Mancaruri de Craciun

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

Mancaruri de Craciun

Mesajde cordula » Dum Dec 10, 2006 10:55 pm

Ati inceput sa planificati mancarurile si deserturile de Craciun? Spune-ti si mie ce mancaruri deosebite si relativ usor de facut aveti de gand sa faceti ca eu inca nu am ceva concret.
cordula
frappuccino

Mesajde bibistanescu @yahoo.com » Dum Dec 10, 2006 11:48 pm

Pentru tine fiind in Germania este putin mai greu!Nu ai cum sa faci(ma gandesc la gust)mancarurile traditionale.Daca stai sa te gandesti mai bine,chiar si in ziua de Craciun,un meniu usor este cel mai indicat.Nu as trece peste fripura de purcel si piftia,minunata piftie romaneasca.As prefera fructe in locul cremelor si a prajiturilor,dar o placinta cu baranza si una cu mere ar merge(cu foi de cumparat).Nu merita sa ne simtim rau intr-o zi asa frumoasa.Am dreptate?Eu iti pot da multe retete,dar decat sa spui ca ti-a fost rau de la sarmale,mai bine sa-mi spui ca ti-a placut!
bibistanescu @yahoo.com
frappuccino

Mesajde cordula » Lun Dec 11, 2006 12:43 am

Sarmale nu prea am cum sa fac doamna Bibi in Germania ca nu stiu de unde pot procura foile de sarmale. Noi in Romania avem varza murata, dar nemtii au varza taiata fidelute pe care o mananca cu o placere deosebita ca garnitura langa galustele de cartof si friptura.
Au si ei piftie, dar nu mi-a placut la gust pentru ca ei pun chimen si eu nu prea ma dau in vant dupa acest condiment. Piftia romaneasca e nemaipomenita.
Nu-mi lipseste niciodata salata boef sau de conopida, salata de dovlecei si rulada de vita cu varza rosie si galusti de cartof. Am zis sa nu mai fac rulada de vita ca asta o sa faca si soacra mea, iar intervalul e prea mic ca sa gatesc si eu acelasi lucru.
O sa fac eu o friptura, dar ma gandeam ce garnitura ar merge la ea? Sau sa fac peste?
Stie cineva o reteta buna de peste?
O sa fac si eu tot o prajitura cu mere si un tort de fructe.
cordula
frappuccino

Mesajde bibistanescu @yahoo.com » Lun Dec 11, 2006 3:28 pm

Cordula,in primul rand nu-mi spune doamna.Hai sa vorbim despre retete culinare.Un ghid bun ar fi "culinar.ro" Au multe retete.In privinta pestelui ce as putea sa-ti spun?Ar merge un salau cu legume si maioneza sau un crap la cuptor cu garnitura de legume fierte.Pe langa salata boeuf mai merge si una de cruditati sau una din piept de pui cu ciuperci si castraveciori murati.Toate au maioneza si pica cam greu.Icrele de stiuca iar ar merge bine daca faci peste.Stiu ca iti este greu muraturile si varza in Germania ca am si eu rude care de sarbatori vin in Romania.El este disperat dupa bors.
In fiecare am le cumpar icre de stiuca si le duc la Bucuresti.Adevarul este ca de Craciun in alte tari este frumoasa atmosfera,dar la noi la romani miroase bine.Te sarut si daca mai crei sa vorbesti cu mine intra cand ai timp pe mess sau pe privat! Pa-pa!
bibistanescu @yahoo.com
frappuccino

Mesajde anam23 » Lun Dec 11, 2006 3:31 pm

:shock: eu am gasit intr-un magazin frunze de varza murata pentru sarmale
Imagine
anam23
frappuccino

Mesajde bibistanescu @yahoo.com » Lun Dec 11, 2006 4:02 pm

Anam,draga mea,dar unde esti tu si unde este Cordula?Este "neste km."intr-e voi doua.Asa si eu am aici varza murata in piata.Dar sarmalele nu sunt bune ca ingrasa! :P :D
bibistanescu @yahoo.com
frappuccino

Mesajde anam23 » Lun Dec 11, 2006 4:10 pm

pai s-ar putea ca ea sa fie mai aproape de mine decat de tine!
Imagine
anam23
frappuccino

Mesajde bibistanescu @yahoo.com » Lun Dec 11, 2006 4:54 pm

Hai sa o asteptam amandoua cu foi de varza murata!Cel ami bine ar fi sa va invit eu la mine de Craciun,ce zici?
bibistanescu @yahoo.com
frappuccino

Mesajde hasse » Lun Dec 11, 2006 5:38 pm

[color=blue9adc61]

poti sa faci sarmale, daca ai chef si din varza dulce, ca asta sigur gasesti. Numai ca trebuie sa oparesti putin foile, inainte de a le umple...

dar nemtii cam ce mananca de Craciun? ce au ei specific in menu?[/color9adc61]
hasse
irish coffee

Mesajde hasse » Lun Dec 11, 2006 5:40 pm

[color=blue02eb5c]sau poti sa faci un experiment...pune o varza la murat, una singura, hai doua.
pana la Craciun isi va modifica gustul.

hm! nu stiu cum e varza aia de pe acolo, impanata cu tot felul de ingrasaminte atent selectionate...
dar daca ai chef, poti sa experimentezi.[/color02eb5c]
hasse
irish coffee

Mesajde anam23 » Lun Dec 11, 2006 6:11 pm

deci eu sigur voi face sarmale. am facut si pana acum, cu varza dulce, oparita in apa cu otet. n-au iesit rele...
Imagine
anam23
frappuccino

Mesajde dia21 » Lun Dec 11, 2006 7:19 pm

Cordula...mai exista si varianta sarmalutelor in frunze de vita-de-vie...asta cu siguranta vei gasi in supermaket-urile de acolo...shi poti adauga atunci cand le fierbi un pic de sare de lamaie dizolvata in putina apa...vor iesi aproape ca cele de acasa...iti spun din propria-mi experientza :)...nici aici nu sa gaseste varza murata (si cea oparita nu merge...am incercat :evil: :evil: :evil: )shi destul de greu carne de porc...asha ca am fost nevoita sa improvizez :P

P.S. ptr. Bibi...mai esti suparici :P ???
"Universul nu este constient de existenta ta. Relaxeaza-te!" (Anthony de Mello)
dia21
frappuccino

Mesajde daene2005 » Lun Dec 11, 2006 10:58 pm

frunza de vita de vie chiar nu am cum sa gasesc aici dar am facut sarmale in foi de varza.cordula,nu trebuie decit sa oparesti varza in apa,sare si otet.eu am cumparat un borcan cu varza tocata si putin murata(de la magazinul cu produse germane)si am pus pe fundul oalei si deasupra sarmalelor.au iesit de nota zece :P pt craciun am in plan racitura :bom:
[img9e136a]http://i101.photobucket.com/albums/m65/daene_2005/samp45027d331f02d3631.jpg[/img9e136a]
daene2005
irish coffee

Mesajde bibistanescu @yahoo.com » Lun Dec 11, 2006 11:00 pm

Nu puiule,eu am ras aseara.Imi pare rau ca am lasat impresia de suparata.Daca ma suparam asa usor numai reveneam pe forum!Sa vorbim acum de varza.Nu se poate mura orice varza.Este una tip gulie,parca belgiana,care este foarte tare si frunza este foarte aspra.Minunata la salate.In mod normal varza se opareste(cand nu ai pus de toamna)cu apa si sare(o lingura de sare la un l de apa clocotita).In apa se pune marar uscat ,gutuie si boabe de porumb(cand ai).Cordula nu voia sarmale,dar Bella micuta mamei se chinuia cu otet!Va sarut si sa stiti ca nu sunt suparata!
bibistanescu @yahoo.com
frappuccino

Mesajde cordula » Lun Dec 11, 2006 11:12 pm

Nemtii au mancaruri grase daca ma gandesc bine si majoritatea salatelor sunt cu maioneza. Ei au salata de cartofi care e nelipsita la petreceri si sarbatori.
Pun cartofi fierti si dupa ce au fost decojiti se taie rondele. Apoi se adauga: castravete murat, ardei gras rosu, ciuperci, ceapa si mar cubulete. Toate se condimenteaza cu sare, putin piper si maioneza. Este o salata pe care neamtul o serveste la carnati pe gratar sau carne gratar.
Salata de paste se face fie cu legume proaspete (rosii, ardei, castravete, putina ceapa si patrunjel) sau maoineza in combinatie cu ciuperci, mazare, ardei si castravete murat.
Sotul imi spune ca nu stie ce vrea sa manance peste 3 saptamani. Deci ma agit degeaba. Parca vad ca acum zice ca nu vrea sa manance nimic si atunci cauta prin frigider sa dea de o bucata de tort si rulada.
Daca ar fi dupa al mic trebuie sa fac zilnic paste, deci am o familie nepretentioasa.
Ce salate o sa faceti voi?
cordula
frappuccino

Următorul

Înapoi la In bucatarie