Retete cu plante medicinale

Probleme de sanatate si raspunsuri la ele

Moderatori: dragos6, Night_du, paagli, 121

Retete cu plante medicinale

Mesajde Night_du » Joi Noi 24, 2011 10:48 pm

Topicul se vrea a fi topic de informare. Cum bine se va vedea, in posturile urmatoare, plantele medicinale se pot utiliza si in bucatarie, si, desigur, si in cosmetica.

Veti vedea retete obisnuite, de bucatarie, si retele care tin mai putin de bucatarie.
Acestea din urma (alifii, pomezi, uleiuri, etc) nu tin loc de medicament absolut, topicul nu se doreste a fi contrar medicinii alopate.

El vrea doar sa va aduca la cunostinta puterea binefacatoare a naturii.
Este adevarat ca natura fu utilizata pt mii de ani, inaintea aparitiei medicinii moderne, dar si atunci, secretele naturii erau la indemana putinilor....vraci, samani, tamaduitori, au cum vreti sa le spuneti.

Repet ce spuneam la topicul referitor la sanatate din natura, retetele nu inlocuiesc vizita la medic. Faceti-va vizitele necesare, nu neglijati.
Desigur, daca aveti un medic homeopat prin imprejurimi, folositi-l.
:)

Retete cu hamei

Si pt ca tot am vazut proprietatile medicinale ale hameiului, hai se vedem si ce se poate prepara...cu hamei.
Recoltarea lastarilor este destul de dificila, pt ca se agata de haine, de maini, de absolut tot.
Se aduna lastarii noi, din apr-mai, de maxim 20 cm.

Sunt absolut deliciosi. Merita incercat.

Si iata, deci....

Ciorba de hamei

Durata: 120 minute
Complexitate: redusa

Ingrediente: 1/2 kg hamei, 1/2 kg rosii sau suc de rosii, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, 100 ml smantana, frunze de patrunjel, telina, oase afumate.

Mod de preparare:
I. Se recolteaza numai virfurile lujerilor fragezi, care se rup usor, circa 7-8 cm de la virf, cu frunzulitele aferente. Se spala bine ca si urzicile si manunchiurile se taie in bucati de cite 3-4 cm lungime. Oasele afumate se fierb in circa 1 1/2 l apa rece cu o ceapa taiata marunt. Dupa cca o ora, se adauga hameiul si se fierbe pana cand se inmoaie (cca 30 minute). Se pregateste sosul romanesc astfel: faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pana cand capata culoarea maro-deschis, amestecand ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugand untdelemnul si o ceapa rasa fin, un varf de lingurita cu boia dulce, amestecandu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma. Se adauga, apoi, cate putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se varsa peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar. Dupa ce a fiert cateva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cate putin si se drege cu smantana.

II. Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel: Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla. Cand clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completandu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga sare daca este necesar. Dupa ce a fiert cateva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smantana. Ciorba se acreste cu sucul de rosii se aromeaza si se drege cum s-a aratat in reteta precedenta. Se poate pregati si fara sos. Cand hameiul este fiert, cu sau fara carne sau cu oase afumate, ciorba se acreste cu bors, suc de rosii sau cu alta substanta acra, se sareaza si se lasa sa mai fiarba cateva clocote. Apoi, se ia de pe foc si se drege dupa una din variantele aratate la inceputul capitolului. Pentru aroma se adauga leustean sau patrunjel si telina.
Ultima oară modificat de Night_du pe Vin Noi 25, 2011 2:49 am, modificat 1 dată în total.
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Re: Retete cu hamei

Mesajde Night_du » Joi Noi 24, 2011 10:48 pm

Risotto cu hamei (adica orez cu hamei....pilaf cu hamei)

Ingrediente

-2 linguri ulei de masline
-o ceapa mica
-1 pahar vin alb
-1 legatura de hamei (150/200 g )
-2 pahare orez
-1 cubulet knor
-apa
-sare
-piper
-o nuca de margarina

Portii: 4Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

Mod de preparare

-puneti la incalzit 1 l apa cu un cubulet de k'nor vegetal
-taiati ceapa marunt si puneti-o la calit impreuna cu cotoarele de hemei taiate bastonase de cca 2 cm,adaugati orezul si lasati sa se caleasca un pic ( pana absoarbe tot uleiul),stingeti cu un pahar de vin alb si lasati sa se evapore,adaugati apa pe rand (cate un polonic)si mestecati la foc mic.
-cand orezul e aproape copt,adaugati varfuriele de hemei taiate la fel ca si cotoarele.potriviti de sare si piper.cand orezul este copt,luati de pe foc si adaugati margarina.
-Fereste-te de cel ce-ti cere un deget. Si nu ii da toata mana. Pt ca iti va lua tot bratul si tot impotriva ta se va rascula, atunci cand vrei sa-ti iei mana inapoi....

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Joi Noi 24, 2011 10:49 pm

Omleta simpla cu hamei

Cand spuneam hamei, ma gandeam numai la bere.Nu mi-l inchipuiam si in farfurie, nu numai in halba.
In bucatarie se folosesc varfurile fragede a lastarilor de hamei.Daca ar fi sa fac o comparatie, l-as compara cu sparanghelul.

Imagine

Il puteti folosi la ciorbe (asa cum mi-a spus mama ca facea bunica) sau tras simplu in ulei sau unt si servit langa un ou ochi.Eu l-am pus intr-o fritatta si cu restul, maine fac un risotto.

Imagine

Am calit o ceapa mica in ulei, am adaugat hameiul si o cescuta de apa.Am acoperit si am lasat cateva minute.

Am batut bine 4 oua, am adaugat doua trei linguri de parmezan ras si am turnat peste lastarii de hamei.Cu ajutorul unei farfurii, am intors omleta pe cealalata parte si am mai lasat cateva minute.

Imagine

Imagine

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Joi Noi 24, 2011 10:49 pm

Bors de urzici cu hamei

Timp de gătire 60 Minute
Complexitate Redusă

Ingrediente
1 kg urzici, 1/2 kg hamei, 4 cepe, 1 lingura orez, sare, 1 litru bors

Mod de preparare
Urzicile alese si bine spalate se pun la fiert in apa clocotita cu sare si ceapa taiata marunt. Orezul si virfurile de hamei se adauga in momentul cind urzicile sint fierte numai pe jumatate. Borsul se adauga la urma, dupa ce au fiert toate zarzavaturile si se potriveste de acru dupa gust.

Mod de servire
Se serveste fie simplu, fie dres cu galbenus de ou si smintina

Night_du
simply the best

Re: Retete cu plante medicinale

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:51 am

Salata de Troscot

100 g de troscot tanar, 25 g de ceapa verde, 1 ou.

Troscotul se oprește 2-3 minute, se taie mărunt, se amesteca cu ceapa tocata și cu ou fiert tare și tocat mărunt, se drege cu ulei vegetal.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:51 am

Salata cu Sulfina

25 g de sulfina, 25 g de ceapa verde, 50 g de castraveți proaspeți, 1 ou, 25 g de ulei vegetal.

Ramurile tinere și frunzele de sulfina se taie, la ele se adaugă castraveții tăiați, ceapa verde, oul fiert tare, se amesteca, se drege cu ulei vegetal.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:52 am

.
Retete cu urzica

Salata de Trifoi, Urzica și Ceapa Verde

50 g de trifoi, 50 g de frunze de urzica, 25 g de ceapa verde, 5 g de smântâna, 15 g de ulei vegetal.

Frunzele de urzica se pun în apa clocotita pe 2 minute, frunzele și florile de trifoi și ceapa verde se spală în apa rece, toate se taie mărunt, se freacă ușor cu o lingura de lemn, se amesteca, se drege cu smântâna și ulei vegetal.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:53 am

Salata de Urzica, Brusture și Cartofi

50 g de frunze de urzica, 100 g de frunze de brusture tinere, 1/2 de ou, 100 g de cartofi fierti, 15 g de marar si patrunjel verde, 25 g de ulei vegetal.

Frunzele tinere de urzica și de brusture se introduc în apa care fierbe pentru 2 minute, se strecoară, se clătesc cu apa rece, se usucă cu un șervețel, se taie mărunt, se adaugă oul fiert tare și tăiat mărunt și cartofii tăiați în romburi mici, se drege cu ulei vegetal, se garnisește cu mărar și pătrunjel verde.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:55 am

Budinca de orez cu urzici

Tipul retetei: Antreuri
Numarul de portii: 6
Timpul de preparare: 15 Minut(e)
Timpul de gatire: 35 Minut(e)
Dificultate: Foarte usor

Ingrediente:

1/2 kg urzici
1 ceasca de orez
75 g unt
100 g mozzarella rasa
2 oua + 1 albus
1 lingurita boia de ardei dulce
1 lingurita faina
1 catel usturoi pisat
sare
piper
rozmarin, cimbrisor si menta 2-3 fire mici
unt pentru uns vasul si o lingura de pesmet pentru tapetare

Preparare:

Curatam si spala in apa multa urzicile, apoi le fierbem in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-au fiert le scurgem si le tocam. Amestecam urzicile cu 25 g unt pe care il topim, 30 g mozzarella rasa, boia de ardei, usturoi si faina. Asezonam cu sare si piper si amestecam astfel incat se se omogenizeze compozitia. Amestecam apoi cu albusul batut spuma. Orezul fiert il amestecam cu 50 g mozzarella rasa, restul de unt topit, sare si verdeturi tocate. Punem apoi cele 2 oua batute si amestecam pentru omgenizare.

Ungem un vas termorezistent cu un unt si il tapetam cu pesmet. Punem jumatate din cantitatea de orez in vas, o intindem, apoi punem un strat de urzici, terminand cu stratul de orez peste care presaram restul de mozzarella rasa.

Coacem budinca la 180° C timp de 35 de minute, sau pana se rumeneste mozzarella. O lasam o ora sa se odihneasca inainte sa o servim.
Musafirii mei au mancat budinca pe post de garnirnitura langa cotelete de porc aromat in bere si au fost foarte incantati.
Pofta buna!

(revenim la urzici mai incolo)
.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:56 am

Salata de Măcriș, Traista Ciobanului și Cicoare

20 g de frunze de măcriș, 50 g de traista-ciobanului, 5 g de frunze de cicoare, 4 g de ceapa verde, 1/2 de ou, 5 g de smântâna, 5 g de ulei vegetal.

Frunzele proaspete de măcriș, cicoare și traista ciobanului se spală, se toaca, la ele se adaugă ceapa verde tocata mărunt, ou fiert tare, tăiat mărunt, apoi se drege cu smântâna și ulei vegetal.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:57 am

Salata de Galbenele, Castraveți și Ceapa Verde

25 g de flori de galbenele, 50 g de castraveți proaspeți, 25 g de ceapa verde, 1/2 de ou, mărar verde, 25 g de smântâna.

Florile de galbenele și ceapa verde se spală în apa rece, se toaca mărunt, la ele se adaugă castraveții tăiați, se toarnă smântâna, se presară mărar tocat mărunt, se garnisește cu ou fiert tare și tăiat felioare.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:59 am

Salata cu Angelica

60 g de angelica, 50 g de țelina, 50 g de mere, 25 g de ulei vegetal, mărar și pătrunjel.

Ramurile și frunzele tinere de anghelica, rădăcina de țelina, merele curățate de coaja și semințe se taie, se amesteca, se drege cu ulei vegetal, se presară cu mărar și pătrunjel verde.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 2:59 am

Salata de Varza cu Angelica

Ingrediente:

200 g de varza, 100 g de frunze de angelica, 50 g de morcovi, 25 g de ceapa verde, 25 g de ulei vegetal.

Mod de Preparare:

Varza se toaca, la ea se adaugă frunzele de anghelica tocate mărunt sau făcute praf din frunze uscate, morcovii tăiați mărunt, ceapa verde, se amesteca, se drege cu ulei vegetal.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 3:03 am

Salata de Sovarf

Ingrediente:

25 g de frunze proaspete de sovarf sau 5 g de praf de sovarf uscat, 100 g de morcovi, 50 g de mere, 25 g de ceapa verde, 25 g de smântâna.

Mod de Preparare
:

Morcovii și merele curățate se dau prin răzătoare, frunzele de sovarf și ceapa se taie, se amesteca, se drege cu smântâna, se prepara cu mărar și pătrunjel verde.

Night_du
simply the best

Mesajde Night_du » Vin Noi 25, 2011 3:03 am

Alifii

Alifie de Ceapa

Alifia de ceapa se folosește pentru preîntâmpinarea apariției ridurilor pe fata și pentru înlăturarea celor deja apărute. Aceasta alifie consta din: suc de ceapa – 30 g, miere, suc de crin alb (Lilium candidum) și ceapa alba - câte 30 g, totul se încălzește într-un vas de lut la foc încet, apoi se amesteca cu o lingura de lemn pana se răcește.

Alifie de Păpădie

Alifia de păpădie se recomanda pentru tratarea eczemei. Se prepara astfel: faina de păpădie se amesteca cu mierea.

Alifie de Linte

Alifia de linte se recomanda pentru tratarea arsurilor. Se prepara astfel: faina de linte se amesteca cu unt (în proporție de 1:1) și se tine 24 de ore.

Pentru tratarea plăgilor se recomanda alifia preparata din 1 lingura de faina de linte, 1 gălbenuș de ou, 1 lingura de ulei de măsline.

Alifie de Frunze de Nuc

Alifia din frunze de nuc se folosește extern, pentru tratarea plăgilor și ulcerelor de pe piele. Se prepara astfel: se iau 100 g de frunze proaspete de nuc la 200 ml de ulei de măsline și se lasă sa stea 20 de zile, se filtrează.

Alifie de Dafin

Alifia de dafin se folosește în calitate de remediu extern în cazuri de artrite, miozite, nevralgie. Se prepara astfel: praful din frunze de dafin se amesteca cu unt sau ulei de măsline în proporție de 1:2.

Alifie de Cimbru

Alifia de cimbru se folosește pentru reumatism acut, plăgi, ulcere și în alte boli ale pielii. Se prepara astfel: se ia praf de planta și un substrat în proporție de 1:5 sau tinctura (ori decoct) îngroșata si se amesteca cu substratul în proporție de 1:4.

Alifie din Frunze de Curmal

Alifia din frunze de curmal se aplica pe tumori, abcese, focare purulente. Se prepara astfel: frunzele proaspete de curmal se amesteca cu ulei de măsline (în proporție de 1:5), se încălzesc pana la temperatura de +90 grade C, se lasă sa stea 10 zile, se filtrează.

Alifie de Pătlagina

Alifia de pătlagina se folosește pentru tratarea plăgilor purulente (s-a remarcat întreruperea rapida a eliminării puroiului, epitelizarea și cicatrizarea suprafeței plăgilor). Se prepara astfel: se iau 10 g de frunze uscate și fărâmițate de pătlagina, se amesteca cu 100 g de ulei de piersic si se pune la loc cald, după care se filtrează.

Alifie de Țelina

Alifia de țelina se folosește pentru tratarea unor plăgi și ulcere. Se iau 30 g de frunze de țelina făcute praf și 50 g de unt proaspăt, se amesteca și se lasă în frigider pentru 1 zi.

In adenom de prostata se recomanda: praf din semințe de țelina și miere în proporție de 1:1. Se bea câte 1 lingurița de 3-4 ori pe zi în cazul unor micțiuni îngreunate.

Alifie de Mere

Pentru cicatrizarea plăgilor, a zgârieturilor, fisurilor, inclusiv a celor de pe buze și de pe mameloane, un remediu bun este alifia de mere, care consta din unt (sau grăsime) amestecata cu mere rase.

Night_du
simply the best

Următorul

Înapoi la Sanatate