Rosia Montana - Scrisoare catre Romania

Carti, reviste, povesti, autori, reclame... tot ce e de citit.

Moderatori: dragos6, Night_du, Safari Sunrise, 121

Rosia Montana - Scrisoare catre Romania

Mesajde Night_du » Mie Apr 20, 2011 1:35 pm

Readuc in atentie Rosia Montana. Pt cine nu stie, inca (desi ma indoiesc), o companie canadiana vrea sa exploateze resursele aurifere, care exploatare, tot pt cine nu stie (si aici sunt sigura ca nu toata lumea stie) implica, in procesul tehnologic de extractie, si folosirea cianurilor.
[...]Principiile chimice ale procesuluide cianurare nu s-au schimbat de când au fost descoperite, cu aproape120 de ani în urmã. Minereul este mãcinat sub formã de tulburealã finã,cianura diluatã este amestecatã cu tulburealã în tancuri, într-o perioadã de timp suficientã pentru dizolvarea aurului, în general circa 24 de ore,apoi aurul este îndepãrtat din solutie si turnat în lingouri.[...]

Tot pt cine nu stie, cianura este toxica pt organismele vii, moartea survenind prin sufocare.
[...]Atunci când dozele sunt mai mari, respirația veziculară se blochează imediat, presiunea sanguină descrește, ritmul cardiac scade sub 60 de bătăi pe minut, iar persoana otrăvită ajunge în comă sau se zbate în convulsii. Moartea prin sufocare are loc în câteva minute.[...]

Eu care am trait intr-o zona bine imbibata cu cianuri, cu fumuri toxice de ma sufocam la propriu, stiu ce inseamna cianura, si efectele ei.
Stii ce e aia nor toxic?... Ca o ceata ce coboara pe oras? Stii ce e aia sa-ti arda gatlejul si sa nu mai poti respira? Nu stii. Pt ca nu ai trait unde am trait eu. Eu stiu, si chiar f bine, cum se lasa norul, in cate-o zi, cu presiune mai joasa, peste oras, stiu cum e sa-ti arda gatul, sa iti arda narile, sa ametesti, senzatie de voma. Trebuia sa te adaposteti prin ceva scara de bloc (daca te prindea in oras), sa inchizi geamurile, usile, tot...doar-doar poti reduce ceata ucigasa sa iti intre in casa, sa te afecteze.
Raul care alimenta combinatul (si mai ales partea aurifera) aproape a secat, a capatat nuante rosiatice cu timpul, imprastiind mirosuri pestilentiale, metalice, in tot orasul.

Stiind toate astea, le-am trait pe pielea mea, ma irit pana peste poate ca se gasesc 4-5 muritori de foame sa scrie Scrisoare catre Romania, sa se dea drumul la exploatarea din Rosia Montana....Niste ignoranti.....
Desigur ca accidente, ca cele de la combinatul din Baia Mare, nu e obligatoriu sa existe, dar cianura are exact aceleasi efecte asupra mediului, oriunde s-ar afla combinatul ala.

Ma intreb, ascultand-o pe tanti asta, CE MESERIE CREDE EA CA AR AVEA....LA EXPLOATARE?....CE AR PUTEA MUNCI EA ACOLO?......

Sa nu-mi spuna nimeniiiiiiiiiii ca alta metoda de supravietuire nu exista acolo, asa ceva nu exista, basta sa cauti ceva alternativa.
Asa ca sa nu-mi spuna nimeni ca nu stiu cum e sa traiesti de azi pe maine, si ca sansa lor este exploatarea. Stiu f bineeeee....ce e aia sa traiesti cu pericolul dupa usa, si de contrariu nu ma poate convinge nimeni....

Repet intrebarea de mai sus...ce meserie poate avea tanti aia intr-o eventuala exploatare?...........................................

Scrisoare catre Romania

http://www.scrisoarecatreromania.ro/sanda-lungu.html
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Înapoi la Pofta de lectura, arta, educatie