Cianura pentru un suras

scris de dana, 02.08.2012   

Fac pariu ca nu exista om in Romania care sa nu fi citit macar o carte de Agatha Christie. Si sa o gaseasca reconfortanta, combinatia dintre batranici si crime fiind una potrivita cu orice ora a zilei. Insa mai putini pot spune ca stiu scrierile autoarei Rodica Ojog Brasoveanu si este mare pacat. Latura neaosa a romanelor sale politste fiind savuroasa.

Cianura pentru un suras face parte din seria romanelor politiste care o au drept personaj principal pe Melania Lupu, dupa multi aceasta adunand cele mai reusite scrieri ale Rodicai Ojog Brasoveanu. Melania Lupu este o doamna aproape de senectute, lipsita de simt moral, cu o imaginatie practica si de o inteligenta ascutita, care se da in vant dupa senzational. Din aceasta combinatie iese un potential infractor. Singurul lucru care o mai tine in frau este faptul ca nu are prea mari oportunitati de a calca stramb, caci altfel nimic nu ar mai opri-o.

In Cianura pentru un suras Melania Lupu ti se dezvaluie treptat. Initial nu era altceva decat unul dintre suspecti, o batranica aproape senila care vorbeste singura, isi petrece mare parte a timpului spunand povesti motanului din dotare si crede ca o bomboana poate indulci orice situatie. Ce conteaza ca ai un mort in dulap? Principalul este sa multumesti frumos si sa nu iti lingi degetele dupa ce ai inghitit-o. Pe parcurs insa se dovedeste a fi diabolica, fara nicio tresarire pentru bietele victime. Nu este ea ucigasul in mod direct, dar daca este pusa in postura de a ajuta pe cineva, atunci va fi atrasa de partea negativa. Probabil pentru ca este mai palpitant, iar castigul material este pe masura riscului.

O alta latura care imi place este faptul ca nu se simte comunismul in aceste scrieri politiste. E ca si cum te-ai uita la Patraulea si gasca sa de pungasi. Nu gasesti incrancenarea actuala fata de perioada respectiva, ca si cum atunci oamenii nu traiau, ci doar supravietuiau organelor partidului. Sper ca v-am convins si urmatoarea calatorie cu metroul nu va va printe fara un roman al Rodicai Ojog Brasoveanu in mana. Aveti de unde alege, a scris 35.

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te