Scrierea

Carti, reviste, povesti, autori, reclame... tot ce e de citit.

Moderatori: dragos6, Night_du, Safari Sunrise, 121

Mesajde dragos6 » Lun Feb 16, 2009 12:14 pm

Aici aveti o lista cu greselile cele mai frecvente din limba romana, dar si cu variantele corecte. (trebuie sa recunosc: chiar si eu am gasit 2 chestii pe care le foloseam in varianta eronata! :P )
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
dragos6
Rasnita de cafea

Mesajde adada » Lun Feb 16, 2009 5:11 pm

Eu ziceam de zor sarsana in loc de saxana . Multam Dragos , ce-mi place sa-nvat mereu. :P
adada
frappuccino

Re: Scrierea

Mesajde elaga » Mar Aug 24, 2010 11:28 pm

Chestia cu niciun si nici un chiar n-o stiam. Terminasem cu gramatica cand au introdus-o si chiar nu am reusit s-o aprofundez. Buna lista. Lipseste celebrul "bagabont" in loc de "vagabond", "plastelina" in loc de "plastilina", "fonda" in loc de "funda", "roze", "rozi", adj. roz nu are plural si ar mai fi dar nu mi le amintesc acum.
elaga
cafe-latte

Mesajde Night_du » Sâm Aug 28, 2010 3:46 pm

De cand am avut constienta si contiinta lumii exterioare, m-am lovit tot timpul de ideea ca moldovenii (cu eu SUNT) vb gresit....Asa drept si prin urmare, am studiat si mi-am insusit verful a fi, conj per I sg, EU SINT....(si cu siguranta, toti de pe vremea mea, si alti, si alti, moldoveni au ba, l-au invatat la scoala ca si eu SINT)
Venira astia, revolutionarii, care vor sa stearga pe cat posibil toate amitirile comunismului, si schimba reguli dupa cum vor muschii lor. EU SUNT.

Inutil a se incerca SUNT-ul asta din latinescul SUM, dar nu stiu cum sa va spun, cei mai latini dintre latinici, abordeaza SUM-ul ala ca si I...
Daca la sg forma ar fi IO SONO (ceea ce ar indreptati ideea de eu SUNT), iata ca la pl NOI SIAMO, nu mai justifica pe noi SUNTEM.

Cum limba romana este o limba fonetica prin excelenta, vreau sa il vad pe ala care zice, cand se prezinta eu SUNT... Sigurat generatiile de varsta mea folosesc pe SINT-ul ala, oricine orice mi-ar spune.

De ce am adue in discutie SUNT si SINT? Pt ma imbestializeaza ca un mucos care nici nu stie bine ce e aia limba romana si gramatica, se leaga de o chestie cu care s-au educat si familiarizat miiiiiiiiiiiii, sute de miiiiiiiiii de elevi comunisti.

Daca tot mi-se spune ca SINT (il utilizez eu gresit cu sant, stiu asta), deci daca utilizez gresit SINT, sa mi-se aduca argumente logice. Nu noile modificari doar de dragul schimbarii fara suport solid.
Asta ar insemna ca toate diplomele olimpice (la vremea aia) erau date pe idei si reguli gresite de gramatica, ceea ce imi aduce un puternic discomfort. (si legat de discoMfort, sa-mi spuna cineva de ce coMfort, de la engl, comfort, nu este corect, dar este coret coNfort de la franc confort?)

http://www.lucianmilea.ro/blog/educatie ... au-io.html

CONFÓRT s.n. Totalitatea condițiilor materiale care fac o locuință comodă, plăcută și igienică; comoditate a vieții, bunăstare. [< fr. confort, cf. engl. comfort].

(ies, dar mai revin cu articole)
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Mesajde arrom » Mie Sep 14, 2011 12:38 am

Imagine
Dumnezeu nu e in cer,nu-i pe pamint.
Dumnezeu e in inima noastra!
arrom
frappuccino

Mesajde ochelarica. » Mie Sep 14, 2011 11:31 pm

Imagine
nu-i romana, da'-i de ras
ochelarica.
irish coffee

Mesajde Night_du » Mar Oct 18, 2011 3:28 pm

Dragos, fa bine schimba titlul, asa cum era inainte (si trebuia lasat).

Scrierea si vorbirea...limbii romane

Pt ca, uite, se gasesc si materiale audio(-video), nu numai scrise.

Chiar va rog sa ascultati cu atentie.

http://www.romanialibera.ro/multimedia- ... 41432.html
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Mesajde Bucurie » Mar Oct 18, 2011 6:47 pm

Initiasera cei de la TVR (cred) o emisiune .....
In afara hazului pe care îl starneau intervievatii cu raspunsurile lor :)) era(consider eu) foarte educativa fiindcă se învața din gluma.
Probabil nu a avut mare priza la public( dupa statisticile OTV-ului :-D )caci nu era prezentată de vreo demoazela cu spate....
Bucurie
espresso

Mesajde dragos6 » Mar Oct 18, 2011 8:32 pm

Bucurie scrie:...
Probabil nu a avut mare priza la public( dupa statisticile OTV-ului :-D )caci nu era prezentată de vreo demoazela cu spate....

dimpotrivă! avea spate, cu faţa stătea mai rău...
=))
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
dragos6
Rasnita de cafea

Mesajde Bucurie » Mie Oct 19, 2011 12:14 am

Doamneeeeeeeee, cat ești de spumos! :) :-D
Mă așteptăm sa faci vreo remarca la dosul prezentatoarei! :)) =)) =))
Dar acu, dacă mă gândesc.... nici nu știu dacă prezenta un el sau :)) o ea! =))
Bucurie
espresso

Anterior

Înapoi la Pofta de lectura, arta, educatie