Meseria de ceasornicar

scris de Sabina Petrescu   
Meseria de ceasornicar
Publicat la data de
Trecerea timpului era masurata zgomotos in atelierul de ceasornicarie al bunicului meu, de catre o sumedenie de ceasuri, cesulete, pendule, ceasuri cu cuc, cesuri desteptatoare. Asta cu aproape 20 si ceva de ani in urma. Intre timp, atat atelierele de ceasornicarie, cat si meseria de ceasornicar s-au schimbat enorm. Am vorbit despre acestea cu Mihai Ceciu, maestru ceasornicar, fondator al laboratorului de ceasornicarie Antic Horologivm si al primului magazin de ceasuri de lux pre-owned. Asa cum a subliniat in duscutia noastra Dl. Ceciu, ceasul nu mai este de mult timp doar un instrument de masurare al timpului, ci a devenit un accesoriu. Mai multe despre meseria de doctor al ceasurilor, cititi in interviu.
de Sabina Petrescu

1. Cum ati ales meseria de ceasornicar?

Mihai Ceciu: A fost un hobby care a devenit pasiune.[...] Asa a fost sa fie. Veneam de la facultate si din autobuz am vazut un atelier de ceasornicarie vechi vechi, ponosit, plin de praf in care era un batranel si mi-am zis ca ma duc saptamana viitoare sa ii spun ca ii fac atelierul frumos si el sa ma invete sa repar ceasuri [..] El mi-a spus ca nu ma poate invata [...] si mi-a recomandat un alt ceasornicar unde, fara exagerare, dar intr-un an de zile de lucru am devenit mai bun decat el. Si atunci faceam lucrari mult mai delicate, eram mult mai meticulos, le acordam mai multa atentie. Am avut norocul sa am un mester caruia ii placea compania prietenilor prin baruri si ma lasa la locul de munca [...] si a trebuit sa gasesc solutii sa repar acele ceasuri. Am avut un bun simt tehnic, mi-au iesit lucrarile. A fost ideea incoltita, acum vreo 15 ani, sa cunosc un anume mediu, o fabrica, un atelier de buna calitate ca sa compar cu ceea ce faceam eu, sa stiu la ce nivel eram. Apoi, cam toata ascensiunea mea a fost cu gandul de a fi cel mai bun.

2. Unde erati cand avea loc acesta intamplare?

Mihai Ceciu: In Ploiesti... Apoi am venit in Bucuresti, m-am apucat de o alta scoala, UPB nu era ce imi doream, am facut Mecanica Fina si lucram ca asistent service la un magazin specializat in ceasuri si datorita lor am avut ocazia sa plec la Omega, in Elvetia. A fost un curs de specializare, dar experienta a fost coplesitoare, nu doar prin aparatele pe care lucrau, dar mediul in care lucrau, extrem de curat, aparatele de verificare a ceasurilor, sistemul de lucru m-au impresionat si mi-au schimbat complet stilul de lucru. In doua saptamani, care au parut a fi fost un an de zile de experienta, mi-am schimbat complet perceptia asupra meseriei. Au urmt alte cursuri la firme mari din Elvetia. M-am interesat care sunt cele mai bune scoli, am avut ambitia sa merg cu resurse proprii la cea mai mare scoala de orologerie din Elvetia, Wostep. Sincer, cred ca vreo 3 ani de zile am muncit 14-16 ore pe zi. Economiseam bani ca sa pot plati scoala in Elvetia. Dupa Wostep s-au deschis toate usile si acum am un dosar cu ofertele din industria de ceasuri din Elvetia si cu alte oferte [...] la care nici nu visam sa ajung vreodata. Am analizat insa ce e mai bine sa fac. Sa lucrez pentru un brand...te duci la una dintre cele mai mari firme din lume si repari ani de zile acelasi mecanism. Te plafonezi. Practic nicio firma nu poate sa iti ofere ceea ce iti ofera un service independent. Deci m-am gandit, 'ce fac?, merg acolo sau imi deschid un service in Romania?' [...]Am ales sa muncesc aici si nu am gresit deloc, profesional vorbind. Am primit lucrari cu totul exceptionale, ulterior, si financiar incepe sa se maturizeze piata...

3. Daca vrei sa devii ceasornicar in Romania, care sunt pasii?

Mihai Ceciu: In primul rand trebuie sa ai bun simt tehnic, sa ai precizie, o vedere buna si ar trebui sa stai ca si uncenic cel putin un an de zile pe langa un ceasornicar si sa furi meserie. E mult mai bine sa furi meseria [...] dupa care ar trebui urmate obligatoriu cursuri mici, de o saptmana, de doua zile... cu mici specializari[...]. Noi deschidem o scoala de ceasornicarie. Chiar pregatim asta, se lucreaza la o sala de curs. In noiembrie plec in Elvetia la un curs la Wostep, un training de traineri pentru a putea preda. Voi preda eu, o sa aduc profesori din Elvetia, am vorbit cu cineva de la British Horological Institute, cu doi profesori de la fabrica de mecanisme din Munchen, cred ca sunt posibile si alte cursuri cu profesori de la Wostep [...] noi ne dorim sa cream ceasornicari, asta inseamna un timp indelungat, adica un curs de 1 an sau de 2 ani. Imi doresc sa fac asta pentru ca laboratorul se dezvolta, avem nevoie de ceasornicari. Nu vreau sa iau oameni care au 30 de ani experienta in Romania, dar o experienta gresita.

4. Spuneati ca veti deschide aceasta scoala in curand...

Mihai Ceciu: In ianuarie o sa incepem sa echipam sala cu mese, retroproiectoare, cu calculatoare, microscoape, etc. Pentru ca nu vor fi multe locuri, maxim 8 sau 10. Nu va fi ca la scoala, cate 30. Pentru ca trebuie sa il inveti pe fiecare in parte. Sper sa primim niste sponsorizari de la firme mari care au nevoie de ceasornicari buni. Exista mai multe variante: sa castige o bursa, sa lucreze pentru un anume magazin. Vor mai fi si cursuri speciale care vor fi platite, insa copiii de 16-18 ani care vor sa urmeze scoala, nu vor plati. Eu am platit enorm pentru scoala facuta in Elvetia. Pentru mine a fost cumplit de costisitor sa fac scoala respectiva. Aici sper sa nu fie costisitor, oricum vin si satisfactiile materiale din aceasta meserie.

5. In ce fel s-a schimbat perceptia asupra meseriei de ceasornicar? Ce era in trecut, ce mai e acum? In trecut era ceva normal sa mergi la ceasornicar, acum lumea pur si simplu inlocuieste ceasul.
© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

1 Comentarii
 • gravatar
  marculescu vasile 2014-09-07 16:19:38    [Raspunde]

  Buna ziua,
  Doresc sa ma inscriu si eu la cursuri de ceasornicarie in Bucuresti.

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te