Galuste din gris.

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

24 mesaje • Pagina 1 din 21, 2

Galuste din gris.

Mesajde rox-ana » Mie Noi 02, 2005 7:08 pm

Imi place mult de tot supa cu galuste de gris,dar problema este ca nu-mi ies :sad: Nu am probleme sa fac perisoare din carne si nu mi-se lipesc asa cum se intimpla la alte persoane cunoscute de mine,dar galustele de gris ma infurie.Am incercat multe sfaturii primite ,dar nu reusesc sa le fac fara sa mi-se inprastie in supa si ma supar. Am incercat si din faina in loc de gris cum le face o tipa din suceava si tot nu-mi ies.Nu stiu ce sa mai incerc ,ca vreau supa cu galuste si nu-mi ies.Stie cineva o minune pt. a-mi spune sa-mi iasa galustele.10x and have a nice day
rox-ana
mochaccino
 
Mesaje: 359
Membru din: Lun Mar 07, 2005 8:25 pm

Mesajde ginadobrescu » Mie Noi 02, 2005 8:45 pm

Roxana,iti scriu o reteta dintr-o carte de bucate de SILVIA JURCOVAN,nu se poate sa nu-ti iasa galustele.Mie mi-au iesit si-mi ies de 20 de ani si niciodata nu le-am gresit.
"[i5714d2]Un ou,gris o data si jumatate cat greutatea oului(adica pt un ou de 60g sunt necesare 90g gris),o lingura untdelemn(15ml),facultativ"(eu pun mereu).[/i5714d2]
"Supa(circa 2 litri) se pune sa fiarba intr-o cratita de 3l,ca sa aiba suprafata mai mare,deoarece galustele cresc mult la fiert,daca sunt numai cu gris(acestea absorb mai multa supa,ca sa se inmoaie si sa se umfle).Pentru acest motiv,unele persoane le fierb,in prealabil,in apa clocotita cu putina sare si,numai cand sunt fierte,le pun in supa;insa nu vor mai fi asa de gustoase.
Dupa ce albusul s-a batut spuma,se adauga galbenusul si untdelemnul(sau fara untdelemn);se bat de 4-5 ori,ca sa se amestece putin,apoi se pune tot grisul(sau cu 10g mai putin pentru galuste moi).Se amesteca compozitia usor,prin rasturnare,ca sa nu se lase albusul,pana cand se incorporeaza grisul.Nu trebuie sa se amestece prea mult,caci spuma dispare si se intareste compozitia;deci galustele nu vor mai creste si vor ramane tari.Cantitatea de gris nu se adauga pe rand,caci trebuie sa se amestece mai mult.
Galustele se iau numai din marginea compozitiei,modeland dungi cu furculita,udata in supa,ca sa fie mai decorative..Se fierb in clocote mici,cu capacul tras putin intr-o parte,12-15 minute;vor creste frumos,de trei ori cat au fost si vor fi pufoase.Dupa 7-8 minute,galustele se intorc cu furculita in supa.Se completeaza supa,daca a scazut."
Iti doresc succes,nu sta incordata si nici nu-ti fa probleme,ai sa vezi ce galuste bune vei face.
Avatar utilizator
ginadobrescu
irish coffee
 
Mesaje: 1597
Membru din: Dum Aug 21, 2005 7:45 pm

Mesajde Gabi922 » Joi Noi 03, 2005 9:15 am

Nici eu nu stiam sa fac galuste (nu stiu care e pluralul corect :) ), asa ca e un sfat minunat. Merci Gina.
Avatar utilizator
Gabi922
cappuccino
 
Mesaje: 297
Membru din: Lun Feb 14, 2005 8:45 am
Localitate: Iasi

Mesajde anam23 » Joi Noi 03, 2005 1:04 pm

eu habar n-am sa fac dupa reteta. Pun un ou, sare si gris pana mi se pare ca e o pasta consistenta. Iau cu lingurita si pun in supa, la foc mic si las sa se desprinda singura de pe lingurita (desi uneori le mai ajut si eu). Ceea ce m-a invatat o vecina e sa stopesc cu un pic de apa rece supa, dupa ce am pus galutele, asa ies mai pufoase. Am avut noroc pana acum, nu le-am pierdut niciodata in supa
Imagine
Avatar utilizator
anam23
frappuccino
 
Mesaje: 11826
Membru din: Lun Iun 14, 2004 3:41 pm
Localitate: L'ombelico del mondooooo

Mesajde Jelsa » Joi Noi 03, 2005 2:57 pm

salutari, chiar ieri am facut galuste de gris si mi-au iesit grozave, eu pe langa ou, gris pun un varf de cutit de bicarbonat alimentar si tb sa spun ca-mi ies grozave.....imi place sa le fac si mai micute in supa de mazare sau in cea de gulii.Sper ca-ti vor iesi urmand una din retete..........spor si asteptam vesti de la tine....
Apropo eu nu stiu sa fac supa de perisoare :( , poate imi dati voi niste idei, ca-mi place supa respectiva dar, trebuie sa pun burta pe ceva reteta sa o si stiu prepara...merci mult fetelor
Jelsa
cafe-latte
 
Mesaje: 15
Membru din: Lun Oct 24, 2005 1:45 pm

Mesajde rox-ana » Joi Noi 03, 2005 6:04 pm

Iti multumesc mult detot Gina si sper sa-mi iasa ,ca deja salivez :D Dar trebuie sa termin ciorba de pui care am facut-o ieri de pofta de supa ,ciorba ceva... mersi incaodata. pt. Jelsa ,o sa-ti dau o reteta dupa cartea mea 'antica' de Sanda Marin si o sa-ti spun ce mai adaug eu la ciorba de perisoare. Acum reteta . 2l apa,1 l bors,zarzavat de supa(eu pun si ardel rosu,sau verde si putina telina)verdeata,3 rosii(eu pun suc de rosii cumparat)sare,1 galbenus,2 linguri de smintina. Perisoarele: 500 g carne (eu prefer de pui),1 felie piine,2 linguri de orez ,1 ceapa ,1 ou,sare,piper. Se pune la fiert intr-o oala cu apa ,un morcov,un patrunjel si o ceapa,toate taiate marunt,si osul ce ramine de la carne,lasind sa fiarba bine.Se toarna borsul fiert separat si strecurat,se adauga verdeata taiata fin ,rosiile carora li s-au scos semintele si sare.Se lasa sa dea citeva clocote .Se face o tocatura din carne,cu miezul de la o felie de piine muiat si stors bine,se adauga orezul,ceapa tocata fin,un ou,sare,piper.( eu pun in tocatura de perisoare si putin marar si taragon)Se fac perisoarele mici cu mina uda si se pun la fiert in ciorba .Inainte de a servi,se scoate osul din ciorba si se drege cu un galbenus batut cu smintina . Gata .Ti-am spus ce pun eu in plus si nu pun smintina cu galbenus eu ,prefer fidea si pt. un gust mai deosebit pun putin taragon (sper ca am scris bine taragon) O si nu mereu am bors pt. ca magazinul romanesc de aici este prea departe sa cumpar mereu bors ,dar o acresc cu lamiie si bors magic si gata Pofta buna ,spor la treaba si multumesc pt.incurajari la galustele mele.:P
rox-ana
mochaccino
 
Mesaje: 359
Membru din: Lun Mar 07, 2005 8:25 pm

Mesajde Vizitator » Joi Noi 03, 2005 8:24 pm

Eu sunt ardeleanca dupa locul nasterii si al copilariei mele.Se fac supe multe si gustoase in Ardeal,pe langa alte mancaruri.Am crescut cu ele,si cand am incercat sa fac si eu,mi-am cautat -cand n-o aveam pe mamica s-o intreb-,retete din carti de bucate.Nu-i rusine sa cauti in carti,important e sa-ti gasesti ce te multumeste ,si incet, iti dai seama cum vine- ca le pui"din ochi".
M-as bucura sa o scoti la cap pana la urma.
Mult noroc si inima buna,curaj, ca trebuie sa-ti iasa!
Vizitator
 

Mesajde ginadobrescu » Joi Noi 03, 2005 8:28 pm

[i7e3896]Vizitatorul[/i7e3896],sunt eu, ginadobrescu.
O seara buna tuturor!
Avatar utilizator
ginadobrescu
irish coffee
 
Mesaje: 1597
Membru din: Dum Aug 21, 2005 7:45 pm

Mesajde ba_laura » Vin Noi 04, 2005 12:31 am

pentru galuste cu gris spectaculoase : nu le puneti la fiert imediat dupa ce ati terminat amestecul de ingrediente, asteptati vreo 10-15 minute, pana ce incepe grisul sa se umfle...
decat bolnav si sarac, mai bine sanatos si bogat !
Avatar utilizator
ba_laura
espresso
 
Mesaje: 782
Membru din: Vin Mai 20, 2005 8:22 pm
Localitate: cluj

Mesajde genny76 » Vin Noi 04, 2005 12:32 pm

Eu bat albusele separat cu putina sare pe urma pun galbenusele, mai bat putin iar la urma pun gris, cand a fiert supa iau o lingurita de compozitie si o introduc in supa, cada se imprastie mai pun putin gris, apoi fierb supa la foc portivit pana galustele urca deasupra supei si cresc, foarte rar mi s-au intarit, dar mie imi plac si tari, mai ales facute de mine[/b]
Sa ramanem oameni atata timp cat stiinta nu descopera ca suntem altceva.
Avatar utilizator
genny76
espresso
 
Mesaje: 687
Membru din: Dum Iul 17, 2005 9:14 pm
Localitate: timisoara

Mesajde Jelsa » Vin Noi 04, 2005 2:51 pm

mersi Rox-ana, vine weekendul si cred ca-mi voi surprinde iubitul cu o supa grozava de perisoare...
Jelsa
cafe-latte
 
Mesaje: 15
Membru din: Lun Oct 24, 2005 1:45 pm

Mesajde Figovici » Sâm Noi 05, 2005 4:50 pm

:idea: nici mie nu-mi ies galustele si am incercat o multzime de metode si sfaturi dar degeaba.....of of...
Am o prietena buna si decate ori vine la mine in vizita o pun sa-mi fac galuste ca ea e artista...hi hi hi chiar asa oare cand mai vine?
Tot ceea ce se intampla, se intampla pentru ca asa trebuie sa se intample.:coffee2:
Avatar utilizator
Figovici
frappuccino
 
Mesaje: 8338
Membru din: Mar Iun 21, 2005 2:59 pm
Localitate: Tara lu Papura Voda

Mesajde Vizitator » Mie Noi 09, 2005 5:29 pm

Gina am revenit sa-ti mai multumesc inca odata pt. reteta si sa-ti spun ca ieri am facut supa cu galusti si mi-au iesit :D am fost :shock: dar in acelasi timp am explodat de bucurie ca nu mi-sa inprastiat prin supa si ca nu mi-au iesit tari.Si fetei mele ia placut .Sa nu uit sa spun ca am pus putin bicarbonat si le-am si lasat vreo 15 minute sa stea inainte sa le pun in supa asa cum mi-a spus si ba-laura si jelsea. Va multumesc fetelor gospodine :D o sapt. placuta incontinuare.
Vizitator
 

Mesajde rox-ana » Mie Noi 09, 2005 5:38 pm

Eu eram vizitatorul rox-ana :D va salut!
rox-ana
mochaccino
 
Mesaje: 359
Membru din: Lun Mar 07, 2005 8:25 pm

Mesajde ginadobrescu » Mie Noi 09, 2005 10:12 pm

Se pare ca suntem cativa vizitatori...
Sa va fie de bine,incearca o data si fara bicarbonat,doar cu albusurile batute,(sotul meu are probl cu stomacul,si evitam artificiile).
Ma bucur ca ti-au iesit,de acum sigur iti vor iesi toate daca ai incredere in tine!Chiar da rezultate autosugestia,sa stii!
Te pup!
Avatar utilizator
ginadobrescu
irish coffee
 
Mesaje: 1597
Membru din: Dum Aug 21, 2005 7:45 pm

Următorul

24 mesaje • Pagina 1 din 21, 2

Înapoi la In bucatarie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Yahoo [Bot] şi 3 vizitatori

Mesajele postate pe forum sunt opinii personale ale membrilor siteului si nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al site-ului 121.ro. Site-ul 121.ro nu isi asuma responsabilitatea pentru continutul acestora, aceasta responsabilitate apartine celui care posteaza mesajul. Administratorii site-ului isi rezerva dreptul de a edita mesajele conform cu regulamentul forumului.