Narcisismul- o 'boala' a omului postmodern?

scris de Marina Rasnoveanu, 10.05.2010   

S-a intamplat vreodata sa ti se reclame faptul ca te iubesti prea mult uitand sa ii apreciezi si pe ceilalti? Ai avut momente in care increderea exagerata a celor din jurul tau te-a inhibat, numindu-i narcisisti? Folosim des acest cuvant. Punem etichete usor, fiind apoi chiar noi catalogati astfel de catre oameni care nu stiu ce inseamna si ce implica exact narcisismul.
de Marina Rasnoveanu


In zilele noastre narcisismul se confunda si chiar se impleteste cu alte cutume ale unei societati ce promoveaza ideea ca iubirea de sine si increderea impinsa la limitele admise sunt cele care ne ajuta sa reusim. Daca este sau nu asa, depinde de mediul in care traim sau de propria scara de valori pe care ne-am construit-o in timp.

Cu narcisismul este, insa, o alta poveste. Probabil ca majoritatea dintre noi tinde sa creada ca oricine se iubeste exagerat pe sine este un narcisist. Acest 'simptom' nu este, insa, suficient si nici definitoriu.

Legendele tanarului Narcis, 'creatorul' narcisismului
Cuvantul 'narcisism' provine din legenda chipesului Narcis, fiul nimfei Liriope si al raului Cephios. Se spune ca, privindu-si fata intr-un izvor, acesta s-a indragostit de propria oglindire, nemaiputand iubi pe altcineva si gasindu-si sfarsitul in apele izvorului ce ii oferea zi de zi bucati dintr-o iubire imposibila, maladiva. Nici macar izvorul nu a ramas indiferent la drama tanarului, la moartea acestuia, pe mal crescand o floare pe care noi o numim astazi narcisa.

De-a lungul timpului s-au mai vehiculat si alte legende de acest fel, scriitori sau oamenii de rand contribuind la frumusetea si misterul acestora.

O alta poveste inainteaza ipoteza conform careia Narcis ar fi avut o sora geamana, Narcisa, care se inecase in apele izvorului in a carui oglindire tanarul avea sa o regaseasca dupa ani de zile. Dar, cum nici aceasta revedere nu putea fi infaptuita in plan real, baiatul moare de durere, in locul acela rasarind o narcisa.

Oscar Wilde sau Paulo Coelho sunt doi scriitori care au incercat sa dea o alta conotatie acestui mit, incercand sa il prezinte pe Narcis ca pe o victima a firii umane.

Morala din aceasta legenda este ca, de fapt, oricat de altruisti ne-am crede, fiecare are o doza de egoism si, chiar atunci cand iubim, atractia este tot una de natura duala.

Ne nastem sau devenim narcisisti?
Psihologii spun ca avem cu totii un gram de narcisism inca din copilarie, atunci cand fenomene ca deceptiile, schimbarile bruste in mediul cunoscut noua, divergentele familiale pot fi cele care, in timp, pot adanci si permanentiza aceasta problema.

Narcisismul are la baza si survine in urma unor astfel de conflicte interioare si/sau exterioare, adolescentul si ulterior adultul nefiind in stare sa gestioneze si sa accepte deziluziile. Asadar, de la o accentuata lipsa de incredere in sine in primii ani de adolescenta la o infatuare si sfidare vizibila in viitor, nu este decat un pas.

Care sunt semnele pentru a cataloga pe cineva drept narcisist?
Dupa cum am spus mai sus, o grija si o iubire accentuata fata de propria persoana nu sunt indeajuns pentru a pune eticheta de 'narcisist'. Pe langa acestea, exista si alte semne definitorii:

Afiseaza un aer de superioritate, conturata atat prin gesturi, cuvinte, dar si prin pozitia corpului. Un narcisit va transmite ideea ca este doar un observator relaxat gata sa vaneze orice greseala.

Atunci cand discuta, stabileste contact vizual, privindu-si in ochi interlocutorul cu scopul precis de a-l intimida, si nu pentru a stabili o empatie cu acesta. Considera ca totul i se cuvine, avand cerinte foarte mari de la cei din jurul lui. Astfel, crede ca trebuie sa i se ofere intotdeauna tratament preferential, chiar si in detrimentul celorlalti.

Are atitutidini contradictorii, in functie de propriile interese. Multi cred ca narcisistii se comporta cu toata lumea la fel: superior, infatuat si sfidator. De multe ori, insa, atunci cand vede in celalalt o amenintare se poarta excesiv de frumos, complimentandu-l si incercand sa si-l apropie, insa la un nivel superficial.

Nu se poate atasa de nimeni si nimic. Este de la sine inteles ca orice legatura mai profunda il va speria, de vreme ce inca din copilarie este convins ca toate relatiile sau prieteniile se termina printr-o dezamagire la un moment dat. Acesta este si motivul pentru care nu vrea sa se implice, ramanand un outsider si evadand mai mult in lumea sa interioara.

Citeste continuarea articolului in pagina 2.

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te