Dragostea si casatoria - intre nou si vechi

Spune ceea ce simti!

Moderatori: dragos6, Night_du, Safari Sunrise, dargo, 121

Dragostea si casatoria - intre nou si vechi

Mesajde Night_du » Dum Iul 11, 2010 2:34 pm

Ideea mi-a dat-o Adriana (ca tot nu scriserati demult in Atitudini) legat de conceptul dragoste si casatorie.
Casatorii de dragul banilor, casatorii aranjate, casatorii facute in numele amorului, casatorii, casatorii, casatorii....
Diferenta dintre ieri si azi, e ca azi divorturile sant in crestere frenetica, in timp ce rata casatoriilor e in cadere libera fara parasuta.

Ce diferentiaza ieri-ul de azi?...
Ce s-a schimbat in viziunea omului modern, incat a ajuns sa se desparta de partener (ca doar amante/amanti au existat de cand lumea si pamantul...dar omul de ieri nu divorta...).

(stiu ca a subliniat Adriana niste idei f importante, dar vreau sa vad si parerea celorlalti care nu intra la jurnale)
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Re: Dragostea si casatoria - intre nou si vechi

Mesajde dragos6 » Lun Iul 12, 2010 11:55 am

auzi? da' ce rost are de fapt casatoria?! intreb si io ca prostu' acu', dupa 25 de ani...
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
dragos6
Rasnita de cafea

Mesajde elements » Lun Iul 12, 2010 12:11 pm

dragos6 scrie:auzi? da' ce rost are de fapt casatoria?! intreb si io ca prostu' acu', dupa 25 de ani...

castigi puncte la scoringu` de la banca. atat imi vine in cap acu.
You make people miserable, then they do what you want them to do, because then the misery goes away.
elements
irish coffee

Mesajde Night_du » Lun Iul 12, 2010 12:16 pm

dragos6 scrie:auzi? da' ce rost are de fapt casatoria?! intreb si io ca prostu' acu', dupa 25 de ani...

Pai, dulceata, pe mine ma-ntrebi?

Eu vroiam sa stiu de ce bunicii nostri nu divortau (nu ca i-ar fi dat dragostea afara din casa), si de ce omul modern, chiar si la cea mai mica greseala, isi ia bagajele si pleaca la mama?

Asta vroiam sa stiu. De ce s-a schimbat viziunea asupra juramantului de la popa in ultimele decenii?
Furam izbiti de un val de constiinta si dragoste (ceea ce m-ar mira nitel) sau s-a mai desteptat omul modern astfel incat sa-si dea seama ca forever-ul ala, de fapt, nici nu exista?....
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Mesajde dragos6 » Lun Iul 12, 2010 12:38 pm

foreveru' poa' sa egziste, da' nu-i musai sa-l afli din prima... si d'aia zic: de ce e musai sa te legi?
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
dragos6
Rasnita de cafea

Mesajde Adriana » Lun Iul 12, 2010 1:34 pm

Motivul nr. 1 pentru care bunicii si strabunicii nostrii nu divortau este pentru ca Biserica avea influenta mai multa in Stat . Controla oamenii si ii tinea din scurt . In ziua de astazi ,oamenii nu mai pot fi controlati de catre Biserica. Nu stiu daca regimul comunist a influentat asta in proportie de 75 % , oamenii nu au mai beneficiat de educatie religioasa , s-au indepartat si au gasit altceva. O alta explicatie ar fi evolutia , cu toate ca ma cam indoiesc …asta a fost mereu. Intotdeauna au existat oameni care au stiut exact cu ce se mananca viata asta si nu a transpirat prea mult de la ei…
Doi. Tinerii din ziua de astazi nu mai suporta. Nu mai sunt educati astfel. Au alte tipuri de personalitati, crescuti in alte limite…isi cauta exprimarea individuala, fericirea proprie…nu mai suporta! Dupa ce trece partea frumoasa , o taie spre alte zari…nu stau sa puna osul.
Mie asa imi fac impresia !
Institutia asta se cam duce de rapa in urmatoarea suta de ani!
Adriana
frappuccino

Mesajde pitbully » Lun Iul 12, 2010 11:36 pm

Adriana scrie:Institutia asta se cam duce de rapa in urmatoarea suta de ani!

De-ar da Domnul :-D

Da mna, io-s printre cei mici... pe-aici.

Cum era pe timpuri cu printesa nu stiu care si regele nu stiu care si se luau si se uneau regatele... sau sunt doar basme? :D
Deci interese, strategie si s-apara plodu' cat mai repede sa continue sa conduca regatu'. Nici vorba de iubire. :|
Bine, nu ca azi e altfel ... da' totusi.

Io spre exemplu am aparut din greseala :)). Adica mna, in timpu' nunti deja eram in burtica acolo la mami sau mai bine zis intai a aflat ca era insarcinata si poc, imediat nunta.
Dupa care usor, usor a descoperit ce are la usa, un nenorocit :)). glumesc. o paguba de om. ca nu e chiar asa rau... doar ca-i paguba mare. :|

Poc, s-a enervat... a vrut sa-l lase... de unde frate... venea si colonelu' lu' peste prajit si se baga in familie... nu, nu se permitea atunci si nu accepta sa se destrame familiile. Ii impaca, il mustra pe-asta... da' zicea... nop, in armata nu se permite asa ceva. :| Imagine, prostii si alte balarii.

Poc, a mai aparut un plod :D
Shit, deja era cam asa si-asa.
Poc, a mai aparut un plod. :D
Shit, deja gata... pe viata a ramas si-a inghitit, si-a acceptat... pt plozii ei.
Acuma,...zice... lasa, stiu ca asa e el, ce sa-i fac... e rusine la varsta asta. Mna... cam asa in 2 randuri... din pct meu de vedere de acu' 25 de ani.

Acuma... azi te-nsori, maine bagi divort :)). lejer.
daaar nici acum nu se intampla chiar asa lejer... peste 100 de ani asa chiar va fi si mai lejer. abia astept. super :bounce:
Viziune înseamna sa vezi lucrurile nu cum sunt, ci cum vor fi...

Orice vis poate deveni realitate cu conditia sa sti ce sa visezi...
pitbully
frappuccino

Mesajde oana_daniela » Mar Iul 20, 2010 4:39 pm

eu vad casatoria altfel, altfel decat cea descrisa mai sus, altfel decatcea descrisa de bunica, pur si simplu altfel. Atunci cand ne-am luat, desi nu era un an de cand ne vazusem prima data eram constienti ca dragostea o sa treaca, am ales un partener de viata care sa ma sprijine la bine si la greu si pentru care sa facacelasi lucru.Eu am ales un om pe care sa ma pot baza nu atat ca nu se culca cu alta sau chestii din astea, cat pentru sprijin in ceea ce vreau sa fac , sa avem viziuni despre viata si societate cat mai apropiate chiar daca suntem firi diferite.
Ca bunica face ca trenul daca plec seara la o terasa si mihai ramane acasa(sau invers) sau daca vin prieteni pe care pana atunci ii cunostea unul singur e strict problema ei si cred ca asta vorbeste despre cum era casnicia ei.
oana_daniela
frappuccino

Mesajde trandafirul_alb » Mar Iul 20, 2010 5:20 pm

aveau mai multa responsabilitate....
erau invatati cu greutatile (munca) de mici....
nu existau atatea distractii..
erau mai odihniti...
cunosc o persoana, are 30 de ani...
n-a muncit niciodata, doar e ...student...
ii trimit parintii bani din strainatate...
pai si el de ce sa se insoare???
asta ar insemna sa aiba responsabilitatea unui suflet...
si daca mai apare unul??
asta ar insemna sa nu mai stea la calculator toata ziua...
sa nu mai mearga in discoteca, noaptea...
si somnul???!!!
cand sa mai doarma daca isi ia "otrava" in casa????!!! :-o
exclus CASATORIE... [-x
ce bine e sa mai copilareasca.... \:D/
trandafirul_alb
mochaccino

Mesajde colipici » Mar Iul 20, 2010 8:06 pm

in "vechi" erau multe casnicii aranjate.adek,fata crescuta cu frica de dumnezeu,neaparat gospodina si fata mare,era arvunita unuia mai cu cheag,chit ca era urat ca dreak sau nu exista pic de iubire.si culmea e ca acele casnicii rezistau.cel putin de ochii lumii. pentru ca se punea mare pret pe ce zice lumea, chiar dak femeia putea deschide si al doilea ochi dupa vreo trei zile. erau casatorii fara dragoste,in care femeile trebuiau sa inghita,sa nu cracneasca. mai auzi si azi vb "sanatoase". adek:"maica,sa stai daca te bate barba'tu,ca asa am stat si eu. asa duci casa, femeia trebuie sa inghita".
mai erau casniciile din dragoste,cand flacaul isi fura mandra ,cu toate ca nu aveau de niciunele.era chiar o moda ca fata sa fuga cu baiatul.si culmea,dragostea lor rezista peste ani,chiar dak incepeau cu un lighean,o masa amarata si o rogojina. si cu o casa plina de copii.
nah,acuma traim alte vremuri. nu toate femeile mai accepta sa fie socotite slugi,ca in trecut,nu se mai pot complace intr-o casnicie de convenienta. asta nu ca doar barbatul ar fi de vina,nu. dar din pacate unii barbati isi considera inca sotia femeie in casa si de aici gata cu interesu'.
asa cum spunea cineva,traim intr-o lume in care casnicia nu mai e privita ca ceva"pana cand moartea ne va desparti". dar nici nu sunt de acord sa ramai intr-o casnicie doar penru ca ai incheiat un legamant in fata Domnului dar tu esti nefericit. mai ales daca ai incercat tot ce s-a putut ca ea sa mearga.
Ai un pistol in buzunar sau doar te bucuri ca ma vezi?
colipici
frappuccino

Mesajde pitbully » Mie Iul 21, 2010 12:45 am

Da mai, deci intr-un cuvant? Casatoria e un business :-D :))... parteneriat de lunga durata. :-o
Ca acum mii de ani pe cand te impuscai cu sulitza si arcu' sau ca e azi... cam aceeasi branza. Numa' ca s-au mai schimbat schimbarile putin... da' mna, la noi nu prea. Nici pe partea asta nu suntem prea asa... parca nu avem actul ala prenuptial, nu? :-?
Asa ca, lasa-ti actele... iubirea n-are nevoie de acte. Copilariti si hoinariti si iubiti-va in continuare :-D
Viziune înseamna sa vezi lucrurile nu cum sunt, ci cum vor fi...

Orice vis poate deveni realitate cu conditia sa sti ce sa visezi...
pitbully
frappuccino

Mesajde oana_daniela » Mie Iul 21, 2010 9:52 am

1. zau daca inteleg raspunsul lui pitt cui se adreseaza si in ce context. :cry:
2. exista divort dar, stand de vorba cu o matusa a carei sot o insela si ii facea tot felul de faze cu prezentata amanta in locul ei sau adus tipa acasa, etc. am intrebat-o de ce n-a plecat, de ce n-a divortat pana la 55-57 de ani cat avea atunci :sad: si acum cred ca partial era si vina ei. nici acum nu intelege de ce el voia sa faca sex in mai multe pozitii decat cea "clasica", sau ce placere gaseste in revistele xxx, nu era suficient ca se ocupa de casa si copii? ca este o gospodina desavarsita?
ca a ramas gravida la nici 20 de ani si-a urmat o nunta fulger?
Si el se plangea ca nu-ol intelege, c-a fost obligat sa se insoare cu ea, ca e singurul care aduce banii in casa si nu divorteaza sa nu o lase pe drumuri ..........
si-a trecut o viata.Asta nu spune ca toate casniciile sunt sau au fost asa, e doar un exemplu!
un altul ar fi strabunica, careia sotul pe langa cei 7 copiii de acasa i-a adus unul de la razboi, al lui cu alta si ea l-a luat si l-a crescut exact ca pe ai ei, fara sa faca deosebiri de nici un fel.
oana_daniela
frappuccino

Mesajde ela 24 » Mie Iul 21, 2010 12:15 pm

Pe vremuri daca iti paraseai barbatul si divortai, "te vorbea lumea" si la vremea aia era cea mai grea povara ,cred , plus ca nu te mai puteai casatori, mai exact nu te mai lua nici dracu si decat sa risti sa ramai pe starzi pentru ca era foarte posibil ca nici parintii tai sa nu te mai vrea inapoi stateai si suportai o viata dobitocul pe care probabil nu l ai vrut de la bun inceput.
Nu sunt sigura ca acum s au schimbat foarte multe, lumea inca vorbeste, am simtit pe pielea mea privirile unora in majoritate femei cand auzeau ca la 28 de ani am divortat, doar ca nu prea m a interesat parerea lor, mai bine decat mine nu mi stie nimeni situatia. Probabil diferenta este ca acum suntem mai curajosi si mai capabili de a ne lua viata in propriile maini.
Si vorba lui Dragos, cu ce ma ajuta pe mine acum actul ala roz, suntem si ne comportam ca si o familie doar ca avem nume diferite.
Imagine
ela 24
frappuccino

Mesajde Night_du » Mie Iul 21, 2010 12:40 pm

Pe de o parte (lasand religia la o parte, dupa mine una numai prostii a facut) exista si partea legala care nu recunoaste dreptul la mostenire urmasilor nascuti dintr-o relatie inafara contextului legal.
Slava Domnului ca exista state care s-au mai trezit si recunosc cuplul de fapt, ca si unul cu drepturi egale in fata legii.
Din cate stiu, Romania nu are, inca, o legislatie bine stabilita in ceea ce priveste uniunea consensuala (de ce mie una imi suna atat de vulgar la urechi "concubin-concubinaj"?...ma duce cu gandul la perechi de alcoolisti si jegosi care traiesc intr-o promiscuitate si intr-un jeg fara cuvinte...numai mine-mi suna asa?...).

Pe de alta parte ar fi exact ceea ce amintea mai sus..oprobriul public...
Am trait-o si eu pe pielea mea. Proaspat divortata, m-am dus in vecini, la o amica de-a mea sa imi vars amarul. Ea nu era acasa, era numai sotul. Nu mi-am facut niciodata probleme in a discuta numai cu el, sau numai cu ea. Eram amici...cu totii...
Mama ei statea usa langa usa...cand a venit sa-i aduca ceva ginerelui m-a vazut..."tu ce cauti aici?" (si acuma cand imi amintesc ma umplu de furie si-mi vine sa dau de pamant cu ea)...de parca as fi fost o tarfa penala, corupatoare de barbati...
Femei tampite...ca daca eram asa, nu asteptam sa fiu "lasata de barbat" ca sa ma duc din pat in pat... X(

Ma rog... Mi-am auzit povesti timp de 2 ani...numai bine ca in aia 2 nu mi-am facut de cap, pt simplul motiv ca eram atat de marcata de tratamentul primit, incat nu-mi trebuiau barbati. Desigur ca s-au stins, dar au ramas (vii, inca) in mintea mea cuvintele vecinei (tu ce cauti aici?), si pana si vorbele mamei (toata lumea ma arata cu degetul...in conditiile in care tocmai ea fu cea care se satura sa ma vada umflata toata).

Night_du
simply the best

Mesajde colipici » Mie Iul 21, 2010 1:02 pm

e infiorator ca INCA se mai pune pret pe gura lumii.de parca vine lumea sa-ti salveze o casnicie searbada, in care te simti constrans si tinut la respect cu parul. si totusi, multe casnicii se tarasc asa. lipsa de sprijin, lipsa banilor sau rate cat china si vesnica scuza"avem copii impreuna". din punctul asta de vedere nu am evoluat, noi romanii. e valabil si pentru femei si pentru barbatii ca re inca se mai complac doar pentru ca asa "ne-a fost dat". mai avem de invatat in primul rand sa ne respectam pe noi insine.si sa nu mai acceptam casnicii "de ochii lumii".
Ai un pistol in buzunar sau doar te bucuri ca ma vezi?
colipici
frappuccino

Următorul

Înapoi la Atitudini