Ce mancam dupa operatia de apendicita?

scris de Cristina Tarziu, 13.09.2013   

Operatia de extirpare a apendicelui este cea mai comuna metoda la care se recurge in cazul in care s-a stabilit ca pacientul sufera de apendicita (adica inflamarea apendicelui si infectarea sa). Desi este una dintre cele mai comune afectiuni, netratata, apendicita se poate transforma in peritonita, o afectiune potential letala. Iata de ce este important sa contactezi de urgenta un medic daca prezinti simptomele specifice. Operatia de apendicita este cea mai raspandita interventie chirurgicala de urgenta, iar recuperarea dupa ea este relativ rapida. Exista, insa, anumite sfaturi de care este bine sa tii cont, iar azi vom vorbi despre regimul alimentar dupa operatia de apendicita.

De ce este nevoie de un regim alimentar dupa operatia de apendicita?

Indiferent de metoda prin care se face operatia de apendicita (clasica sau laparoscopica), extirparea apendicelui presupune, printre altele, inchiderea orificiului prin care se facea legatura dintre apendice si intestinul gros (mai exact, zona numita cecum). Asadar, pana la cicatrizarea zonei (care se realizeaza in aproximativ 3 saptamani – o luna, in functie de varsta pacientului si starea generala a sanatatii), peretele intestinal va avea o portiune sensibila, care trebuie protejata. Asta inseamna evitarea alimentelor care forteaza extinderea colonului, putand duce la rupturi la nivelul cusaturilor facute de chirurg in peretele intestinal.

Medicul iti va recomanda alimente care sa nu produca fermentatie in exces si care, in urma descompunerii, sa nu produca substante iritante pentru intestin.

Ce putem manca dupa operatia de apendicita?

Asa cum am mentionat deja, in functie de varsta, de stadiul in care a fost apendicita, de eventualele complicatii, de alte afectiuni ale pacientului, medicul va intocmi un regim alimentar personalizat. Daca nu ai suferit alte complicatii si recuperarea se face normal, iata care sunt recomandarile generale dupa operatia de apendicita in ceea ce priveste regimul alimentar:

- in prima zi de dupa operatie nu ai voie sa consumi decat ceai si apa plata, in cantitati mici; 
- a doua zi se pot introduce treptat supe, iaurt sau compot;
- timp de o saptamana dupa operatie este recomandat sa consumi doar alimente lichide si semi-solide urmand ca dupa terminarea acestei perioade, daca totul este in regula si ti-ai reluat tranzitul intestinal, sa poti introduce si alimente solide, dar care lasa putine reziduuri, cum ar fi: carne slaba de vaca, vitel sau pui (doar fiarta), peste slab, ou, orez, branza (ultimele doua in cantitati mici, pentru a evita constipatia), banana, mar copt (fara seminte);
- pentru a evita complicatiile, evita cel putin trei saptamani prajelile, dulciurile, fructele crude (exceptand bananele, dar si acestea in cantitati mici), fasolea, mazarea, grasimile, salatele de cruditati, alcoolul;
- evita, de asemenea, si alimentele pe care nu le tolerai bine inca dinainte de operatie.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net

 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te