Inteligenta emotionala – Daniel Goleman

scris de hotcity, 16.02.2013   

Daniel Goleman este autorul volumului Inteligenta emotionala, o carte ce va marca atat psihologia, modul de a intelege anumite probleme psihologice dar si strategiile de abordare a dezvoltarii personale. Goleman pune in discutie creditul absolut acordat pana in acel moment coeficientului de inteligenta IQ, si atrage atentia asupra importantei pe care o are inteligenta emotionala EQ pe care el o considera mult mai importanta pentru reusita sociala a unui individ.

Spre deosebire de coeficientul de inteligenta care e nativ si poate fi imbunatatit intr-o mica masura, inteligenta emotionala inseamna in primul rand constientizare, autodisciplina, empatie si nu in ultimul rand capacitatea de a te raporta just la tot ceea ce te inconjoara, de a nu te lasa coplesit de emotii, fie ele pozitive sau negative. Pentru ca lucrurile nu sunt intotdeauna atat de simple precum par si pentru ca de multe ori deprinderile noastre initiale nu sunt cele mai sanatoase, exista o serie de cursuri si programe de educatie ce tin cont de principiile inteligentei emotionale. 

Mai mult, marile companii si-au modificat criteriile de angajare, tinand cont de aceste aptitudini specifice ce tin de inteligenta emotionala, in timp ce o serie de organziatii au pus la punct politici sociale si programe de integrare infractorilor plecand de la dezvoltarea inteligentei personale a acestora.

Inteligenta Emotionala, volumul lui Daniel Goleman e o experienta interesanta care va va transforma cu siguranta. Chiar daca cele mai mult de 400 de pagini pot parea dezarmante, autorul foloseste un limbaj putin sofisticat iar exemplele la care face apel fac lectura mai mult decat interesanta.

Cititorul are de parcurs 16 capitole impartite in 5 parti, precedate de note si anexe explicative. Cand a fi destept e o prostie, Cunoaste-te pe tine insuti, Aptitudinea de a stapani, Dusmani intimi, Conducand cu inima, Trauma si reinvatarea emotionala, Temperamentul nu este predestinat, Costurile analfabetismului emotional sunt doar cateva dintre capitolele interesante ale acestui volum.

Ceea ce face si mai interesanta lucrarea e modul in care Daniel Goleman o structureaza, fiecare capitol abordand punctual o serie de probleme, in subcapitole relativ scurte ce epuizeaza pe rand cate o problema.

Cei interesati pot comanda cartea pe siteul Curtea Veche Publishing, iar cei care nu sunt convinsi inca, o pot consulta aici.

Pentru a sublinia, daca mai e nevoie, rolul pe care il joaca inteligenta emotionala, in viziunea lui Daniel Goleman, in viata noastra, as incepe cu faptul ca dincolo de inteligenta nativa a fiecaruia dintre noi, succesul personal, si mai mult de atat, multumirea cu care ne traim viata, tine de fapt de inteligenta emotionala, de modul in care ne intelegem pe noi insine si in care stim sa ne raportam just la realitate, fara false asteptari, fara emotii negative gratuite.

O persoana imatura emotional poate avea probleme atat in relatiile profesionale, cat si in cele de familie, si, mai grav poate dezvolta o serie de tulburari ce risca sa ii puna in pericol sanatatea sau viata.

Noi am mai discutat despre importanta emotiilor atunci cand prezentam volumul Libertatea Emotionala de Judith Orloff.  

A citit cineva volumul lui Daniel Goleman? Va e familiar conceptul de inteligenta emotionala?

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te