Cum se prepara branza de burduf ?

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

47 mesaje • Pagina 1 din 41, 2, 3, 4

Cum se prepara branza de burduf ?

Mesajde barboneli » Sâm Dec 16, 2006 2:14 pm

Ei da..., poate am norocul sa de-a de aceasta intrebare, cineva care A FACUT personal, branza de burduf, dar nu la stana, ci acasa. In caz ca se poate. Ma refer la cantitati mici (4-6 Kg.)In mare stiu, ce am citit pe internet, dar as vrea sa ma sfatuiasca cineva care a facut, asa cum am scris mai sus. Multumesc anticipat ! [bff5a55][listff5a55][color=darkredff5a55][/colorff5a55][size=18ff5a55][/sizeff5a55][/listff5a55][/bff5a55][bff5a55][listff5a55][color=darkredff5a55][/colorff5a55][size=18ff5a55][/sizeff5a55][/listff5a55][/bff5a55]
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde carmen diana » Mie Dec 20, 2006 11:20 am

Nu stiu daca e branza de burduf dar...
Mama cumpara cas de la piata ,acasa il tine la soare sa se usuce,il macina,adauga sare si il framanta bine.Il portioneaza in pungi de plastic si il pune in congelator.
Se foloseste la mamaliga,placinte,pizza etc
carmen diana
cream latte
 
Mesaje: 538
Membru din: Mie Aug 09, 2006 1:28 pm

Mesajde barboneli » Mie Dec 20, 2006 11:47 am

[b5b469d][list5b469d][color=darkred5b469d][/color5b469d][size=185b469d][/size5b469d]Buna Diana ! Mersi ptr. raspuns, e aproape complect. Dar...:ce fel de cas cumpara mamata, sarat, dulce...? La o anumita cantitate de cas, cata sare pune ? Cat il lasa la uscat, si de ce la soare, nu se "degradeaza" ? Daca il pune in congelator, nu-i intrerupe fermentatia ( asa cum e la branza de burduf-burduf, care e tinuta in acel "stomac de oaie sau coaja de brad)? Si cat il tine in congelator, pana se poate consuma ? Daca nu te superi si nu ti-e greu, poate ca-mi vei raspunde la asa multe intrebari. Dupa ce o sa-mi raspunzi, o sa-ti mai dau ceva detalii. Mersi mult de tot ![/list5b469d][/b5b469d]
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde dragos6 » Mie Dec 20, 2006 12:43 pm

[quoted82cf5="carmen diana"]Nu stiu daca e branza de burduf dar...[/quoted82cf5]
Nu, din pacate nu e branza de burduf... e doar cas sarat si congelat! branza de burduf e o branza fermentata, deci fabricarea ei implica la un moment dat o "insamantare" a materiei prime cu acel ferment. Asta ar vrea sa stie [bd82cf5]barbone[/bd82cf5], de fapt: ce ferment se pune, care e materia prima, de unde se iau astea, care e tehnologia propriu-zisa...

:drunken:
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
Avatar utilizator
dragos6
Rasnita de cafea
 
Mesaje: 11037
Membru din: Lun Ian 10, 2005 11:19 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde tau_xxx » Mie Dec 20, 2006 1:33 pm

Ce tare a fost asta "Mersi ptr. raspuns, e aproape [b105fcb]complect[/b105fcb]."
:D :D :D
Avatar utilizator
tau_xxx
frappuccino
 
Mesaje: 2632
Membru din: Sâm Oct 23, 2004 5:17 pm
Localitate: Bucure

Mesajde barboneli » Mie Dec 20, 2006 2:54 pm

[quote201064="dragos6"][quote201064="carmen diana"]Nu stiu daca e branza de burduf dar...[/quote201064]
Nu, din pacate nu e branza de burduf... e doar cas sarat si congelat! branza de burduf e o branza fermentata, deci fabricarea ei implica la un moment dat o "insamantare" a materiei prime cu acel ferment. Asta ar vrea sa stie [b201064]barbone[/b201064], de fapt: ce ferment se pune, care e materia prima, de unde se iau astea, care e tehnologia propriu-zisa...

:drunken:[/quote201064][b201064][list201064][color=darkred201064][/color201064][size=18201064][/size201064] branza de burduf
ultracunoscuta, este o branza foarte stransa (la un kil de telemea intra 4-5 litri de lapte, la unul de burduf trebuie intre 7 si 10), se face din cash dospit, frecat indelung cu sare si pastrat in diverse beshici. Asta e un citat din Jurnalul National, de la capitolul branze din Romania. Iti multumesc Dragos, ptr. ajutor. Dar cred ca nu se pune nici un ferment, daca e sa ma iau dupa ce scrie la J.N., cred ca daca se tine un timp oarecare in "beshici...", sau scoarta de brad, capata branza ceva bacterii si aia o face sa fie putin iute. Cred ! Nu stiu ce e aia "dospit" ? Fermentare oare ? Laptele parca se pune la dospit. Chiar am avut un coleg de scoala pe care il chema Dospa..., glumesc, n-are nici o legatura...! Hai ca pana la urma, iese branza noastra...![/list201064][/b201064]
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde dragos6 » Mie Dec 20, 2006 3:57 pm

[quoteee9812="barboneli"][bee9812][listee9812]branza de burduf
ultracunoscuta, este o branza foarte stransa (la un kil de telemea intra 4-5 litri de lapte, la unul de burduf trebuie intre 7 si 10), se face din cash dospit, frecat indelung cu sare si pastrat in diverse beshici. Asta e un citat din Jurnalul National, de la capitolul branze din Romania. Iti multumesc Dragos, ptr. ajutor. Dar cred ca nu se pune nici un ferment, daca e sa ma iau dupa ce scrie la J.N., cred ca daca se tine un timp oarecare in "beshici...", sau scoarta de brad, capata branza ceva bacterii si aia o face sa fie putin iute. Cred ! Nu stiu ce e aia "dospit" ? Fermentare oare ? Laptele parca se pune la dospit. Chiar am avut un coleg de scoala pe care il chema Dospa..., glumesc, n-are nici o legatura...! Hai ca pana la urma, iese branza noastra...![/listee9812][/bee9812][/quoteee9812]

[codeee9812]DOSP
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
Avatar utilizator
dragos6
Rasnita de cafea
 
Mesaje: 11037
Membru din: Lun Ian 10, 2005 11:19 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde carmen diana » Mie Dec 20, 2006 4:13 pm

Eu zic sa nu ne complicam prea tare ca branza de burduf exista in magazine si nu e prea scumpa.Mie nu imi place pt ca este cam iute si sarata.
Am pomenit de ac cas pt ca mie mi se pare o buna alternativa la b de burduf.
Casul se cumpara din piata de la ciobani iar sarea se pune dupa gust(nu trebuie sa fie prea sarat pt ca in congelator se pastreaza bine cateva luni).De uscat se lasa la soare pt ca uneori este cam umed si trebuie sa iasa apa Vei sti ca e gata de macinat cand iese la suprafata grasimea .Totul se face dupa gustul fiecaruia.
carmen diana
cream latte
 
Mesaje: 538
Membru din: Mie Aug 09, 2006 1:28 pm

Mesajde barboneli » Joi Iul 12, 2007 1:31 pm

[quote852971="dragos6"][quote852971="barboneli"][b852971][list852971]branza de burduf
ultracunoscuta, este o branza foarte stransa (la un kil de telemea intra 4-5 litri de lapte, la unul de burduf trebuie intre 7 si 10), se face din cash dospit, frecat indelung cu sare si pastrat in diverse beshici. Asta e un citat din Jurnalul National, de la capitolul branze din Romania. Iti multumesc Dragos, ptr. ajutor. Dar cred ca nu se pune nici un ferment, daca e sa ma iau dupa ce scrie la J.N., cred ca daca se tine un timp oarecare in "beshici...", sau scoarta de brad, capata branza ceva bacterii si aia o face sa fie putin iute. Cred ! Nu stiu ce e aia "dospit" ? Fermentare oare ? Laptele parca se pune la dospit. Chiar am avut un coleg de scoala pe care il chema Dospa..., glumesc, n-are nici o legatura...! Hai ca pana la urma, iese branza noastra...![/list852971][/b852971][/quote852971]

[code852971]DOSP
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde dalayla » Vin Iul 20, 2007 11:11 am

off am citit prea tarziu asta :P stiam eu cum se face:p bunica mea face des,chiar si chegul il prepara singura,laptele de la vaca lor,totul e natural si f f f bun...asa ceva nu gasesti in magazine oricat ai cauta :twisted:
Avatar utilizator
dalayla
irish coffee
 
Mesaje: 1284
Membru din: Mie Noi 01, 2006 1:01 pm
Localitate: timisoara

Mesajde barboneli » Vin Iul 20, 2007 1:17 pm

[quote2078ab="dalayla"]off am citit prea tarziu asta :P stiam eu cum se face:p bunica mea face des,chiar si chegul il prepara singura,laptele de la vaca lor,totul e natural si f f f bun...asa ceva nu gasesti in magazine oricat ai cauta :twisted:[/quote2078ab]

[b2078ab][color=darkred2078ab]Buna..., [i2078ab]sant Shimshon[/i2078ab]..., (glumesc...) pai cum sa-ti spun, inca ma poti salva, doar sant la inceput... Asa ca nu ai citit tarziu, orice informatie e bine venita. Azi, am tocat cashul facut acum 14 zile, l-am frecat cu sare si l-am indesat intr-un borcan cu gura mare, mititel, atat cat sa incapa branza. Nu am deocamdata stomac de oaie sau coaja de copac sa pun in ele. Noi nu avem aici beciuri, asa ca, virgula, cashul a stat in frigider sa se "dospeasca", nu s-a facut prea iute asa cum am crezut..., dar asta e. In curand, voi cumpara un "frigider ptr. vinuri", mic, in care o sa pun branzeturile care trebuie sa stea la "dospit". In frigiderele astea pot sa obtin o temperatura intre 12-18 grade, adica exact ce le trebuie. Mie cashul mi-a iesit grozav (din lapte de oaie...) dar se pare ca totusi temperatura din frigider 8-10 grade, nu a lasat sa se "coaca" asa bine, cum se intampla in beciurile de la munte, unde se face aceasta branza dumnezeiasca.....[/color2078ab] [/b2078ab] [b][color=red2078ab]Asa ca astept orice sfat sau descriere de proces, nu numai la branza de burduf, ci chiar si la alte retete de la BUNICA...![/[/color2078ab]b]
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde dalayla » Vin Iul 20, 2007 6:19 pm

in ce borcan ai pus de sticla sau de plastic?? daca n-ai stomac de oaie poti folosi de vitzel:P daca faci rost mai usor.Cateodata bunica punea intr-un fel de butoias de lemn special facut...oricum o sun zilele astea..si revin cu indicatzii!
Avatar utilizator
dalayla
irish coffee
 
Mesaje: 1284
Membru din: Mie Noi 01, 2006 1:01 pm
Localitate: timisoara

Mesajde barboneli » Vin Iul 20, 2007 11:15 pm

[quote28b148="dalayla"]in ce borcan ai pus de sticla sau de plastic?? daca n-ai stomac de oaie poti folosi de vitzel:P daca faci rost mai usor.Cateodata bunica punea intr-un fel de butoias de lemn special facut...oricum o sun zilele astea..si revin cu indicatzii![/quote28b148]

In borcanel de sticla. In urma cu cateva zile am telefonat la cineva in Romania, la care am fost in vizita si am mancat si branza de burduf si "urda de munte", care se face din zerul ramas de la cas, si pe el l-am intrebat daca pot sa pun in borcan de sticla si a zis ca da....Pana in toamna lui 2006, nu auzisem si nu am mancat din aceasta urda, intamplator am dat de ea la Moeciu si din pacate, abia dupa ce am plecat de acolo m-am gandit ca puteam sa aflu reteta cu amanunte, de la persoana de la care am cumparat. Ei faceau din cantitate mare de lapte de oaie amestecat cu lapte de vaca, nici nu mi-a trecut prin cap ca se poate face si "acasa", adica in cantitati mici. Nici acum nu sant sigur, dar am incercat, cum iti spuse-i..., in primul rand ptr. ca ne place sa facem tot felul de produse acasa, carnati, muraturi, houmus, thina, branza, vin, etc., plus ca aici nu exista acest fel de branza (burduf). Se fac tot felul de branzeturi, ori la fabrici mari ori la ferme mai mici, frantzuzesti, locale, olandeze, etc., dar nu burduf, si habar nu am de ce.... Eu am invatat prieteni si cunostinte din Romania cum se face un fel de branza de aici, care este tot formidabila si usor de facut, chiar am vrut sa "lansez" pe piata romaneasca asa ceva, ptr. ca sigur ar fi mers, dar eu traind aici si negasind un tip cu initiativa pe acolo, vad ca e mai greu. Se numeste "labane", e acrisoara, buna si sanatoasa...( daca te intereseaza....?!) Stomac de vaca, pentru mine, e la fel de greu de facut rost, dar eu am un prieten beduin, care are o macelarie, unde noi cumparam mereu carne proaspata de vaca si oaie, el mai imi da si acele mate de oaie din care fac eu carnati de casa, asa ca o sa intru in vorba cu el si despre stomac. si sant sigur ca o sa ma ajute, dar intai trebuie sa stiu exact, cum se face branza de burduf. La amanunt si cu diverse "tipuri", adica "sfaturi si smecherii din experienta fiecaruia...". Oricum, iti multumesc ptr. grija si dorinta de a ma ajuta. Inainte de am "indesat-o" in borcanel, am gusta binenteles, era deja frecata cu putina sare..., dar nu avea asa gust ca in Romania, nu e asa "iute", crezi ca trebuie s-o mai tin in borcanelul asta un timp (cat ?) ca sa capete gustul specific ? Nu e rea...dar nu e burduf. Sant sigur ca si "stomacul" ala mai ajuta un pic, dar am vazut in Romania si branza de burduf in ambalaj de...plastic (asa cum e si la parizer...). Amanunte din astea nu se scriu in carti sau pe internet..., le afli de la oameni care fac. Inca o data mersi, astept sa-mi scri cand ai timp.
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde dia21 » Lun Iul 30, 2007 1:23 am

[b8189b4]barbo[/b8189b4] ai reusit sa faci laban in casa???? :shock: :shock: :shock: Vreau si eu reteta te rog :mrgreen: ca daca-i fac lu' iubi asa ceva ma mai ia o data de nevasta. :mrgreen: :twisted: Acum lasand gluma la o parte, tot ce-i pregatit in casa e sfant, asa ca orice sfat sau sugestie e bine venita.
"Universul nu este constient de existenta ta. Relaxeaza-te!" (Anthony de Mello)
Avatar utilizator
dia21
frappuccino
 
Mesaje: 19718
Membru din: Joi Noi 07, 2002 11:39 am
Localitate: watching over you

Mesajde barboneli » Lun Iul 30, 2007 9:14 am

[quotec58857="dia21"][bc58857]barbo[/bc58857] ai reusit sa faci laban in casa???? :shock: :shock: :shock: Vreau si eu reteta te rog :mrgreen: ca daca-i fac lu' iubi asa ceva ma mai ia o data de nevasta. :mrgreen: :twisted: Acum lasand gluma la o parte, tot ce-i pregatit in casa e sfant, asa ca orice sfat sau sugestie e bine venita.[/quotec58857]

(Mi-e frica sa ma mai joc cu tag-urile..., ca ma cearta Dragos.., asa ca iti scriu cu litere normale... :)) DECI :

LABANE..., de fapt am facut in doua variante, una e cu iaurt gata facut si cumparat in bidoane de plastic de cate 3 litrii si de 5 litrii ( asa e la noi...) si cu iaurt facut de mine, din lapte de oaie (care nu e asa de simplu de facut, acuma ca m-am apucat sa fac branza acasa, cu enzime, chaeg, cosulete si alte scule semiprofesionale..., pot sa fac mai usor iaurt din ce lapte vreau...). Singura scula de care ai nevoie ptr. labane, este un sacutetz din panza "AMERICA" pe care am adus-o din Romania, de la Obor, si care trebuie sa-l faci destul de mare ca sa poata intra si 3 litrii si 5. Eu l-am facut, asa cum vezi in poza, in forma triunghiulara ca sa-mi fie mai usor cand scot branza di el, Unii, asa am auzit, folosesc tifon, eu nu recomand, ca se pierde mult din iaurt, asa ca cu panza asta sau ceva asemanator e perfect, obti un zer curat si branza la constitutia optima. Ca masuri, triunguil sa aibe latura de sus cam 30cm., si celelalte doua cam 50cm., fiecare. Acolo unde faci tivul (nu stiu cum se spune acolo unde bagi snurul ca sa strangi saculetul la gura...) sa nu pui sfoara sau ceva care sa se poata umezi (asta iti spun, ca si alte lucruri..., din experienta mea de 100 de ani de cand fac labane... :) ), ci o sarmulta flexibila, cu izolatie pe ea sau nu, din alea care se folosesc la electricitate, ptr. ca daca pui sfoara si se uda nu aluneca asa bine cand vrei sa strangi saculetul la gura. Dupa ce ai facut saculetul, ma chemi pe mine si facem inpreuna.... :P ..., treci la facut branza. Sa zicem ca ai cumparat iaurt, (daca la voi se gaseste asa cantitate mare de iaurt de oaie sau capra, si nu de vaca, e si mai bine) 3 litri de iaurt, pui la fiecare litru o lingurita de sare cu varf (pe parcurs ai sa vezi tu cata sare sa pui, daca iti place mai sarat sau nu...), amesteci bine de tot scuturad bidonul sa se uniformizeze sarea, il rogi pe sotul tau sa tina saculetul cu gura deschisa si torni continutul de iaurt in el, dupa ce ai pus in prealabil ceva dedesupt ca sa aiba unde sa se scurga zerul.Si cu asta basta..., eu pun seara la scurs, ca e mai racoare, si dimineata am labane. Din zer poti sa faci o supica de cartofi daca vrei. Inca un secret...: daca va place labane mai acrisoara, atunci nu facei labane imediat cum cumperi sau faci iaurtul ci lasi vreo 10-14 zile, in frigider, fara insa sa depaseasca termenul de expirare, care e scris pe bidon. Asa se mai acreste un pic iaurtul si iese mai pe gustul meu... Simplu ca buna ziua ! Apropo..., de acolo unde stai, locuiesti..., vezi blocul, cladirea ce-a mai mare din lume care se construieste acum la voi...?

[imgc58857]http://i160.photobucket.com/albums/t171/barboneli/Labanesaculet003.jpg[/imgc58857]

[imgc58857]http://i160.photobucket.com/albums/t171/barboneli/Labanesaculet002.jpg[/imgc58857]

[imgc58857]http://i160.photobucket.com/albums/t171/barboneli/Labanesaculet.jpg[/imgc58857]

[imgc58857]http://i160.photobucket.com/albums/t171/barboneli/Labanesaculet005.jpg[/imgc58857]
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Următorul

47 mesaje • Pagina 1 din 41, 2, 3, 4

Înapoi la In bucatarie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

Mesajele postate pe forum sunt opinii personale ale membrilor siteului si nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al site-ului 121.ro. Site-ul 121.ro nu isi asuma responsabilitatea pentru continutul acestora, aceasta responsabilitate apartine celui care posteaza mesajul. Administratorii site-ului isi rezerva dreptul de a edita mesajele conform cu regulamentul forumului.