Puterea actorului, tehnica Ivana Chubbuck

scris de livia, 06.05.2011   

“Munca multa si asumarea riscurilor reprezinta formula succesului in lumea filmului si a actoriei. Pare destul de simplu, dar ati fi surprinsi cat de lenesi sunt multi dintre actori si cat de precauti sunt cand vine vorba de a lua atitudine. Le este teama sa nu supere pe directorul de casting, producatorii, scenaristii etc. Niciodata sa nu va lasati condusi in viata. Alegerile indraznete si curajul reprezinta atuuri puternice care iti asigura succesul in orice domeniu.”

Un singur film de succes care te-a avut ca protagonist in rolul principal sau in unul din rolurile secundare, nu garanteaza in mod automat si succesul pe termen lung. Cel putin, asa spune Ivana Chubbuck una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate profesoare de actorie de la Hollywood.

Ivana Chubbuck este o fost actrita de origine rusa, care de mai bine de 20 de ani traieste in Los Angeles alaturi de familia sa, si preda actoria. Ivana Chubbuck este fondatoarea si directorul studioului ce ii poarta numele, precum si autoarea unei tehnici de actorie in 12 pasi, adoptata atat de incepatori cat si de vedetele deja consecrate. In studioul de actorie al Ivanei Chubbuck au pasit de-a lungul timpului o serie de tineri, care in timp au devenit vedete de talie internationala si au fost rasplatiti cu numeroase premii si distinctii: Halle Berry, Brad Pitt, Charlize Theron, Terence Howard, Jake Gyllenhaal, Elisabeth Shue, Catherine Keener, Kate Hudson, Jon Voight si Djimon Honsou.

De asemenea Ivana a lucrat si cu Jim Carrey, Radha Mitchell, Eva Mendes, Kate Bosworth, James Franco, Sienna Miller, Carrie-Anne Moss, Garry Shandling, Jessica Biel, Amy Brenneman, Gerard Butler, Mia Kirshner, Jesse Metcalfe, precum si cu Monica Barladeanu, despre care Ivana are numai cuvinte de lauda.

Iata ce spun si fostii elevi despre Ivana Chubbuck. Halle Berry cunoscuta din “Swordfish” sau “Monsters Ball” declara ca: “Ivana Chubbuck este cea mai buna profesoara de actorie a secolului 21. Cunostintele sale despre natura umana, combinate cu abilitatea de a le impartasi studentilor, este de-a dreptul remarcabila. Sub indrumarea Ivanei, cursul carierei mele s-a schimbat dramatic”. De asemenea Charlize Theron spune despre metoda de actorie a Ivanei urmatoarele: “Ivana m-a invatat cum sa folosesc experienta proprie de viata si emotiile pe care le-am incercat pentru a deveni un actor bun.”

Cum a pus la punct Ivana Chubbuck tehnica care a inregistrat un asemenea succes? Ivana Chubbuck nu a avut o copilarie prea fericita, crescand alaturi de o mama care o abuza fizic si emotional si de un tata cu origini germane care prefera sa se eschiveze de la indatoririle familiale decat sa le infrunte. In anii colegiului, Ivana consuma chiar si droguri, heroina (cunoscuta pentru efectele sale de calmare a durerilor, ca si morfina), in timp ce lucra la un supermarket pentru a putea strange bani sa isi plateasca studiile. Cu toate ca a fost o buna perioada in pragul de a se autodistruge, Ivana a reusit sa treaca cu bine peste problema cu drogurile, adoptand o mentalitate de invingatoare si canalizandu-si energia spre actorie. In acest fel, Ivana Chubbuck a reusit sa creeze un sistm de actorie care sa ajute actorul sa se foloseasca de propria experienta de viata pentru a intra in pielea personajului.

Prin urmare asa cum ea a reusit sa castige, in acelasi mod Ivana isi intruieste elevii: sa aiba o mentalitate de invingator, sa se foloseasca de experienta proprie si sa aiba incredere maxima in ei.

Cat costa lectiile de actorie oferite de Ivana Chubbuck? Lectiile de actorie la studioul Ivanei Chubbuck se achita lunar, taxa fiind de 275 de dolari pentru clasele de incepatori si avansati, repectiv 300 de dolari pentru clasele de master.

De foarte multe ori este nevoie de o rabdare de fier in lumea filmului, spune Ivana. Un film independent necesita mult timp si multa rabdare, dat fiind ca se poate intinde pe o perioada cuprinsa intre 5 si 7 ani. In tot acest timp, actorii pot renunta la proiect, pot reveni, producatorii pot avea intr-un moment bani si intr-un alt moment pot sa nu ii mai aiba. De aceea, majoritatea actorilor accepta, potrivit afirmatiilor Ivanei Chubbuck, doua tipuri de proiecte cinematografice: proiecte din care se castiga bani multi (de genul milioanelor de dolari) si care sunt proiecte de studio si filme “de suflet”, in care actorii joaca mai mult de placere decat din considerente financiare.

In luna octombrie 2004, editura Penguin Books a publicat cartea Ivanei Chubbuck, “The power of the Actor”, care s-a transformat in scurt timp de la lansare intr-un best seller. La ora actuala cartea este utilizata ca manual in multe colegii si universitati din Statele Unite si nu numai, dat fiind ca a fost tradusa in numeroase limbi.

Talentul Ivanei Chubbuck nu a intarziat sa fie rasplatit cum se cuvine, ea primind premiul pentru intreaga cariera in cadrul Festivalului International de Film din Rusia si aparand in numeroase articole din New York Times, Vanity Fair, USA Today, Elle etc.

Cartea “The Power of the Actor”, a fost tradusa si in limba romana si poate fi citita atat de cei interesati de o cariera in lumea filmului cat si de cei pasionati de lumea filmului, dat fiind ca textul este unul usor de parcurs, fiind conceput in asa fel incat sa fie pe intelesul oricui. 

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te