Istoria divortului

scris de livia, 20.10.2010   

Divortul inseamna incalcarea promisiunilor pe care cei doi le-au facut in momentul ceremoniei de casatorie, hotarand sa nu mai stea impreuna pana cand moartea ii va desparti si sa anuleze orice contract care ii leaga unul de celalalt.

Divortul dateaza de la inceputurile casatoriei, Voltaire ironiza acest act spunand ca el a aparut chiar cu cateva saptamani mai devreme decat casatoria. Originile ideii de divort se gasesc in antichitate, unde un magistrat hotara daca motivele sunt suficiente pentru a te desparti de cineva, lucru care se intampla si in ziua de azi, numai ca la un mod mult mai complicat. De asemenea, in perioada Imperiului Roman, cuplurile puteau renunta la casatorie prin propria vointa si asta era suficient.  

Deoarece conceptul de romantism a aparut tarziu, in perioada evului mediu, odata cu trubadurii, in casatorie nu existau prea multe probleme si oamenii nu prea divortau. In antichitate, divorturile erau extrem de rare, acest lucru mentinandu-se si in ziua de azi, in unele culturi. Mai mult de atat, dupa secolul X, divortul a fost interzis cu desavarsire in cultura occidentala, casatoria fiind obligatorie pe viata. Cei doi se puteau desparti, insa nu la un mod legal.  

In general, de-a lungul istoriei, casatoria a fost privita ca pe un aranjament intre familii, de multe ori pe motive economice, cei implicati neavand dreptul sa se revolte sau sa ia singuri o decizie, lucru pe care de altfel nici nu prea-l concepeau, de aceea ideea de divort nu era luata in considerare, mai ales ca erau implicate foarte mult familiile celor doi si asta insemna sa se ajunga la adevarate scandaluri intre familii.  

Faptul ca mariajul a fost transformat de biserica intr-un act sfant, prin faptul ca preotii conduceau ceremoniile de casatorie, facea ca ideea de divort sa para o adevarata blasfemie. In 1563, Conciliul de la Trent a decretat ca toate casatoriile sa se oficieze in fata unui preot si a unor martori, lucru care aducea mai multa putere bisericii in viata de cuplu.  

In cultura occidentala, spre deosebire de alte culturi, divortul a facut istorie incepand chiar cu secolul XVI, in ciuda interdictiilor bisericii, si a devenit o practica sociala destul de frecventa. Daca in evul mediu motivele de divort erau lepra, preacurvia, nebunia, absenta ind elungata a partenerului, in secolul nostru motivele s-au mai schimbat, transformandu-se mai ales in nepotrivire de caracter si bineinteles adulter, practica la fel de veche ca si mariajul.

De-a lungul timpului, cu cat s-a institutionalizat mai mult actul casatoriei, cu atat oamenii si-au dorit mai mult sa iasa din aceasta institutionalizare. Actul de mariaj introdus de lordul Hardwicke in 1753, prin care se spunea ca toate casatoriile trebuie legalizate de biserica, altfel ele nu sunt valide, care a transformat casatoria intr-un act, nu a adus mai multa stabilitate pentru cupluri, dimpotriva divorturile erau in crestere.    

Era moderna a divortului in cultura occidentala, a inceput abia la sfarsitul secolului XIX, mai ales ca in multe tari, de exemplu in Anglia , biserica nu facea mari eforturi sa legalizeze divortul. Daca tineai mortis sa divortezi, ajungeai, in unele zone din Anglia , sa ceri un act de la parlament, situatie care nu era prea vesela.  

Americanii au fost cei care au spart gheata, intre anii 1867 si 1906 numarul de divorturi crescand de la 10.000 de divorturi pe an la 72.000. In secolele XX si XXI, divortul a devenit atat de raspandit incat nu mai surprinde pe nimeni o asemenea decizie, chiar daca implicatiile psihice sunt foarte puternice. Mai multe detalii despre istoria divortului gasiti aici.  

Un studiu realizat in Anglia in 2004 a aratat ca pe primul loc ca motiv de divort se situeaza detasat relatiile extraconjugale, in care barbatii sunt vinovati in 75% din cazuri. Acest motiv este urmat de constrangeri familiale, abuz psihic si fizic, criza varstei a doua, dependenta de alcool si droguri si, pe ultimul loc, dependenta de job. De asemenea, studiul a mai aratat ca 93% din cazurile de divort sunt cerute de femei. O rata a divorturilor in lume gasiti aici si mai multe detalii despre divort aici

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te