Decizii...
Moderatori: dragos6, Night_du, Safari Sunrise, dargo, 121
5 mesaje
• Pagina 1 din 1
Decizii...
Deseori, in viata, avem de luat decizii. De la cu ce ne imbracam dimineata, la ce mancare sa gatim (sau sa comandam, dupa caz), sa raspundem sau nu unei remarci rautacioase sau unei acuzatii nefondate, pana la daca sa ne dam sau nu demisia de la serviciu, sa ne casatorim sau nu, sa ne casatorim anul asta sau anul viitor, sa pastram sau nu o sarcina neasteptata, sa iertam sau nu pe cineva care ne-a suparat sau ne-a dezamagit, sa rupem o relatie, sa avem sau nu incredere in cei din jur, si asa mai departe...
Ca sa putem lua o decizie, trebuie sa ascultam o voce interioara, respectiv instincte, sentimente, ratiune. Dar exista momente in care fiecare din aceste voci ne spune altceva. Ce facem atunci? Cum alegem? Cum decidem daca ascultam de primul impuls, daca dam frau sentimentelor, sau daca judecam in amanunt si actionam in consecinta?
Voi cum alegeti? Ce primeaza in alegerile voastre de zi cu zi, cum stiti ce voce e mai bine sa ascultati? Si, dupa ce luati o decizie, vi se intampla sa regretati ca n-ati ascultat o alta voce? Se intampla deseori sa vreti sa fi luat alta decizie, si sa va certati ca ati ales cu inima, ori cu mintea, sau pur si simplu ati actionat din instinct? Si, mai important: daca ati fi vrut sa fi ales alta voce, data viitoare, daca situatia se repeta, alegeti la fel, sau tineti cont de faptul ca in trecut ati regretat, si incercati altceva?
Cum decideti ce e mai bine pentru voi, pentru cei din jur? Cum alegeti dintr-un noian de variante, de multe ori total opuse, cum stiti care e drumul pe care vreti sa pasiti? Nu intotdeauna se poate reveni asupra unei decizii, nu intotdeauna urmarile sunt cele scontate, dar uneori nu se mai poate face nimic, si atunci trebuie sa dam valoare fiecarei decizii, ca sa minimizam pagubele ulterioare, suferintele, regretele...
Dar cum stim ce e mai bine? Cum alegem? Cum decidem? Cum suportam urmarile? Si cum procedam data viitoare, in aceeasi situatie?
Ca sa putem lua o decizie, trebuie sa ascultam o voce interioara, respectiv instincte, sentimente, ratiune. Dar exista momente in care fiecare din aceste voci ne spune altceva. Ce facem atunci? Cum alegem? Cum decidem daca ascultam de primul impuls, daca dam frau sentimentelor, sau daca judecam in amanunt si actionam in consecinta?
Voi cum alegeti? Ce primeaza in alegerile voastre de zi cu zi, cum stiti ce voce e mai bine sa ascultati? Si, dupa ce luati o decizie, vi se intampla sa regretati ca n-ati ascultat o alta voce? Se intampla deseori sa vreti sa fi luat alta decizie, si sa va certati ca ati ales cu inima, ori cu mintea, sau pur si simplu ati actionat din instinct? Si, mai important: daca ati fi vrut sa fi ales alta voce, data viitoare, daca situatia se repeta, alegeti la fel, sau tineti cont de faptul ca in trecut ati regretat, si incercati altceva?
Cum decideti ce e mai bine pentru voi, pentru cei din jur? Cum alegeti dintr-un noian de variante, de multe ori total opuse, cum stiti care e drumul pe care vreti sa pasiti? Nu intotdeauna se poate reveni asupra unei decizii, nu intotdeauna urmarile sunt cele scontate, dar uneori nu se mai poate face nimic, si atunci trebuie sa dam valoare fiecarei decizii, ca sa minimizam pagubele ulterioare, suferintele, regretele...
Dar cum stim ce e mai bine? Cum alegem? Cum decidem? Cum suportam urmarile? Si cum procedam data viitoare, in aceeasi situatie?
-

cristinat - cafe-latte
Re: Decizii...
cristinat scrie:Deseori, in viata, avem de luat decizii. De la cu ce ne imbracam dimineata, la ce mancare sa gatim (sau sa comandam, dupa caz), sa raspundem sau nu unei remarci rautacioase sau unei acuzatii nefondate, pana la daca sa ne dam sau nu demisia de la serviciu, sa ne casatorim sau nu, sa ne casatorim anul asta sau anul viitor, sa pastram sau nu o sarcina neasteptata, sa iertam sau nu pe cineva care ne-a suparat sau ne-a dezamagit, sa rupem o relatie, sa avem sau nu incredere in cei din jur, si asa mai departe...
instinctul, zic eu, e ca un impuls spontan de protectie, autoaparare sau un act ce nu are legatura cu gandirea sau sentimentul
ceva facut din instinct, nu cred ca reprezinta o decizie, ci mai degraba repetitivitatea unei decizii deja luate. de ex, ma duc in fiecare dimineata le serviciu. o fac din instinct. am decis odata ca trebuie sa ma duc, apoi nu mai e nevoie sa decid, decat daca apare ceva nou ce poate modifica aceasta decizie si trebuie luata alta
deciziile bazate pe sentimente in general sunt bune pe moment, sau pe termen scurt. eu nu sunt adepta. cand am decis sa incep sa fumez, de exemplu, n-am gandit. mi-a fost bine pe moment si asta a devenit un instinct. cand decizi sa ajuti pe cineva la nevoie, o faci tot pe baza de sentimente. dar ce te faci daca ajutorul dat iti aduce tie prejudicii pe care nu le poti asuma?
cele mai bune decizii pe care le-am luat, au fost cele rationale. sentimentele se pot controla, dar ratiunea nu. poti sa nu fi de acord cu ceea ce simti, dau nu poti sa nu fi de acord cu ceea ce gandesti. de fapt ai de ales intre binele de moment, sau binele pe termen lung. sunt multi care merg pe principiul "traieste fiecare zi ca si cand ar fi ultima". de acord! dar daca nu e ultima? daca nu mori maine, si nici poimaine? sunt multe momente zilnice de bucurie care nu necesita sacrificiu. macar alea care necista, merita sacrificate pentru a fi transformate in binele de maine. macar stii ca e acolo, l-ai construit si l-ai pus de o parte, fii rabdator!
cel mai bun exemplu pe care-l pot da, e si cea mai importanta decizie pe care am luat-o pana acum. decizia de a ma debarasa de o casnicie morbida si de a incepe de la zero o viata noua. perspectivele nu erau prea roz. au trebuit multe sacrificii sentimentale, inclusiv separarea de fata, dar pe termen lung era cea mai valabila solutie pentru o viata decenta si lipsita de probleme existentiale majore. si bine am facut ca am luat aceasta decizie, caci greul a trecut. daca urmam sentimentele, cine stie in ce rahat ma gaseam acum
asta a fost inceputul luarii deciziilor corecte. normal ar fi fost ca deciziile majore anterioare, sa le fi luat parintii pentru mine. dar au avut mereu incredere in mine, iar eu le-am luat condusa de sentimente, si am gresit
in orice caz, nu las niciodata o decizie sa astepte. analiza rapida, decizie luata si nu mai revin, ca n-are sens. obligatoriu e cea mai buna
- alinuta
- frappuccino
cristinat scrie:Deseori, in viata, avem de luat decizii. De la cu ce ne imbracam dimineata, la ce mancare sa gatim (sau sa comandam, dupa caz), sa raspundem sau nu unei remarci rautacioase sau unei acuzatii nefondate, pana la daca sa ne dam sau nu demisia de la serviciu, sa ne casatorim sau nu, sa ne casatorim anul asta sau anul viitor, sa pastram sau nu o sarcina neasteptata, sa iertam sau nu pe cineva care ne-a suparat sau ne-a dezamagit, sa rupem o relatie, sa avem sau nu incredere in cei din jur, si asa mai departe...
sa ma bata mama, n-am vazut in viata mea atatea intrebari
caate sunt. cum stii ce e mai bine... nu ai de unde sa stii. vezi abia dupa.
cum alegi... cu curaj. de obicei zic... inchide ochii si da-i inainte cu tupeu. cel mai prost sfat, stiu. multi sunt la volan cand le zic asta.
cum decidem... cu cap si raspundere.
cum suportam... depinde de situatie
cum procedam data viitoare... de obicei cam la fel.

Viziune înseamna sa vezi lucrurile nu cum sunt, ci cum vor fi...
Orice vis poate deveni realitate cu conditia sa sti ce sa visezi...
Orice vis poate deveni realitate cu conditia sa sti ce sa visezi...
-

pitbully - frappuccino
eu de obicei nu aud voci
( inca)
depinde de decizii...de obicei sunt omul clipei,daca pot spune asa ,cee ce nu -i intotdeuna cea mai fericita postura.actionez sub impulsul momentului ,chiar daca deciziile luate atunci nu-s tocmai fermecatoare.
sunt unele decizii pe care le diger bine inainte, fac tot felul de scenarii ca totul sa iasa asa cum imi doresc.surprinzator sau nu,de obicei mai mult succes am avut cand am actionat sub impulsul clipei,decat gadiland la infinit o problema.dar na,depinde de problema!
nu pot avea certitudinea ca,odata ce am luat o decizie gresita azi, n-o voi repeta si maine.ca am de invatat de la fiece sut in dos,da. dar nu stiu cat ma va salva asta data viitoare, cand iar ma voi duce ,poate ,cu capul inainte.
depinde de decizii...de obicei sunt omul clipei,daca pot spune asa ,cee ce nu -i intotdeuna cea mai fericita postura.actionez sub impulsul momentului ,chiar daca deciziile luate atunci nu-s tocmai fermecatoare.
sunt unele decizii pe care le diger bine inainte, fac tot felul de scenarii ca totul sa iasa asa cum imi doresc.surprinzator sau nu,de obicei mai mult succes am avut cand am actionat sub impulsul clipei,decat gadiland la infinit o problema.dar na,depinde de problema!
nu pot avea certitudinea ca,odata ce am luat o decizie gresita azi, n-o voi repeta si maine.ca am de invatat de la fiece sut in dos,da. dar nu stiu cat ma va salva asta data viitoare, cand iar ma voi duce ,poate ,cu capul inainte.
Ai un pistol in buzunar sau doar te bucuri ca ma vezi?
-

colipici - frappuccino
nu mi-am facut un algoritm elaborat cand si cum raspund la intrebari...dar promit sa-mi fac si sa revin cu precizari 

-

oana_daniela - frappuccino
5 mesaje
• Pagina 1 din 1