Muraturi
Moderatori: dia21, sweetsweet, 121
cerina scrie:Nu am asezat corect capacul butoiului cu muraturi si acum, la o luna cand l-am deschis, am constatat ca apa e vascoasa si a prins deja mucegai.Cum le pot salva? Sunt tari, gustoase si nu as vrea sa le arunc.
Incearca conservant (Dr O)...din cauza vremii mai calde am patit-o si eu.
-

adada - frappuccino
Re: Muraturi
Salutare am si eu din pacate urmatoarea problema:
Am pus gogonele(verzi) in saramura la murat. Am fiert apa cu sare si am turnat in borcane.
Reteta folosita:
-borcane de 3 L
-1 lingura de sare grunjoasa cu iod la 1 litru apa.
-hrean
-piper
-1 ardei (iute)
-foi de dafin
-ceapa
-usturoi
-marar
-cimbru
Gogonelele, care nu plutesc in borcane, au stat inchise cu capac la "cald" (camera neincalzita) 4 saptamani (lipsa camara).
Din pacate desi au ramas tari si miros f. bine, la toate borcanele gogonelele au facut sub coaja niste puncte albe dupa 1-2 saptamani de cand le-am pus (vezi poza). Punctele albe se pot taia cu cutitul si totul e ok (nu sunt superficial pe exterior, nu se duce la spalare).
Compozitia acestor "puncte albe" este un lichid alb. Sa fie mucegai? In rest gogonica are gust f. bun.
Care insa sa fie explicatia pt. a nu pati in viitor la fel? Sarea cu iod? Mararul verde?
Multumesc.
Am pus gogonele(verzi) in saramura la murat. Am fiert apa cu sare si am turnat in borcane.
Reteta folosita:
-borcane de 3 L
-hrean
-piper
-1 ardei (iute)
-foi de dafin
-ceapa
-usturoi
-marar
-cimbru
Gogonelele, care nu plutesc in borcane, au stat inchise cu capac la "cald" (camera neincalzita) 4 saptamani (lipsa camara).
Din pacate desi au ramas tari si miros f. bine, la toate borcanele gogonelele au facut sub coaja niste puncte albe dupa 1-2 saptamani de cand le-am pus (vezi poza). Punctele albe se pot taia cu cutitul si totul e ok (nu sunt superficial pe exterior, nu se duce la spalare).
Compozitia acestor "puncte albe" este un lichid alb. Sa fie mucegai? In rest gogonica are gust f. bun.
Care insa sa fie explicatia pt. a nu pati in viitor la fel? Sarea cu iod? Mararul verde?
Multumesc.
- Fişiere ataşate
-
- Gogo_forum.jpg (165.51 KiB) Vizualizat de 377 ori
- mihair
- cafe-latte
Re: Muraturi
mihair scrie:Salutare am si eu din pacate urmatoarea problema:
Reteta folosita:
-borcane de 3 L
-hrean
-piper
-1 ardei (iute)
-foi de dafin
-ceapa
-usturoi
-marar
-cimbru
Multumesc.
scuza-ma ca am intarziat cu raspunsul, dar a durat pana al luat legatura cu un mare cercetator de la universitate din Michigan ca sa ma sfatui cu el... !
glumesc ! si eu fac muraturi, e adevarat ca eu le pun intai intr-un borcan de 10-12 litrii si cand sunt gata, le trec in borcane de 3-4 litrii si la frigider (am unul pentru chestii din astea...) cu ele. aici la noi e foarte cald, chiar si iarna (minimum si rar 5-6 grade, maximum si des 28-29 grade !). eu nu am auzit sa se puna ceapa, pun sare simpla de bucatarie, din aia mai mare... frunze de telina ca la noi sunt si iarna si marar uscat, pe care am grija sa-l strang dupa ce a inflorit si s-a uscat ! asta da un gust deosebit de bun la muraturi in general. si mai pun si frunze de visin, pe care le am in refrigerator, stranse si puse verzi, inca din iunie-iulie. muraturile pana sunt gata acre, se acopera cu o farfurioara, nu se inchide cu capac, pentru ca in borcan se producu si o mica fermentatie. am uita, eu mai pun si ceva boabe de coriandru si morcovi taiati pe lun si bucati de conopida. mai am grija sa pun si niste betzisoare taiate anume potrivit, pe care le pun sub gatul borcanului (asta pana se fac muraturile, dupa aia, la frigider, nu mai e nevoie de ele...) ca sa presez muraturile sau varza (ca pun si din aia...) ! asta ca sa nu stea, ridicande-se, deasupra apei. si mai pun si 2-3 linguri de otet, nu o sa simti gustul lui, dar ingreuneaza faceri acelui mucegai, care se numeste "floare" !!! si-ti mai vand un secret, ieftin... si anume: o data la 2-3 zile, dupa ce a inceput fermentatia, PRITOCESC tot continutul lichid !!!! in felul asta si amestec mai bine aromele si aerisesc compozitia ! este foarte important !!! torn tot lichidul intr-o oala sau doua, nu cade nimic din borcan, pentru ca sub betzisoare (din alea pe care se pun frigaruile, breo 5-6 , intai in cruce apoi in spatiul ramas) si frunze de telina (americana) si asta impiedica sa cada ceva din borcan. deci, dupa ca am lichidul afara, torn mai de la inaltime in alta oala si chestia asta o fac de 3-4 ori ! dupa asta pun lichidul iar in borcan. si farfuriutza deasupra. acum la petele alea... ! adevarul este ca asa pete nu am vazut decat pe fata unei vecine... dar pe gogonele, nu ! s-ar putea ca sa fi fost putin bolnave, de la bun inceput sau nu le-ai spalat ca lumea. eu inclin sa cred ca aveau ceva boala, nu periculoasa, dar poate in mediul asta sa se dezvolte. altceva nu poate fi, apa sarata si tot ce ai pus tu acolo, nu prea cred ca e de vina ! floare, face deasupra, o iau cu lingura, dar pritocind, sunt sanse mici sa mai faca. da, stiu... multi imi spuneau ca bunica lor facea niste muraturi extraordinare si fara toate gadilelele pe care le fac eu ! ok, asta nu ma impiedica sa le fac ! eu mis absolvent a lui Michigen... !!! data viitoare, ai grija de unde cumperi gogonelele, alegele pe alea care nu au nici un semn pe coaja si cred ca nu o sa mai pateasca ce au pati acum !!! igiena conteaza. restul ai facut cum trebuie. nu e nevoie sa fierbi apa cu sare, dare chiar trebuie fiarta. eu pun sarea dupa ce a fiert apa si amestec un pic. nici nu pun apa peste muraturi asa de fierbinte, o mai las 10-15 minute inainte s-o torn. parerea mea e ca, mai bine pui sa murezi intr-un borcan mai mare si pe urma sa le treci in mai mici !!! nu stiu daca esti un tip religios sau nu... dar asta oricum nu are nici o importantza. sper ca te-am ajutat putin. mi-a facut placere !!! 
-

barboneli - frappuccino