Fibromul uterin


 
Fibromul uterin
 
Publicat la data de

Celulele corpului nostru pot uneori, prin inmultire exagerata, sa dea nastere tumorilor. Fibromul uterin este o tumoare benigna a uterului, formata prin inmultirea celulelor musculare si conjunctive ce formeaza in mod normal peretele acestui organ.
Medic Raluca Teodoru - Consultant 121


Fibromul uterin se prezinta ca o formatiune dura, regulata, bine delimitata, rotunda sau ovalara, unica sau multipla, localizata de obicei la nivelul corpului uterin.

De obicei fibromul uterin apare in jurul varstei de 35-40 de ani, cand se considera ca aproximativ 15-20% dintre femei dezvolta in diferite grade aceasta afectiune.

Intre factorii considerati a favoriza
aparitia acestei boli sunt:

Factori rasiali: din motive necunoscute, fibromul uterin este mai des intalnit la femeile negre decat la albe;
Factori familiali: se considera ca exista anumiti factori genetici implicati, fibroamele uterine fiind intalnite uneori cu frecventa mai mare la femeile apartinand aceleiai familii;
Factori hormonali: fibromul uterin este o tumoare a carei dezvoltare este influentata hormonal (in special de catre hormonii estrogeni). Astfel, nu exista cazuri de fibrom uterin aparut inainte de pubertate, tumoarile cresc in ritm accelerat in perioada de sarcina si premenopauza, iar dupa menopauza cresterea fibroamelor inceteaza.

Simptomatologia: fibroamele pot ramane mult timp asimptomatice, iar aproximativ 12% din cazurti sunt descoperite intamplator, cu ocazia unor controale de rutina.

Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt:

Hemoragiile; ele reprezinta cel mai frecvent semn al acestei afectiuni. De obicei, la debutul bolii sangerarile se manifesta ca menstruatii prelungite, abundente, cu cheaguri (menoragii). Ulterior, sangerarile capata caracter neregulat, femeia nemaiputand sa precizeze datele calendaristice ale menstruatiilor (menometroragii).
Scurgeri vaginale anormale, in perioadele dintre sangerari (leucoree);
Durerea. Poate avea caracter de apasare pelvina in cazul fibroamelor mari, sau poate aparea in cazul fibroamelor care se torsioneaza sau se infecteaza;
Semne urinare, care apar cam la jumatate dintre paciente: nevoia de a urina des si putin, datorita compresiei pe care fibromul o exercita asupra vezicii urinare. Alteori, printr-un mecanism similar poate apare constipatia cronica (fibromul apasa asupra rectului).
Marirea de volum a abdomenului apare extrem de rar, in cazul fibroamelor care sunt mult timp asimptomatice si cresc atingand dimensiuni gigantice (depasesc nivelul ombilicului).

Complicatii

Fibromul uterin se poate complica in sine (infectare, torsiune cu necrozare a anumitor portiuni ale sale) sau poate interfera cu alte aparate si sisteme. Astfel, prin compresie asupra vezicii urinare si ureterelor poate favoriza aparitia de infectii urinare, iar prin compresie asupra rectului constipatie cronica (dupa cum am mentionat si mai sus). Prin sangerari dese si abundente, va determina anemie. Totodata, este un factor favorizant pentru infectiile trompelor uterine si ale ovarelor.

De asemenea, existenta sa interfera cu aparitia unei sarcini; in acest sens, fie fibromul poate fi responabil pentru avorturi repetate sau pentru aparitia unor sarcini ectopice, fie, in situatia in care sarcina a aparut, exita risc de complicatii (sarcina este catalogata "cu risc crescut" si trebuie urmarita in evolutie de catre un medic specialist).

Tratament

Tratamentul este decis de medicul specialist, in functie de varsta pacientei, dimensiunile fibromului, manifestarile clinice, evolutia si complicatiile acestuia. Este important de retinut ca nu toate fibroamele uterine trebuie tratate chirugical; astfel, tumorile de dimensiuni mici (uterul nu depaseste dimensiunile unei sarcini de 10 saptamani) presupun doar supraveghere prin control medical periodic.

In anumite situatii, se poate aplica un anumit tratament medicamentos specific, pentru a preveni aparitia hemoragiilor ori pentru a trata anemia secundara sau eventualele infectii urinare aparute.

Tratamentul chirurgical este indicat daca fibromul respectiv se complica (de exemplu prin hemoragii importante si persistente, antrenand anemie secundara, au prin toriune, compresiuni de vecinatate, etc) sau este susceptibil sa se complice (dimensiune mare, diferite forme anatomice particulare, etc). Interventiile chirurgicale variaza la randul lor, de la rezectia endoscopica a fibroamelor din interiorul cavitatii uterine, la interventii traditionale, in cadrul carora poate fi rezecata doar portiunea uterina afectata sau alteori, in functie de situatie, uterul in intregime.

Uterul - un organ creat pentru a gazdui viata >>
Pozitia uterului >>

© copyright 121
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

Tag-uri: Sanatate
1 Comentarii
 • gravatar
  camelia 2012-04-19 13:25:19    [Raspunde]

  pt a scapa de fibromul uterin fara intrevntie chirurgicala ,putem alege interventia minim-invaziva ,embolizarea.Este o interventie fara bisturiu, si fara multe riscuri.

Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte

Parteneri

 • Gett's
 • Green Revolution
 • Casa mea
 • World class
 • Radio lyns
 • Fashion beauty
 • Art Hub
 • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
 • Centrul National al Dansului
 • National Photografic
Aboneaza-te