...

 • gravatar
  velicu gina 2011-05-22 15:23:17    [Raspunde]

  doresc in plasament o fetita de 2 luni ce trbuie sa fac casa nu e pe numele nostu e a socrilor ce trebuie sa facem va multumesc

 • gravatar
  adri 2011-07-01 18:20:36    [Raspunde]

  si eu as vrea sa devin mama maternala locuesc in arad unde ma adresaz/;

 • gravatar
  Matei V 2011-10-12 11:33:31    [Raspunde]

  Daca locuiesc in garsoniera as putea sa devin asistent maternal?

 • gravatar
  mariana 2011-11-11 16:16:27    [Raspunde]

  am 4 copii,casatorita,locuinta proprietate cu 3 dormitoare,baie si bucatarie,hol,locuiesc in mediul rural pot deveni asistent maternal?

 • gravatar
  Corina 2011-11-12 19:06:09    [Raspunde]

  Am 42 ani, sunt divortata, locuiesc in Buc., S.3, in casa fiicei mele. Ce trebuie sa fac pt. a deveni asistent maternal? Am studii medii si am lucrat in particular ca bona.

 • gravatar
  popescu raluca 2011-11-22 20:27:59    [Raspunde]

  si eu asi dori sa devin asistent maternal.am o fetita nu sunt casatorita am ap in chirie la stat si sunt acum inscrisa la liceu.cu trebuie sa fac sa devin asistent si daca e posibil?

 • gravatar
  elena 2012-02-08 12:38:23    [Raspunde]

  doresc sa iau in plasment un bebelus eu si sotu nu putem avea copii se poate lua i plasament si copilu sa fie mai mic de varsta si ce trebuie sa fac unde trebuie sa mergem ca sa ma adresez multumesc

 • gravatar
  popescu alina veronica 0765169439 2013-07-10 11:39:33  

  Sunama pe nr asta 0765 169439

 • gravatar
  paula 2012-04-19 15:00:23    [Raspunde]

  Buna ziua,

  As dori sa devin asistent maternal. am 46 de ani sunt casatorita insa nu avem copii din pacate. Puteti sa imi dati cateva informatii?
  Multumesc.

 • gravatar
  iulia 2012-05-26 20:15:24    [Raspunde]

  Am 20 de ani si locuiesc cu parintii fi fratiorul meu de 12 ani intr un apartament cu 3 camere, as dori sa stiu daca pot lua si eu in plasament un bebelus si cat este salariul mai exact? si am inteles ca este vb si de niste cursuri, le fac inainte sa iau copilul sau dpa? Problema este ca mai am o saptamana si termin scoala si imi doresc foarte mult acest copil si as fii dezamagita sa stiu ca trebuie sa astept mult timp....

 • gravatar
  pysy 2012-08-12 23:35:26    [Raspunde]

  eu sunt din giurgiu , si am o intrebare , am o fata de 16 ani si imi doresc sa fiu mama maternala si sa iau un baietel la 2 anisori , eu nu am liceul am doar profesionala are fro legatura? am o casa si conditi pentru un bebelus cum as putea sa procedez? cu cat sa plateste si cum trebuie sa fac casa primesc copilul? vreau mai multe detali va rog, cine poate sa ma ajute si pe mine, va multumesc . cine doreste sa imi spuna mai multe poate sa ma gasesca pe id-ul de messenger rozzy.pyssy

 • gravatar
  ANISIA 2012-09-18 16:27:54    [Raspunde]

  Scrie aici raspunsul tas Sunt vaduva am 54 de ani apartament 3 cam locuiesc singura am o fata casatorita la casa iei vreau sa iau un copil an plasament singuratatea este cumplita detin permis auto si masina contact la nr tel 0722226098 bucuresti sec 3 multumesc

 • gravatar
  tinca 2012-10-01 13:09:11    [Raspunde]

  Pentru Anisia . Poti merge la Directia de asistenta sociala si protectie acolo unde locuiesti . Sunt mai multe forme de plasament . Alege pe cel care ti se potriveste . Apoi depui cererea si actele necesare si astepti ancheta de la domiciliul tau [ o vizita in apartament] . Succes .

 • gravatar
  maria 2012-10-09 23:46:23    [Raspunde]

  eu sant asistent maternal dar salariul lasa de dorit. Bine ar fi sa fie cel de mai sus.

 • gravatar
  maria-pusa 2012-10-10 00:08:06    [Raspunde]

  nu e salariul real.

 • gravatar
  DANA 2012-10-23 17:31:50    [Raspunde]

  LA CAT TIMP DUPA PRIMIREA ATESTATULUI DE ASISTENT MATERNAL ESTI ANGAJAT .EU LAM PRIMIT DE CATEVA ZILE SU NU MA MAI ANUNTA NIMEN SA MERG PT ANGAJARE

 • gravatar
  ioana 2013-01-21 10:18:24    [Raspunde]

  buna sunt din darova jud timis si doresc nespus de mult sa devin asistent maternal dar din pacate nu se face cursuri sau cel putin asa mi se spune di octombrie anul trecut tot sun la timis sa ma interesez si nimic dar eu am vazut reportaje la pro tv despre copii ca nu sunt destui asistenti maternali si eu vreau sa devin si mi se spune ca nu se fac cursuri ma poate ajuta cineva si pe mine va multumesc

 • gravatar
  mariana 2013-02-15 12:53:24    [Raspunde]

  mi-as dorii sa iau copii in plasament

 • gravatar
  gica 2013-04-08 16:29:13    [Raspunde]

  cum sa scriu cererea va rog sami dati exemplu care ati facut va multumesc

 • gravatar
  nu te uit niciodata 2013-04-11 03:37:31    [Raspunde]

  am si eu o problema foarte mare in urma cu 4 ani am adus pe lume o fetita dar am lasat-o in spital cei de la protectia copiilor au dato intr-un plasament familiar am fost am vorbit cu 1 avocat mi sa spus nu pot face nimic pentru mine din cauza ca am iesit in drepturile parintesti dar as dori un sfat. nu mai pot sta fara fata mea imi doresc din tot sufletul sa o iau inapoi va rog sa imi dati un sfat ca sunt disperata.

 • gravatar
  miruna 2014-07-02 14:45:28  

  poti ataca in instanta decizia de plasament costurile sunt suportate de catre stat, citeste legea 272 privind drepturile copilului

 • gravatar
  Anca 2013-11-18 09:38:29    [Raspunde]

  Din cate stiu eu tu ai dreptul sa iti vizitezi copilul la asistentul maternal in grija caruia este.... pana te judeci si iti recapeti dreptul de parinte.

 • gravatar
  stanciu loredana 2013-12-06 03:00:21    [Raspunde]

  sint casatorita am un baietel de1 an si as dori sa-si inceapa frumoasa copilarie impreuna cu in
  ca un copilas. locuim in aceias curte cu 2 familii socri,si cumnati
  dar toti avem intrari separate. eu cu sotul meu detin 2 camere baie bucatarie si curte separata. dar actele casei sint pe socri mei care sint deacord. cineva care stie ar putea sa-mi dea un raspuns va rog mult chear imi doresc un prieten pt fiul meu

 • gravatar
  asistentematernale 2014-03-17 14:30:03    [Raspunde]

  Directia pentru Protectia Copilului Arad ,inpreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale siCurtea de Apel Timis,au pus la zid zeci de Asistente Maternale,

 • gravatar
  ionela 2014-04-27 13:21:00    [Raspunde]

  Daca am fost luata in plasament ce drepturi am???

 • gravatar
  valentina petre 2014-05-10 18:22:26    [Raspunde]

  sant o doamna d 48 ani la 30 de ani am ramas vaduva si nu am avut copii m_am rugat la dumnezeu sa pot avea macar grija de un copil si dumnezeu mi_a oferit o nepotica de la sora mea care din pacate nu a acceptat fetita anca de la nastere , precizez ca mai a avut un baietel cu 2 ani mai mare decat fetita , pe baiat fiind primul la acceptat dar fetita nu a vrut_o de acceia am fost nevoita sa o cresc eu acum este mare este clasa 1 s foarte frumoasa asa ca rugativa la dumnezeu si are grija de voi va permit sa va spun ca sant pensionara si am crescuto singurica si sant cea mai fericita mamica bucuresti

 • gravatar
  serban 2014-10-20 21:59:28    [Raspunde]

  Cat este salariul de asistent maternal? Ce alte cheltuieli sunt suportate de stat?

 • gravatar
  mihaela 2015-01-21 21:31:09    [Raspunde]

  Vreau sa iau un copil in plasament, deoarece am mai facut trei cereri si la una dintre ele mi-a venit raspuns am mers la primarie am facut toate demersurile si nici un raspuns am fost si a treia oara la directie am intrebat de dosar si nu au gasit nimic am facut si a trei cerere si nici un raspuns, i-mi doresc foarte mult un copil in plasamant eventual adoptie ,eu am doi copii dar copii mei sunt marisori, sunt foarte multi copii in centru , unde trebuie sa ma adresez sa pot lua un copil?

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te