retete de prajituri

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

retete de prajituri

Mesajde abgavrila » Vin Noi 09, 2007 1:03 am

PRAJITURA CU NESS
Blat:
6 oua
6 lg. zahar
6 lg. faina
Se face un blat si se coace in tava unsa .
CREMA DE VANILIE:
5 galbenusuri
8 lg zahar
5 lg. faina
2 cani lapte ½ pachet margarina de vanilie
Se fierbe pe foc pana se ingroasa apoi cand e calduta se adauga margarina.
CREMA NESS:
5 albuse
15 lg zahar
2 lgt. ness
zeama de la ½ lamaie
Albusele se bat spuma cu 5 lg zahar si se incorporeaza cu caramelul obtinut din cele 10 lg. de zahar. Se bate pana se ingroasa apoi se adauga nesul si zeama de lamaie.
ASAMBLAREA:
Pe blatul de pandispan se pune crema de vanilie apoi crema de ness se orneaza cu nuca prajita si macinata.

Maine seara va mai trimit una de week-and.
Ultima oară modificat de abgavrila pe Vin Noi 09, 2007 11:26 am, modificat 1 dată în total.
abgavrila
irish coffee

Mesajde raluk68 » Vin Noi 09, 2007 11:02 am

Scuza-ma, dar crema de vanilie nu contine VANILIE !! :D (asta e ca in studiile despre alimentele alea care pe eticheta scrie ce contin si de fapt inauntru ... nici urma de astfel de ingrediente)
Hai nu te supara pe mine! :)
In ultima perioada imi face placere sa incerc noi retete de prajituri. Unele imi ies, altele ba :D
Uite o praji usoara care-mi iese super buna :

Prajitura cu mere

1/2 pachet de unt
4 oua
1 pahar de 250 ml cu faina
1 pahar de 250 ml cu zahar
1 lingurita cu praf de scortisoara + 1/2 cana cu zahar
1 praf de copt
4-5 mere

Aluataul se face din oua, faina, zahar, unt si praf de copt. Dupa amestec va rezulta o coca moale, care curge.
Se spala si se curata merele de coaja si de casuta de samburi. Se taie feliute si se pun in tava unsa cu unt. Peste ele se toarna o jumatate de cana de zahar amestecat cu scortisoara . Peste se toarna si aluatul
Se coace la foc mediu spre mic aproximativ 40 de minute.
raluk68
frappuccino

Mesajde abgavrila » Vin Noi 09, 2007 11:27 am

Scuze am uitat sa scriu ca margarina e de vanilie.
Am rectificat.
Nu ma suparca mi-ai atras atentia e ok. am omis imi cer scuze.
abgavrila
irish coffee

Mesajde abgavrila » Vin Noi 09, 2007 11:30 am

Super buna si prajitura ta. E desertul preferat de iarna al baietilor mei. Uite partea cu scortisoara e fff buna eu nu puneam asa o sa fac in week-and-ul asta.Multumesc
abgavrila
irish coffee

Mesajde Esis » Vin Noi 09, 2007 4:13 pm

ce gustoasa pare a fi prajitura ta raluk68 abia astept sa o incerc si eu.sper sa nu dau foc la casa.is cam neindemanatica la bucatarie...te anuntz cum mi-a ieshit...pup
Esis
cafe-latte

Mesajde raluk68 » Lun Noi 12, 2007 1:07 pm

Am acasa niste branza dulce, esenta de vanilie, oua, unt .... are cineva o reteta buna ? :D
raluk68
frappuccino

Mesajde marcyu » Lun Noi 12, 2007 4:09 pm

raluk68 scrie:Am acasa niste branza dulce, esenta de vanilie, oua, unt .... are cineva o reteta buna ? :D

hihihi ce tare esti :D
marcyu
frappuccino

Mesajde abgavrila » Lun Noi 12, 2007 4:22 pm

raluk68 scrie:Am acasa niste branza dulce, esenta de vanilie, oua, unt .... are cineva o reteta buna ? :D

AM CEVA IN GENUL UNEI PRAJITURI SPECIFICE PASTELUI PASCA DAR EU ACUM SUNT LA SERVICI SI NU STIU RETETA TI-O TRIMIT MAI PE SEARA DE AKS.
abgavrila
irish coffee

Mesajde anena » Lun Noi 12, 2007 6:05 pm

Cine adora prajitura cu mere, uite aici o reteta gata facuta, doar sa o pui la cuptor.
Se foloseste aluat frantuzesc din comert, congelat, dar, atentie, nu foi de placinta,din acelea multe ,multe, nu, aluat intr-o singura foaie, mai gros.
Se curata 2 kg. de mere, se calesc se pune zahar si scortisora si putin gris. si se lasa la racit.
Se dezgheata aluatul pentru a se pute prelucra, dar sa nu se inmoaie de tot.
Daca foaia este mai mare,se taie in doua si pe fiecare bucata se presara putin gris,dupa care se intind merele si se ruleaza, exact ca o rulada.Marginea spre care se ruleaza trebuie sa ramina fara mere, vreo 2 cm. pentru a se putea lipi de coca.
Dupa ce s-a pus in tava, se cresteaz bucati de 1,5 cm.dar nu se taie pina jos, ci pina la jumatate din grosimea ruladei.
Se da la copt la foc potrivit,iar cind este gata, se scoate si se taie de tot pe locul unde a fost crestata.Rulada trebuie sa fie mai mult calda ,atunci cind se taie, pt. ca, dupa coacere, aluatul va fi crocant si merele moi, si trebuie taiat cu grija ,cit este calda pt. a nu se sfarima.Se tavaleste prin zahar pudra, cit mai bine, si asa calda se poate aranja pe farfurie.
Daca este o foaie de placinta mare, atunci din 2 rulade ies cca.30 buc.Este delicioasa si nu necesita manopera multa.Pofta buna.
anena
frappuccino

Mesajde raluk68 » Lun Noi 12, 2007 6:13 pm

Am si mere acasa! :P
Anena, spune-mi te rog, de ce se foloseste si gris? (eu sint mai tinerica si neexprimentata... :D )
raluk68
frappuccino

Mesajde abgavrila » Lun Noi 12, 2007 6:38 pm

PASCA FARA ALUAT
750 gr branza proaspata
200 gr. Stafide
5 – 6 oua
9 linguri zahar
2 linguri lapte praf (budinca de vanilie)
70 gr.unt topit
200 ml. Smantana
4 linguri de faina
2 – 3 zahar vanilat
coaja de la o lamaie mare
Se amesteca totul + albusurile batute spuma. In cratita de 2 kg se unge si se tapeteaza cu hartie apoi se unge iar. Se coace la foc potrivit aproximativ 60 de minute.
abgavrila
irish coffee

Mesajde raluk68 » Lun Noi 12, 2007 6:40 pm

Uaaauuu!..
Imi ploua in gura deja! :drunken:
raluk68
frappuccino

Mesajde abgavrila » Lun Noi 12, 2007 6:40 pm

raluk68 scrie:Am si mere acasa! :P
Anena, spune-mi te rog, de ce se foloseste si gris? (eu sint mai tinerica si neexprimentata... :D )

ca sa absoarba eventual zeama care se mai lasa de la mere. se poate folosi ff bine si pesmet in locul grisului.
abgavrila
irish coffee

Mesajde abgavrila » Lun Noi 12, 2007 6:42 pm

raluk68 scrie:Uaaauuu!..
Imi ploua in gura deja! :drunken:

sa ne spui cum ti-au iesit.
abgavrila
irish coffee

Mesajde raluk68 » Lun Noi 12, 2007 6:42 pm

Aaaaa!
Ok. Multumesc frumos abgavrila pentru sfaturi si retete! :P
raluk68