Mancarica bio

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

Mancarica bio

Mesajde Busha » Mie Dec 29, 2010 9:55 pm

Da, aruncati cu pietre ca am deschis un topic de genul asta :p Insa am tot vazut in ultima vreme, pe internet, tot felul de retete bio, care arata super bine si NU sunt facute in cuptor, ci doar trebuie sa ne jucam cu ingredientele, sa adaugam putina dragoste si un zambet si ies super bune :)

Prima reteta este : TARTA DE LAMAIE

Blat

- 2 cani nuci braziliene

- 1/2 cana fulgi de cocos

- 1/2 cana miere

- 1 praf de sare

Se mixeaza toate in robot si se preseaza compozitia intr-o forma de tarta. Se da la rece pana se prepara crema.

Crema de lamaie

- zeama si coaja de la 3 lamai mari BIO

- 2/3 cana miere/sirop agave

- 2 1/2 caju inmuiat peste noapte in apa rece si scurs

- 3/4 cana unt de cacao/cocos, topit pe baie de aburi

1.
Se mixeaza toate in blender pana rezulta o crema omogena.
2.
Se toarna crema peste blat si se da la congelator pana la intarire.
3.
Inainte cu cateva ore de servire se pune tava la frigider.
4.
Se serveste rece, decorata cu fasii de coaja de lamaie.

Prajiturica arata cam asa:
Imagine
" Nu trebuie, pe cat poti, sa te lasi ispitit a vorbi despre tine. Giosuè Carducci "
Busha
irish coffee

Re: Mancarica bio

Mesajde Busha » Joi Dec 30, 2010 12:30 am

Next : Tort cu ciocolata alba si zmeura (pentru 10 persoane/portii)

Blat
• 1 cana migdale crude
• 1/2 cana fulgi de cocos
• 2-3 lg miere
Crema – toate ingredientele sa fie la temperatura camerei -
• 2 cani caju macinat pudra fina (Real, Metro, Selgros, dm)
• 1 1/4 cana unt de cacao topit (suplimente.ro sau Casa Rawz sau CrazyGoodRaw)
• 1/2 l-ta miez dintr-o pastaie de vanilie
• sirop de agave dupa gust (dm)
• 1 lg zeama de lamaie
• 1 lg rasa lecitina pudra (suplimente.ro sau magazine naturiste – de la Sano Vita)
• 1 pumn zmeura proaspata sau inghetata + extra pt sos
• curmale
1. Migdalele se macina cu un praf de sare in robot, pana se faramiteaza intr-o masa marunta. Se adauga fulgii de cocos si rand pe rand cate o lingura de miere, pana cand aluatul capata o consistenta lipicioasa.
2. Masa obtinuta se preseaza intr-o forma de tort cu dimensiunea 16-18 cm. Se da la rece pana cand facem crema.
3. Untul de cacao se masoara atunci cand este topit (se topeste pe baie de aburi). Daca este prea cald, se lasa 2-3 minute la racit insa nu mai mult deoarece se intareste prea mult. Punem in robot nuca de caju macinata, untul topit, vanilia si zeama de lamaie si mixam. Adaugam sirop de agave dupa gust iar la final mixam pudra de lecitina. Aceasta are rolul de a face compozitia mai cremoasa.
4. Turnam amestecul intr-un bol adanc si incorporam zmeura. Daca este zmeura proaspata este f bine deoarece isi va pastra frumos forma si nu va “pata” crema. Daca este inghetata, va intari f repede compozitia, cu care se va lucra greu atunci cand va trebui intinsa pe blat. Daca o lasati la dezghetat, va colora frumos compozitia. Eu am pus zmeura inghetata dar a trebuit sa lucrez foarte repede deoarece se intarea crema.
5. Se toarna crema peste blat si se da la congelator pentru 30 minute sau pana cand crema este intarita. Se scoate din forma si se pastreaza la frigider. Se scoate afara cu o ora inainte de servire.
6. Zmeura ramasa pt sos (cantitati la ochi, in functie de marimea tortului) se mixeaza in blender impreuna cu cateva curmale moi. Va rezulta un sos gros, care va fi strecurat si care va fi servit pe fiecare felie de tort.

Prajitura arata cam asa:

Imagine
" Nu trebuie, pe cat poti, sa te lasi ispitit a vorbi despre tine. Giosuè Carducci "
Busha
irish coffee

Mesajde Busha » Joi Dec 30, 2010 12:40 am

Sa punem si o reteta pentru ceva de papa pentru un pranz,sa zicem. Sa lasam putin deserturile, ca ne facem purcelusi :p

Supa rece de legume :

Cateva secrete pentru reusita supei sunt:
• legumele sa fie bine coapte (si ideal ar fi sa alegeti legume de pe piata, mai aromate si mai sigure decat cele din magazine)
• apa sa fie cat mai rece, eventual puteti adauga cateva cuburi de gheata
- 1 avocado
- 2 rosii
- 1 castravete de gradina curatat de coaja
- 1 ceapa verde mai mare
- 1/2 ardei
- 400 ml apa rece
- sare, piper
Se curata si se taie legumele in bucati potrivite, se pun in blender impreuna cu apa si condimentele si se mixeaza pana rezulta o crema fluida. Se serveste de indata cu piper proaspat macinat.

Supita ar trebuie sa arate asa:

Imagine
Busha
irish coffee

Mesajde barboneli » Joi Dec 30, 2010 2:01 am

Busha scrie:Sa punem si o reteta pentru ceva de papa pentru un pranz,sa zicem. Sa lasam putin deserturile, ca ne facem purcelusi :p

Supa rece de legume :

Cateva secrete pentru reusita supei sunt:
• legumele sa fie bine coapte (si ideal ar fi sa alegeti legume de pe piata, mai aromate si mai sigure decat cele din magazine)
apa sa fie cat mai rece, eventual puteti adauga cateva cuburi de gheata
- 1 avocado
- 2 rosii
- 1 castravete de gradina curatat de coaja
- 1 ceapa verde mai mare
- 1/2 ardei
- 400 ml apa rece
- sare, piper
Se curata si se taie legumele in bucati potrivite, se pun in blender impreuna cu apa si condimentele si se mixeaza pana rezulta o crema fluida. Se serveste de indata cu piper proaspat macinat.

Supita ar trebuie sa arate asa:

Imagine

:-D ok, supa arata ca o piftie si pare tare gustoasa... ! dar cum o arata omul... cand pe frigul asta (la voi...) mai mananca si supa rece... ca ghiatza ??? :-? :))
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Mesajde Busha » Joi Dec 30, 2010 2:47 am

barbo, poate vor oamenii sa se mai racoreasca :))

se poate folosi si apa calduta, se poate adapta la anotimp :)
Busha
irish coffee

Mesajde barboneli » Joi Dec 30, 2010 3:10 am

#:-s ... m-am linistit !!! :-D ;) dar tot nu am inteles, ce e aia "mancarica bio"... !!! e adevarat ca toate ingredientele pe care le-ai folosit... sunt foarte sanatoase... dar BIO... ????? :-? si asa... ptr. un nepriceput... ce e aia "caju" sau "agave"... ? dar nu trebuie sa te grabesti... cand ai timp poti sa-mi raspunzi ! :cool:
si eu, de ex. nu curat coaja de la castravetele pe care-l cresc in gradina... BIO... ptr. ca... asa e si mai bio ! are multe vitamine si minerale si in ea ! si migdalele nu sunt "crude"... ci neprajite cu sare sau coapte in cuptor, tot cu sare ! asa trebuia sa scrie autorul retetei... zic eu ! :cool: dar... imi place ce alegi... !!! :-bd ;)
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Mesajde mira2010 » Joi Dec 30, 2010 3:12 am

barboneli scrie: :-D ok, supa arata ca o piftie si pare tare gustoasa... ! dar cum o arata omul... cand pe frigul asta (la voi...) mai mananca si supa rece... ca ghiatza ??? :-? :))

atunci facem asa: tu mananci supa asta (cate grade aveti ziua?), noi bem ceai, si daca ne-o recomanzi, incercam si noi la vara.
mira2010
frappuccino

Mesajde Busha » Joi Dec 30, 2010 3:29 am

barboneli scrie:#:-s ... m-am linistit !!! :-D ;) dar tot nu am inteles, ce e aia "mancarica bio"... !!! e adevarat ca toate ingredientele pe care le-ai folosit... sunt foarte sanatoase... dar BIO... ????? :-? si asa... ptr. un nepriceput... ce e aia "caju" sau "agave"... ? dar nu trebuie sa te grabesti... cand ai timp poti sa-mi raspunzi ! :cool:
si eu, de ex. nu curat coaja de la castravetele pe care-l cresc in gradina... BIO... ptr. ca... asa e si mai bio ! are multe vitamine si minerale si in ea ! si migdalele nu sunt "crude"... ci neprajite cu sare sau coapte in cuptor, tot cu sare ! asa trebuia sa scrie autorul retetei... zic eu ! :cool: dar... imi place ce alegi... !!! :-bd ;)

barbo, desi e aproape 2 noaptea la mine, o sa iti raspund, sa nu te las sa astepti :p

multe din ingredientele pe care le-am scris mai sus se achizitioneaza din magazine care comercializeaza mancare bio- adica mancare biologica, cum ar veni.unele sunt super scumpe, ce e drept, dar sunt si sanatoase.
spre exemplu, untul de cocos este extrem de scump la noi.
acum, sa iti raspund:

1. caju - este un soi de alune si arata asa:
Imagine
2. siropul de agave :
Indulcitor natural obtinut din seva plantei Agave Americana (familia Aloe Vera). Se găseşte în principal în America Centrală.

-Siropul este o fructoza ("zaharul" din fructe) mai dulce decat zaharul si mai putin vascos decat mierea.

-Contine fructoza 90% si glucoza 10%.

-Datorita faptului ca aceste substante sunt absorbite lent de organism, nu este stimulata cresterea indexului glicemic.

-Este recomandat si pentru persoanele cu diabet.

-Se dizolva usor in lichide si poate fi folosit in loc de zahar sau miere in orice preparate.

Legat de modul de preparare .... Eu am luat ca atare ingredientele si retetele de unde le-am gasit, pe diverse site-uri, insa fiecare este liber sa experimenteze si sa iti dea frau imaginatiei , atunci cand vine vorba de gatit (si de alte chestii :D - oh,Doamne, e prea tarziu si cred ca ma gandesc la tampenii :ymblushing: ).asa ca nu e musai sa faci cum e in reteta :)

happy now? :p
:ymhug:
Busha
irish coffee

Mesajde barboneli » Joi Dec 30, 2010 3:32 am

azi au fost 23 de grade... ! nu e de mancat acum supa rece. cand sunt 34-38 de grade, vara, atunci e altceva... ! supa, precis e gustoasa... asa ca vi-o recomand oricum ! ajunge sa vezi din ce e facuta... ! :cool: noi, supe din astea, nu le "mancam" cu lingura... ci le bem !
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Mesajde barboneli » Joi Dec 30, 2010 3:36 am

ok Busha... mai studiem problema si in zilele urmatoare ! ai dreptate... e terziu, nici nu am observat... asa ca mergem cu totii la culcare ! avem timp sa mai discutam ! poate nu neaparat aici... ! somn usor si odihna placuta ! :cool: e foarte important si asta... ! ;)
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Mesajde Busha » Dum Ian 02, 2011 5:39 pm

Pesto de rucola

Inainte de a scrie reteta, trebuie mentionat ca rucola :

- aceasta este excelenta in reglarea nivelului colesterolului,

- prevenirea si combaterea arterosclerozei,

- taie pofta de mancare, fiind de mare folos in curele de slabire,

- combate anemia

- intareste sistemul imunitar

- are efect antiinfectios puternic

Ingrediente

- 100-150 g rucola proaspata

- 100 g seminte de pin/nuca/alune de padure – crude

- 2 catei de usturoi

- 4-5 lg fulgi de drojdie

- sare dupa gust

- ulei extra virgin de masline

Rucola se spala sub jet de apa rece, se scurge si se lasa la uscat pe un servet de hartie, pentru a absorbi apa in exces.

Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se mixeaza pana se ajunge la consistenta dorita (unora le place un pesto mai fin, altora mai neuniform). Adaugam uleiul, treptat, pana cand compozitia devine cremoasa.

Daca nu este folosit imediat, pesto se conserva intr-un borcan. Peste stratul de pesto din borcan se adauga un guleras de ulei de masline, pentru a preveni rancezirea preparatului.

Se consuma pe paine prajita sau pe paste.
Busha
irish coffee

Mesajde Safari Sunrise » Vin Ian 07, 2011 6:21 pm

PIURE DE CARTOFI CU OUA

eu asa fac piureul intotdeauna si e grozav de bun

se spala cartofii cu coaja (ca atunci cand vor fi curatati sa nu aiba gust de pamant),se curata, se spala din nou, se taie cubulete si se pun la fiert. in oala se pun 4-5 oua spalate si ele, sa fiarba impreuna cu cartofii, cam 10-15 min.
dupa ce fierb, cartofii se scot si se paseaza cu sare, unt, lapte si cine doreste poate pune smantana sau iaurt (puteti pune margarina vegetala si apa in care au fiert cartofii daca nu folositi unt si lapte). cand e gata piureul, curatati ouale fierte si le taiati in 4 sau cum doriti (bucati mai mari) si le amestecati cu cartofii.
piureul cu oua il serviti cald si puteti pune in farfurie, pe el, la alegere : patrunjel taiat marunt, marar sau boia se ardei dulce (sau sosul de la friptura sau ficateii pe care ii puneti alaturi :razz: )

Mai ganditi si cu picioarele, lasati capul sa se odihneasca !
Safari Sunrise
irish coffee

Mesajde barboneli » Sâm Ian 08, 2011 12:44 am

Bun ! :cool:
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Mesajde Busha » Sâm Ian 08, 2011 5:19 pm

Safari Sunrise scrie:
PIURE DE CARTOFI CU OUA

eu asa fac piureul intotdeauna si e grozav de bun

se spala cartofii cu coaja (ca atunci cand vor fi curatati sa nu aiba gust de pamant),se curata, se spala din nou, se taie cubulete si se pun la fiert. in oala se pun 4-5 oua spalate si ele, sa fiarba impreuna cu cartofii, cam 10-15 min.
dupa ce fierb, cartofii se scot si se paseaza cu sare, unt, lapte si cine doreste poate pune smantana sau iaurt (puteti pune margarina vegetala si apa in care au fiert cartofii daca nu folositi unt si lapte). cand e gata piureul, curatati ouale fierte si le taiati in 4 sau cum doriti (bucati mai mari) si le amestecati cu cartofii.
piureul cu oua il serviti cald si puteti pune in farfurie, pe el, la alegere : patrunjel taiat marunt, marar sau boia se ardei dulce (sau sosul de la friptura sau ficateii pe care ii puneti alaturi :razz: )

suna delicios :compress:

Busha
irish coffee

Mesajde barboneli » Sâm Ian 08, 2011 5:26 pm

chestia asta cu "suna delicios"... e amuzanta ! :-D eu, de la urechi... am trecut la papilele gustative ! atunci sa simti cat de gustos e..... !!!! ;) :ymapplause:
Imagine Imagine
barboneli
frappuccino

Următorul

Înapoi la In bucatarie