CUM SE FACE SUNCA AFUMATA?

Retete, trucuri, sugestii si idei pentru gatit.

Moderatori: dia21, sweetsweet, 121

12 mesaje • Pagina 1 din 1

CUM SE FACE SUNCA AFUMATA?

Mesajde rocsanica21 » Lun Noi 17, 2008 3:06 am

Am o "mica" mare problema,sunt in strainatate de ceva timp si duc dorul afumaturilor,am idee cum se fac,dar nu am facut niciodata,problema e ca nu stiu cu ce fel de lemn trebuiesc afumate(inafara de lenm de prun,aici e foarte greu de gasit)am mai citit tot pe internet ca se poate afuma si cu rumegus,dar nu stiu din ce fel de lemn trebuie sa fie rumegusul.Am nevoie de reteta pt sunca afumata si carnati.
trebuie sa gasesc ceva ce ma caracterizeaza,mai caut!.....
rocsanica21
cappuccino
 
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 3:56 pm
Localitate: vaslui

Mesajde lucik » Lun Noi 17, 2008 1:33 pm

Cred ca te referi la slaninutza afumata, nu la sunca, aceasta din urma fiind cu totul altceva... daca ai rabdare pana maine, caut intr-o carte de bucate traditionale (acasa) si-ti spun ! Nu e foarte usor, din cate imi amintesc de la ai mei, dar probabil ca nu ti se va parea greu avand in vedere ca ti-e pofta si dor, nu ?
Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca şi cum n-ar fi fost vreodată (P.B. Shelley)
Avatar utilizator
lucik
cappuccino
 
Mesaje: 273
Membru din: Mie Oct 18, 2006 1:09 pm
Localitate: cu picioarele pe pamant

Mesajde dragos6 » Lun Noi 17, 2008 2:52 pm

sunt totusi zone in tara unde se spune sunca tocmai slaninei afumate!
Imagine
We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
Avatar utilizator
dragos6
Rasnita de cafea
 
Mesaje: 11091
Membru din: Lun Ian 10, 2005 11:19 am
Localitate: Bucuresti

Mesajde lucik » Lun Noi 17, 2008 2:56 pm

da, aceleasi zone unde "blana" inseamna scandura... :) (banuiesc ca "alanina" a iesit numai din graba si pt ca "a" e imediat lana "s" :D )
Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca şi cum n-ar fi fost vreodată (P.B. Shelley)
Avatar utilizator
lucik
cappuccino
 
Mesaje: 273
Membru din: Mie Oct 18, 2006 1:09 pm
Localitate: cu picioarele pe pamant

Mesajde lucik » Lun Noi 17, 2008 2:57 pm

ptiu ! eram lupul moralist - langa, nu lana...
Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca şi cum n-ar fi fost vreodată (P.B. Shelley)
Avatar utilizator
lucik
cappuccino
 
Mesaje: 273
Membru din: Mie Oct 18, 2006 1:09 pm
Localitate: cu picioarele pe pamant

Mesajde Sidy » Lun Noi 17, 2008 4:37 pm

[URL=http://picfu.net/d2c594e]Imagine[/URL

asta e sunca la noi...se da la afumat la lemn de brad ,dupa 6 saptamani de stat in sare...
Avatar utilizator
Sidy
espresso
 
Mesaje: 843
Membru din: Dum Aug 31, 2008 11:43 am
Localitate: Oradea

Mesajde rocsanica21 » Lun Noi 17, 2008 4:45 pm

credeti-ma ca nu am nevoie de lexicul cuvantului,ci de reteta si pot avea rabdare inca o zi ,dar am mare nevoie de reteta!
trebuie sa gasesc ceva ce ma caracterizeaza,mai caut!.....
rocsanica21
cappuccino
 
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 3:56 pm
Localitate: vaslui

Mesajde rocsanica21 » Lun Noi 17, 2008 7:39 pm

e atat de greu de facut sunca pt afumat de nu imi da nimeni nic un raspuns?
trebuie sa gasesc ceva ce ma caracterizeaza,mai caut!.....
rocsanica21
cappuccino
 
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 3:56 pm
Localitate: vaslui

Mesajde barboneli » Mar Noi 18, 2008 8:13 am

rocsanica21 scrie:e atat de greu de facut sunca pt afumat de nu imi da nimeni nic un raspuns?


:shock: Shezi ghine si ai rabdare o tzara...! :cool: Pana sa ajungem la reteta si cum se face, da o fuga pana la primul magazin unde au afumaturi si ia-ti de acolo ce-ti place!!! Nu scrii in ce tzara esti, nu scri daca stai la oras sau la sat, nu scri daca stai la bloc sau la casa cu curte..., si vi cu graba asta ca nu mai poti fara afumatura!!! In primul rand iti trebuie o afumatoare si daca nu ai, poti sa faci in baie ! :cool: Fara un dispozitiv in care sa pui si carnea si focul (fumul) nu poti sa afumezi !!! Ca lemn, poti sa pui cam orice, in sat la mine nu se foloseste lemnul de brad sau orice alt rasinos, din cauza rasinei, care cand arde elimina niste substante nu prea sanatoase. Deci orice lemn de esentza TARE ! De aia vroiam sa stiu tzara! Nu, nu e simplu sa faci si in nici un caz nu pana poimaine! Am o carte pe care pot sa ti-o trimit la o eventuala adresa de e-mail, daca te intereseaza, eu ii zic biblia mea, e scrisa de Radu Roman, un tip care a adunat acolo retete de carnati si de afumatura, plus inca un milion de alte chesti legate de haleala. Asa ca hotarastete, iei de la carciuma afumatura sau inca mai vrei s-o faci singura...??? :? :cool:
Avatar utilizator
barboneli
frappuccino
 
Mesaje: 18271
Membru din: Lun Aug 28, 2006 7:41 am

Mesajde lucik » Mar Noi 18, 2008 8:59 am

asadar... se pun bucatile de slanina, frecate in prealabil cu sare grunjoasa (de sac), pe pat de sare intr-o covata din lemn (gasesti asa ceva prin alte tari ?); se pune generos sare si deasupra si se tine acolo cateva saptamani, pana isi ia sarea de care are nevoie. De-abia dupa aceea se agata la distanta suficienta una de alta, in afumatoare. Fumul trebuie sa fie moale, sa dureze cca o saptamana, si-l poti face din rumegus de fag (e de esenta tare, nu ?). Deci, daca te apuci de treaba de pe acuma, poti avea slanina afumata de Craciun... dar pt astampararea poftei, ia-ti matale ceva de gata din supermarket, ca e imposibil sa nu gasesti. La carnati si la sunca postata de o doamna mai sus, e treaba si mai complicata, asa ca nu ma bag... Carnatii trebuie sa aiba cam 3 kg de carne macra de porc (unii amesteca si vita, dupa plac) si cam 1,5 kg de grasime (tot slanina) si multe "mirosuri" gen boia, piper, cimbru, usturoi (la cantitatea de mai sus cam 3 capatani). Carnea se toaca iar slanina cica se taie bucatele, ca dac-o toci iese prin carnatz cand il prajesti... Succes si rabdare !
Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca şi cum n-ar fi fost vreodată (P.B. Shelley)
Avatar utilizator
lucik
cappuccino
 
Mesaje: 273
Membru din: Mie Oct 18, 2006 1:09 pm
Localitate: cu picioarele pe pamant

Mesajde rocsanica21 » Mar Noi 18, 2008 8:48 pm

se vede ca am de raspuns la cateva intrebari.deci:"strainatatea"de care vb se numeste grecia,stau la bloc,dar o data ce am intrebat cum se face afumatura,inseamna ca am posibilitatea de a afuma,adica am afumatoare,rustica cei drept,dintr-un butoi de tabla bineinteles curat fara mirosuri si substante straine si o curte unde o pot aseza,ca doar nu am sa afum in mijlocul salonului."afumatura" din supermarket nu e de fapt afumatura pt-ca astia aici nu afuma ci pun in otet si nu e buna.daca mi-ar placea nu as mai cauta sa fac eu afumatura chiar daca dureaza mult.anu trecut am fost de sarbatori acasa si nu le-am dus lipsa dar anul asta vin parintii la mine si vreau sa le fac o masa cu specific romanesc de craciun,ca de revelion sa le servesc mancaruri grecesti sa vada diferenta.ma intereseaza cartea aceea cu multe retete cu si despre afumatura si alte produce de "iarna",adresa mea de mail este rocsanica21@yahoo.com
trebuie sa gasesc ceva ce ma caracterizeaza,mai caut!.....
rocsanica21
cappuccino
 
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Mar 22, 2008 3:56 pm
Localitate: vaslui

Mesajde Sidy » Joi Noi 20, 2008 7:54 am

Avatar utilizator
Sidy
espresso
 
Mesaje: 843
Membru din: Dum Aug 31, 2008 11:43 am
Localitate: Oradea


12 mesaje • Pagina 1 din 1

Înapoi la In bucatarie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

Mesajele postate pe forum sunt opinii personale ale membrilor siteului si nu reprezinta in nici un fel punctul de vedere al site-ului 121.ro. Site-ul 121.ro nu isi asuma responsabilitatea pentru continutul acestora, aceasta responsabilitate apartine celui care posteaza mesajul. Administratorii site-ului isi rezerva dreptul de a edita mesajele conform cu regulamentul forumului.