Testele de paternitate

scris de Simona Esanu   
Testele de paternitate
Publicat la data de
Genetica a dezvoltat in ultimii ani un produs nou: testele de paternitate. Ele au cucerit teren in Europa si s-au extins in special in Germania. Potrivit specialistilor citati de publicatia 'Die Welt', intre 10% si 20% dintre copiii legitimi nascuti nu sunt copiii biologici ai sotului sau partenerului unei femei. De obicei, mama copiilor stie cine este tatal biologic al acestora. In consecinta este surprinzator ca intre 20% si 30% din toate testele efectuate sunt cerute de catre femei.
de Simona Esanu


Un test molecular biologic este de obicei singura metoda pentru ca mama si potentialul tata sa fie siguri de paternitate. Azi iti ofer un interviu cu doctorul Frank Pfannenschmid (in poza), director general al unei companii de succes din Germania, care ofera teste de paternitate pentru clienti din toata lumea - DelphiTest GmbH.

Ce inseamna testarea biologica moleculara?
Testarea biologica moleculara moderna permite ca dumneavoastra sa fiti siguri de paternitate sau de faptul ca cineva cu siguranta nu este tatal copilului. Aceasta metoda este mult mai exacta si are un raport cost-calitate mult mai eficient decat metodele traditionale.

Ce presupune un test de paternitate?
Pentru un test de paternitate avem nevoie doar de cateva celule din corpul tatalui si al copilului. Prelevarea unei mostre este o metoda simpla: luati lichid din cavitatea bucala, o periuta de dinti sau un muc de tigara si trimiteti-le prin posta laboratorului nostru. In timpul testului molecular de paternitate selectam regiuni specifice ale ADN-ului tatalui si copilului si apoi le comparam. Aceasta comparatie ne permite sa atingem o probabilitate de cel putin 99.99%. Daca este necesar, putem testa mai multe regiuni ale ADN-ului, in acest caz atingand un procent de 99,99999%.

Cine va solicita serviciile?
Testele de paternitate biologice moleculare sunt utilizate de o varietate de oameni si institutii. Tribunalele, politia, serviciile de protectie a copilului, detectivii, avocatii si doctorii, toti folosesc aceste teste. Din ce in ce mai multe persoane private utilizeaza aceste teste necostisitoare si rapide, in special pentru confortul lor psihic.

Cate teste de paternitate efectuati pe an?
Efectuam in jur de 3.000 de teste anual si avem clienti din Europa, America de Nord si de Sud, din Africa, etc.

Cum a reactionat societatea germana la aparitia acestor teste?
O mica parte a societatii noastre s-a aratat sceptica. Inca discutam despre efectuarea unui test de paternitate fara consimtamantul mamei. Sunt cateva argumente interesante ce vin de la politicieni, avocati si persoane private. Anumite persoane considera ca nu trebuie colectate informatii fara acordul tuturor persoanelor implicate, dar pe de alta parte este dreptul tatalui de a stii daca este tatal biologic al copiilor sai sau orice copil ar trebui sa-si cunoasca parintii biologici. Dar cea mai mare parte a societatii germane a reactionat pozitiv, toti cei implicati beneficiind: tatal verifica realitatea si-si indeparteaza temerile, mama verifica cine este adevaratul tata, in cazul in care a avut mai multi parteneri, iar copilul afla adevarul despre parintii sai. Oricum, cele mai multe teste sunt pozitive, iar sotul nu mai are nicio temere si-si concentreaza afectiunea asupra familiei sale. Cunosc cazuri in care tatii refuzau sa mai faca un al doilea copil din cauza incertitudinii in care traiau. Dupa aflarea rezultatului pozitiv, au fost bucurosi sa aiba mai multi copii.

Cum este respectata confidentialitatea informatiilor?
Toate informatiile sunt tratate cu maximum de confidentialitate si nu sunt transmise unor terte parti. Mostrele nu sunt utilizate pentru alte teste. Toate analizele sunt realizate in laboratorul companiei. In momentul primirii mostrelor, nici una dintre acestea nu paraseste incinta laboratorului nostru. Daca doriti, putem distruge toate datele dupa ce v-au fost furnizate rezultatele testului dumneavoastra.

Ce parere aveti despre piata romaneasca?
In acest moment piata este destul de mica. Numai cateva companii ofera aceste servicii si cateva dintre ele chiar sunt foarte scumpe. Cred ca multi cetateni romani nu sunt informati despre evolutiile din domeniul genetic si despre posibilitatea efectuarii unor teste de paternitate pe baza ADN-ului.

Ce standarde de calitate respecta laboratorul dumneavoastra?
Laboratorul nostru este membru al 'VALID e.V.', o institutie care adera la standarde stricte de calitate. Pentru a obtine calitatea de membru, fiecare laborator trebuie sa indeplineasca anumite cerinte extrem de stricte, fiind testat la intervale regulate. In Germania exista cel putin 100 de firme care vand teste genetice si de paternitate. Pana in prezent, numai opt laboratoare s-au alaturat si au fost acceptate de VALID. Multe teste de paternitate sunt oferite de firme care nu dispun de propriul laborator si nici de instruirea necesara. Din pacate, majoritatea clientilor acestora nu au cum sa afle care laborator se ocupa de testul lor. Exista multe oferte 'ieftine' pe piata. Multe dintre aceste firme au echipamente invechite si utilizeaza metode perimate. In consecinta, rezultatele nu sunt demne de incredere si nu ar trece de nici un control standard german de calitate.

Cum percep romanii testele de paternitate?
Tinerii sunt deschisi la noile descoperiri stiintifice, sunt curiosi sa afle cat mai multe informatii, mai ales prin internet. Testele de paternitate pot fi vazute oriunde: la TV, ziare, internet etc. Multe celebritati apeleaza la aceste teste de paternitate. Presupun ca in urmatorii ani majoritatea romanilor vor stii ca testele de paternitate sunt posibile si precise.

Cum poate un roman sa apeleze la serviciile dumneavoastra?
Daca cineva din Romania doreste sa faca un test de paternitate trebuie sa ne trimita prin posta mostrele la laboratorul nostru din Regensburg, Germania. Cei interesati pot intra pe siteul nostru www.delphitest.org si pot obtine toate informatiile necesare.

Multumim domnului doctor Frank Pfannenschmid pentru amabilitatea de a face cunoscute si romanilor testele de paternitate bilogice moleculare dezvoltate de compania DelphiTest GmbH.

Tu ai facut vreodata un test de paternitate?
Scrie-mi: simona.esanu@121.ro

© copyright 121.ro
 
Ti-a placut acest articol?

Da LIKE paginii 121.ro de Facebook!

0 Comentarii
Spune-ti si tu parerea

Stiai ca daca esti logat poti castiga puncte pentru comentarii?

(nu va fi publicat)
Castiga puncte! 1 comentariu
=
10 puncte
codul de validare
(cod verificare)

Parteneri

  • Gett's
  • Green Revolution
  • Casa mea
  • World class
  • Radio lyns
  • Fashion beauty
  • Art Hub
  • Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane
  • Centrul National al Dansului
  • National Photografic
Aboneaza-te