Ai fost copil comunist? Povesteste ceva :)
Moderatori: dragos6, Safari Sunrise
Ai fost copil comunist? Povesteste ceva :)
recunosc, titlul l-am "preluat" din alta parte, dar tocmai pentru ca mi se pare o idee haioasa. hai sa ne reamintim ce traznai faceam in copilarie! (parca acum am fi mai cuminti...)
cea mai misto gluma facuta de mine mi se pare asta:
la ora de franceza, aveam teza. io n-a prea aveam treaba cu franceza, facusem acasa cu o doamna foarte severa care imi bagase bine in cap tot ce se poate invata despre limba asta. colegii ma rugau sa-i ajut... dar ce-mi trecu mie prin cap? iau o bucatica de hartie si scriu pe ea "poisson d'avril![*]" (era pe la inceputul lui aprilie) si o mototolesc in palma, iar cand o vad pe profa ca se uita spre mine, ma prefacui c-o 'ascund' in banca... vine to'ar'sa radioasa spre mine:
si aia a fost. pe urma o fi zambit si dumneaei... macar nu mi-a afectat nota; a fost corecta din punctul asta de vedere.
---------------------
* = pacaleala de 1 aprilie!
cea mai misto gluma facuta de mine mi se pare asta:
la ora de franceza, aveam teza. io n-a prea aveam treaba cu franceza, facusem acasa cu o doamna foarte severa care imi bagase bine in cap tot ce se poate invata despre limba asta. colegii ma rugau sa-i ajut... dar ce-mi trecu mie prin cap? iau o bucatica de hartie si scriu pe ea "poisson d'avril![*]" (era pe la inceputul lui aprilie) si o mototolesc in palma, iar cand o vad pe profa ca se uita spre mine, ma prefacui c-o 'ascund' in banca... vine to'ar'sa radioasa spre mine:
- "dragos, scoate ce ai in banca!"
"n-am to'ar'sa nimic..."
"hai mai, ca am vazut!"
- "ai terminat teza?"
"de juma' de ora..."
"da-o 'ncoa si iesi afara! derbedeule..."
si aia a fost. pe urma o fi zambit si dumneaei... macar nu mi-a afectat nota; a fost corecta din punctul asta de vedere.
---------------------
* = pacaleala de 1 aprilie!
Ultima oară modificat de dragos6 pe Vin Aug 29, 2008 11:15 am, modificat 1 dată în total.

We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone...
-

dragos6 - Rasnita de cafea
eu nu mi-am pacalit profa de 1 aprilie, dar cel mai mult uram practica agricola care incepea la 15 septembrie si se termina o data cu prima zapada si mergeam la cules de rosii si depanusat porumb...si munceam, mai..
In viata exista doua tragedii. Una e sa obtii ceea ce doresti cealalta sa nu obtii(G.B.S)
-

dorina17 - blue eyes
da tovarasi si eu am fost o comunista soim al patriei find tot ca si voi cu portocaliu si albastru{oare de ce PD a ales portocaliul?}caci daca poarta blugi se vede ce doctrina au
am fost si la manastirea Putna la o mare festivitate unde am fost facuta pionier
si am purtat si eu snur rosu!
am fost si in intimpinarea tovarasului nostru iubit si aveam un cerc la mijlocul braului cat mine de mare si dansam si cantam:
CEAUSESCU ROMANIA OCROTESC COPILARIA!
am fost si eu la munci patriotice la sera dar cel mai tare era cand maturam strazile orasului ca niste vrednici tovarasi in devenire,si tare-mi placeau zilele cand eram la cules de fructe de padure era distractie pe bune
offf ce vremuri,ce amintiri!
am fost si in intimpinarea tovarasului nostru iubit si aveam un cerc la mijlocul braului cat mine de mare si dansam si cantam:
CEAUSESCU ROMANIA OCROTESC COPILARIA!
am fost si eu la munci patriotice la sera dar cel mai tare era cand maturam strazile orasului ca niste vrednici tovarasi in devenire,si tare-mi placeau zilele cand eram la cules de fructe de padure era distractie pe bune
-

Saga - frappuccino
O amintire placuta a fost ziua in care am fost facuta pioner... ce emotii... ce mandrie... si era cam frigutz... Mama, ca sa nu-mi fie frig mi-a dat pe sub pantalonasi... chiar daca trebuia sa purtam fustitele albastre si cu multe pliuri... ciorapei rosii:)) cred ca se gandea ca se vor asorta cu cravata:)) si asa a si fost caci Tovarasa invatatoare ne-a pus pe fete sa ramanem in ciorapei si eu eram in mijlocul pozei cu ciorapi rosii... toate celelalte fete - nu aveau mame la fel de inventive ca a mea- aveau ciorapei albi.... asa de draga mi-e poza aceea:))
"Daca n-am avea atatea defecte, nu ne-ar face atata placere sa le observam pe ale celorlalti." (La Rochefoucauld)
-

chuchy2000 - espresso
cea mai draga amintire despre pioneri o am "prinsa" intr-o poza.
sunt in clasa a treia, 26 la sfarsit de an, tunsa proaspat scurt scurt (ca plecam in tabara),fara cercei (tot din cauza taberei) cu o coronita pe cap mai mare decat mine in fusta scurta, mamma mia, pe timpurile alea eram cea mai mica si mai pricajita de la mine din clasa
sunt in clasa a treia, 26 la sfarsit de an, tunsa proaspat scurt scurt (ca plecam in tabara),fara cercei (tot din cauza taberei) cu o coronita pe cap mai mare decat mine in fusta scurta, mamma mia, pe timpurile alea eram cea mai mica si mai pricajita de la mine din clasa

-

anam23 - frappuccino
Imi amintesc ca era in anul doi de liceu si am fost selectata dintre toate liceele, eu si un baiat din alt liceu, sa oferim flori tovarasei si tovarasului, cu ocazia unei vizite in orasul nostru.
Inainte cu citeva zile, nu mai stiu exact cite, am fost dusi amindoi la spital si ne-au fost facute o serie intreaga de analize, inclusiv coprologicul.Asta m-a distrat cel mai mult.In seara dinaintea venirii perechii presidentiale, am fost luati de la domiciliile noastre si am dormit intr-un internat sub paza securista.Eram insotiti si la toaleta si peste tot.
Nu mai stiu exact ce feelinguri am avut,decit ca imi doream sa se termine odata si sa merg acasa, imi era dor de mama.
In rest eram o copila destul de noncomformista, ca sa ma adaptez la regulile pe care le impunea sistemul de invatamint de la aceea ora.Aveam merite datorita faptului ca invatam bine, eram o buna solista, o buna sportiva, dar niciodata meritele mele nu veneau din indeplinirea sarcinilor scolare sau extrascolare ca pionier, ca utecist.Am fost presedinta de detasament, dar nu pentru mult timp, am fost secretara de utc, dar nu pentru mult timp,iar cind am devenit om al muncii, partidul nu a considerat prezenta mea in rindurile lui ca fiind necesara, cu atit mai putin indispensabila.Deci membru de partid nu am fost.
Inainte cu citeva zile, nu mai stiu exact cite, am fost dusi amindoi la spital si ne-au fost facute o serie intreaga de analize, inclusiv coprologicul.Asta m-a distrat cel mai mult.In seara dinaintea venirii perechii presidentiale, am fost luati de la domiciliile noastre si am dormit intr-un internat sub paza securista.Eram insotiti si la toaleta si peste tot.
Nu mai stiu exact ce feelinguri am avut,decit ca imi doream sa se termine odata si sa merg acasa, imi era dor de mama.
In rest eram o copila destul de noncomformista, ca sa ma adaptez la regulile pe care le impunea sistemul de invatamint de la aceea ora.Aveam merite datorita faptului ca invatam bine, eram o buna solista, o buna sportiva, dar niciodata meritele mele nu veneau din indeplinirea sarcinilor scolare sau extrascolare ca pionier, ca utecist.Am fost presedinta de detasament, dar nu pentru mult timp, am fost secretara de utc, dar nu pentru mult timp,iar cind am devenit om al muncii, partidul nu a considerat prezenta mea in rindurile lui ca fiind necesara, cu atit mai putin indispensabila.Deci membru de partid nu am fost.
- anena
- frappuccino
Si mie mi-au venit in minte cateva franturi :
1. Cum nu aveam niciodata cordeluta la scoala si cum pliam la repezeala cate o foaie de hartie din caiet si o prindeam in par cu agrafe imprumutate de la colege .
2. La scoala eram la nemti si aveau sasii niste penare frumoaaaseeee foc : cu doua fermoare sau cu magneti , primite de la rude din Germania .Atata puteam sa fiu de invidioasa pe pixurile lor si stilourile cu patroane de muream acolo...
. Mi-ar fi cumparat si mie mama, dar de unde ?
Va dati seama ca m-am razbunat acum ?Fiu-meu are cele mai frumoase penare care se exista
, stilouri, pixuri ....tot ce vad vederos in librarie ii cumpar. Las' sa aiba el ca io m-am ofticat destul !
3. Bananele ....primele mele banane mancate. Nu mai stiu ce varsta aveam dar am stat si eu la coada la banane. Mai stiti ce verzi erau si iti dadeau numai 2 kg / persoana . Am ajuns cu ele acasa si mama le-a pus in camara , sa se coaca si mi-a zis sa merg la joaca ca nu-s bune. Io ? Pe furis m-am dus in camara si am sterpelit una si am mancat-o ....groaznica ...tin minte ca am stat mult si bine , in hol, pe intuneric ...vreo cateva ore ...cu o rabdare stoica ....si am asteptat sa se coaca bananele ...pana m-a gasit mama si m-a luat de acolo.
. Acuma rad dar ....cand ii povestesc lui fiu-meu ce gust avea guma de mestecat romaneasca ...se uita la mine ca la masini straine ! Si ce ma ofticam ca nu faceam baloane cu ea!
Si ar mai fi tone de amintiri ...unele frumoase ...altele penibile . Mai imi vine in cap perioada de camp din fiecare an . Voi mai stiti cum adunam cartofi sau morcovi ? Ce ne distram in autobuze , pe drum pana pe camp si inapoi ? Pai am invatat acolo la cantece ...super era !!!Si aveam cizme de cauciuc si genti de-alea verzi de la masti ....
1. Cum nu aveam niciodata cordeluta la scoala si cum pliam la repezeala cate o foaie de hartie din caiet si o prindeam in par cu agrafe imprumutate de la colege .
2. La scoala eram la nemti si aveau sasii niste penare frumoaaaseeee foc : cu doua fermoare sau cu magneti , primite de la rude din Germania .Atata puteam sa fiu de invidioasa pe pixurile lor si stilourile cu patroane de muream acolo...
Va dati seama ca m-am razbunat acum ?Fiu-meu are cele mai frumoase penare care se exista
3. Bananele ....primele mele banane mancate. Nu mai stiu ce varsta aveam dar am stat si eu la coada la banane. Mai stiti ce verzi erau si iti dadeau numai 2 kg / persoana . Am ajuns cu ele acasa si mama le-a pus in camara , sa se coaca si mi-a zis sa merg la joaca ca nu-s bune. Io ? Pe furis m-am dus in camara si am sterpelit una si am mancat-o ....groaznica ...tin minte ca am stat mult si bine , in hol, pe intuneric ...vreo cateva ore ...cu o rabdare stoica ....si am asteptat sa se coaca bananele ...pana m-a gasit mama si m-a luat de acolo.
Si ar mai fi tone de amintiri ...unele frumoase ...altele penibile . Mai imi vine in cap perioada de camp din fiecare an . Voi mai stiti cum adunam cartofi sau morcovi ? Ce ne distram in autobuze , pe drum pana pe camp si inapoi ? Pai am invatat acolo la cantece ...super era !!!Si aveam cizme de cauciuc si genti de-alea verzi de la masti ....
-

Adriana - frappuccino
prea ati luat 'ad literam' titlul... nu era vorba ce ati facut in calitate de "comunisti", ci doar in epoca lor. 

-

dragos6 scrie:prea ati luat 'ad literam' titlul... nu era vorba ce ati facut in calitate de "comunisti", ci doar in epoca lor.
Pai nu e tot una? Indiferent ca ai fost utecist, membru de partid sau soim al patriei, ai facut exact ceea ce ai fost.Cred ca toti am fost comunisti,cu statut sau fara,atita timp cit am trait in acei ani.Chiar daca in sufletul nostru am simtit altceva decit promova doctrina comunista, vremurile in care am trait ne-au caracterizat actiunile noastre?Nu crezi?
- anena
- frappuccino
eu, in calitate de pionier fruntas si comandant de detasament, cu poza pusa la loc de cinste pe panoul de onoare al scolii, am .... pictat peretii scolii (un fel de grafitti), cu o vopsea fluorescenta (imi adusese tata si eram tare mandra ca nu mai avea nici un copil
) ... sa nu credeti ca era cine stie ce desen artistic, doar niste mazgalituri si ceva obscenitati
desi a doua zi am mers la scoala ca un ingeras, minunandu-ma in rand cu ceilalti copii de aparitiile de pe peretii scolii, bineinteles ca m-au "detectat" imediat ... a urmat sedinta mare, din aia cu careu in curtea scolii ... si apoi, am spalat peretii scolii (pe care ulterior biata mama i-a si varuit) ... si apoi, poza mea, cu buretele si cu caldarea in mana, spaland peretii scolii, a ajuns pe panoul cu .... infractori ...
desi tot anul am trait cu frica ca nu ma mai primesc la pionieri, intr-un final, m-au iertat datorita invatatoarei mele, care a insistat ca nu se poate sa nu iau premiul I, ca sunt, totusi, cea mai buna din clasa
) ... sa nu credeti ca era cine stie ce desen artistic, doar niste mazgalituri si ceva obscenitati desi a doua zi am mers la scoala ca un ingeras, minunandu-ma in rand cu ceilalti copii de aparitiile de pe peretii scolii, bineinteles ca m-au "detectat" imediat ... a urmat sedinta mare, din aia cu careu in curtea scolii ... si apoi, am spalat peretii scolii (pe care ulterior biata mama i-a si varuit) ... si apoi, poza mea, cu buretele si cu caldarea in mana, spaland peretii scolii, a ajuns pe panoul cu .... infractori ...
desi tot anul am trait cu frica ca nu ma mai primesc la pionieri, intr-un final, m-au iertat datorita invatatoarei mele, care a insistat ca nu se poate sa nu iau premiul I, ca sunt, totusi, cea mai buna din clasa
hasi khusi meye ... sukhi meye
-

paagli - frappuccino
marcyu scrie:eu una n-am prins vremurile alea, si tare bine-mi pare
-sa nu-mi sariti in cap-![]()
Doamne fereste, de ce?
n-are cum sa-ti para bine ca nu sti cum a fost..noi am iubit vremurile acelea pentru ca ne-am iubit copilaria,pentru mine au fost vremuri lipsite de griji si am cunoscut ordinea si disciplina si educatia si respectul
pai, dragos, eu am luat add literam ca nu-mi amintesc ispravi din scoala....aveam grija sa recuperez acasa
In viata exista doua tragedii. Una e sa obtii ceea ce doresti cealalta sa nu obtii(G.B.S)
-

dorina17 - blue eyes
Nici eu nu am prins mare lucru din acea perioada, dar tare rau mi-a mai parut cand am trecut in cls a 5-a si diriginta ne-a spus ca nu mai suntem obligati sa purtam sarafan si ca cel mai bine ar fi sa venim fiecare cu ce avem, imbracati
, muream de drag cand o vedeam pe sora mea mai mare mergand la liceu cu acel sarafan bleumarin.
, muream de drag cand o vedeam pe sora mea mai mare mergand la liceu cu acel sarafan bleumarin.-

ela 24 - frappuccino
anena scrie:Pai nu e tot una? Indiferent ca ai fost utecist, membru de partid sau soim al patriei, ai facut exact ceea ce ai fost.Cred ca toti am fost comunisti,cu statut sau fara,atita timp cit am trait in acei ani.Chiar daca in sufletul nostru am simtit altceva decit promova doctrina comunista, vremurile in care am trait ne-au caracterizat actiunile noastre?Nu crezi?
pai... nu e!
io de pilda eram comunist doar in faptul ca-mi iubeam tara si n-as fi plecat (citeste: fugit) in ruptul capului. dar nici nu-i condamnam cu manie proletara pe cei care profitau de vreo "fisura" a sistemului.
ba chiar m-am luat in gura odata, ca utecist (secretar cu sportul si turismul in sectia mea) pentru ca m-am opus unei astfel de infierari; la fel m-am luat cu unu' in gura pentru ca trebuia la un moment dat sa infieram religia. atuci le-am zis bancu' ala cu preotu' si securistu:
- cica un securist incerca sa convinga un popa ca nu exista Dumnezeu. atunci popa ii zice unui tigan:
- bai mandeo, ha or de la taica si injura-l pe omu' asta cum stii tu mai urat, ca iti iert eu pacatu! si incepe tiganu:
- Pastele si Dumnezeii si cristelnita si asa mai departe...
- de ce te superi, "tovarasu", ca omu asta te-a injurat doar de lucruri care NU EXISTA!
normal ca n-am mai ramas mult timp 'secretar'...
vremurile alea m-au facut doar sa inteleg perfect cand george orwell vorbea despre "big brother", "double thought" si "double speak"...

-

Eu pe de o parte nu mai vreau sa-mi aduc aminte de cozile interminabile la care stateam ore intregi(in provincie pana si painea era rationalizata si cu toate astea tot era o mare de oameni care se strangea la coada)...dar aveam timp sa stam la cozi iar noi copiii nu o luam chiar ca pe o corvoada desi de multe ori ieseam cam inghiontiti dar triumfatori ca am scapat de coada...nu mai vreau sa-mi amintesc serile(multe,nu le mai stiu numarul) cand ne faceam lectiile la lumanare....dar am invatat carte si acum ma tot uit la tinerii care se vaita cat de grea e viata...dar ies din scoli mai analfabeti decat ti-ai putea imagina...pe vremea copilariei mele imi amintesc de oameni care nu stiau sa scrie macar dar se exprimau muuuult mai corect decat "titratii" zilelor noastre....imi amintesc ca exista respect iar sistemul de valori era cu totul altul decat cel promovat astazi,ca atunci nu-ti puteai "cumpara notele cu sarsanaua" ce sa mai vorbesc de diplome universitare...imi amintesc de nesuferitele controale inopinate care se faceu prin clase spre a descoperi"vinovatele fara cordeluta,nr. matricol,par neimpletit..."pentru care riscai un punct la purtare...si da practica agricola care era o tortura ingrozitoare pentru copii de oras care nu aveau bunici la tara si fusesera crescuti cu rochite de matase si pantofiori de lac...nu stiu daca ati prins chestia asta dar noi avem niste uniforme bleumarin cu care ne imbracam la orele de practica cu basca si pe care ne puneau sa le purtam la practica...imi amintesc de unii dintre profesorii care ne-au calauzit pasii,adevarati dascali care puneau suflet in ceea ce faceau si care considerau o reusita personala admiterea la facultate a elevilor in care investisera INCREDERE...oameni carora le sorbeai vorbele la ore neindraznind parca sa rasuflii de teama de a nu pierde cumva vre-un cuvant...desi materia era destul de dificila pentru cineva care abia-i descifra tainele.....in COMUNISM am invatat ce inseamna VALOARE, RESPECT, RESPONSABILITATE, tot atunci am invatat ca fara "sa transpiri" nu obtii nimic... nu deplang acele vremuri ci numai privesc cu tristete catre un viitor in care nu stiu cum o sa ne mai putem invata copii ca valoarea unui om nu se masoara in marimea gramezii de bani pe care o are...
- ilioara
- cafe-latte
Înapoi la Totul despre forumisti